Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Wątek: Zdjęcia z jedną lampą

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

lampa na stopce aparatu to imo bardziej reporterskie zastosowanie ,do takiej "bardziej artystycznej "fotografi to tak jak powiedziano, najwygodniej wyzwalacz radiowy i jak najmocniejsza lampa ,na allegro jest dużo metzy z lini 45 CT/CL to dobre mocne lampy z zasilaniem bateryjnym ,a więć bardzo mobilne ,sam takich używama ale to moje zdanie ,inni powiedzą pewnie co innego ,mozna w plener wozić Quantumy z zasilaniem i wielkie okty ,zależy co sie chce robić ,dobry fotograf zrobi ciekawsze zdjecia z jedną lampą niż lichy z całym majdanem sprzętu itd , cięzko coś doradzać ,sam znasz swoje potrzeby najlepiej.
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Coś już napisał Awatar YouCan92
    Miasto
    Wronki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez analogforever Zobacz posta
    cięzko coś doradzać ,sam znasz swoje potrzeby najlepiej.
    dokładnie tak jak pisze kolega , kup jedna lampę tańsza a po pewnym czasie sam będziesz wiedział czego potrzebujesz. Jak nie bawisz się reportersko to szkoda przeplacac. Czesto zerkam na ta stronę http://strobox.com/ aby zobaczyć jakie oświetlenie jak się rozkłada
    5DmkII + słoiki + inne akcesoria + pomysł

Blog osobisty

Bywalec

Domyślnie

dzięki za dobrą stonkę
    Właśnie myślałem nad quantuumem +300R ale jak go w plener wziąć?? wersja z aukumu. jest dość droga... A nie mam miejsca aby z niego korzystać np. w domu...
    Reporterka mnie nie pociąga...

Miasto
    Wronki

Domyślnie

no w plener ciężka sprawa ja bym zainwestował na razie w te na baterie lżejsze, mniej kabli i kłopotu. A do lamp polecam tą stronkę http://www.mega-pixel.pl

Blog osobisty

Bywalec

Domyślnie

tak zajrzałem na nią i co myślcie nad http://www.mega-pixel.pl/product-pol...uo-YN-560.html
    najsilniejsza lampa i to jeszcze za mniejsze pieniądze... więc wydaje się ciekawie... Tylko nie znam tej firmy i nie wiem jakiej jakości są jej produkty... i czy nie ma problemów z komunikacją z aparatem....
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez k-9 Zobacz posta
    tak zajrzałem na nią i co myślcie nad http://www.mega-pixel.pl/product-pol...uo-YN-560.html
    najsilniejsza lampa i to jeszcze za mniejsze pieniądze... więc wydaje się ciekawie... Tylko nie znam tej firmy i nie wiem jakiej jakości są jej produkty... i czy nie ma problemów z komunikacją z aparatem....
    ehhhh niestety lampa jest manulana... więc dużo z niej zachodu...
    ak zajrzałem na nią i co myślcie nad http://www.mega-pixel.pl/product-pol...uo-YN-560.html

Ostatnio edytowane przez k-9 ; 21-02-2011 o 23:10 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Wronki

Domyślnie

a co chcesz używać ttl'a ? przy takich zdjęciach to raczej tylko manualne ustawienie

Blog osobisty

Bywalec

Domyślnie

nie wiem czy manulna nie będzie za trudna... chyba że przywyknę...
    A tak mając TTL to aparat dobiera siłę błysku...

Miasto
    Otwock

Domyślnie

Parametry błysku dobiera ale jeśli chcesz ustawić lampę na statywie to musisz wziąć pod uwagę, że wyzwalacz radiowy z TTL to koszt min. 450zł, więc przy określonym przez Ciebie budżecie pozostaje poeksperymentować z manualem

Miasto
    Wronki

Domyślnie

to ja kompletny laik sobie radze z manualem xd wiec ty bez problemu powinieneś dać sobie rade , na początku metodą prób i błędów a potem już będziesz mniej więcej wiedział ile światła do jakiej sceny. A TTL sie sprawdza przy reportażach jak masz lampę na sankach i nawet nie wiem czy nie musi być ten sam system ( jeśli sie myle prawcie mnie ) a jak chcesz ją odpalac na odległośc to zostaje ci przez kabel (kolo 60 zł) , radiowo jakiś pocket wizzard kolo 1000zł (niestety nic tańszego nie przenosi ttl'a) albo inne rozwiązania które są kosztowne i mało prkatyczne - przynajmniej dla mnie. Zobacz na lampy studyjne one opierają sie tylko na manualnym trybie.

Blog osobisty

Bywalec

Domyślnie

nie no tak masz racje! Studyjne przeciez są manualne... Też tak pomyślałem jakoś 15min temu. Ttl dzała na sankach jeśli lampa jest skierowana przodem do osoby. No to już klimaty reporterskie są

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów