Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Canon 30D + Canon 50mm 1,8 problem z AF

Mieszany widok

Exclamation Canon 30D + Canon 50mm 1,8 problem z AF

Witam!
    Od niedawna jestem posiadaczem Canona EOS 30D i nowego obiektywu Canon 50mm f/1,8 II. Przeskoczylem z 400D na 30D, byc moze moj problem to wynik mojej jeszcze niewiedzy na temat lustrzanek pół-pro i proszę z góry o oszczędzenie niemiłych ripost i tym podobnych, bo nadal się uczę i piszę tutaj, bo sam nie jestem w stanie poradzic sobie z tym problemem.

Ogólnie mówiąc - AF nie trafia prawidłowo, ale to nie wszystko. Punkty AF świecą się kiedy ostrosc zostanie ustawiona i pipczy jak oszalały, ale ostrosc w prawdzie jest uchwycona jakies 2-3 cm przed obszarem, który złapały punkty AF. Ogólnie kiedy w wizjerze widzę, że prawidłowo została ustawiona ostrosc, to po zrobieniu zdjecia niestety jestem rozczarowany, bo zdjecie jest niedoostrzone. Kiedy ustawiam ostrosc ręcznie, zdjęcia wychodzą prawidłowo, ale jakosc ich jest po prostu beznadziejna - widac pixele, jakby szumy. Kompletnie nie wiem czym to jest spowodowane.

Proszę o pomoc.

Coś już napisał Awatar YouCan92
    Miasto
    Wronki

Domyślnie

ja bym raczej szukał winy po stronie obiektywu , nie mam go ale słyszałem że AF często nie trafia
    5DmkII + słoiki + inne akcesoria + pomysł

Blog osobisty

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Wybierz środkowy punkt AF. Jak masz wątpliwości, czy ostrość została ustawiona poprawnie to powtórz kolejny raz a nawet jeszcze raz. To jasny obiektyw i nieźle widać jak zadziałał AF. Miałem przez kilka lat 30D z C50/1.8 i zestaw ten nie kaprysi zbytnio a efekty są ponadprzeciętne.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Coś już napisał Awatar mirasb
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Witaj
    Podejdź z aparatem i do dowolnego sklepu foto i zrób zdjecia z innymi obiektywami. Jeśli będziej OK to wiadomo , że 50/1.8 błądzi.

Pozdrawiam
    Mirek

Domyślnie

Ok, dzieki Panowie, rozjaśniliście mi. Jutro biorę Canonika i lecę sprawdzac. Oczywiście zdam relację, jak w końcu wyszło
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ...aa i zapomniałem wspomniec. Sprawa AF moze byc rozwiązana, ale dlaczego przy większosci zdjec nawet przy ISO 100 powstają szumy? Czy to wina sztucznego oświetlenia, które inaczej się rozprasza, czy wina matrycy? (są na niej 3 rysy)
    Ostatnio edytowane przez avaloth ; 21-02-2011 o 21:07 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał Awatar pr83
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

wina obiektywu jest na 99,9% pewna. to najtańszy stałoogniskowy obiektywy jaki canon produkuje. wykonany jest generalnie rzecz biorąc... fatalnie. na af w tym obiektywie narzeka większość użytkowników. ostrość ustawiana jest za lub przed obiektem. sam jestem posiadaczem takowego a i miałem okazję bawić się szkłem kolegi. oba wyraźnie ustawiają ostrość przed obiektem fotografowanym. niestety za tą cenę nic lepszego się nie kupi. można próbować kalibracji w serwisie na żytniej, ostrzyć ręcznie, albo zbierać pieniążki na 50 1.4 która ma AF dużo celniejszy. swoją drogą to bardzo ciekawe ze za cenę 50 1.8 II można kupić szwajcarski zegarek który precyzyjnie będzie nam działał przez lata, a tu dostajemy plastikowy bubel. no ale żeby nie było że same minusy ma obiektyw to powiem jeszcze że jak się go lekko przymknie to i głębia ostrości się zwiększa więc i łatwiej ostre zdjęcie zrobić. no i nie da się obiektywowi odmówić też tego że przymknięty jest bardzo ostry i niewiele ustępuje swojemu trzykrotnie droższemu koledze.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pr83 Zobacz posta
    albo zbierać pieniążki na 50 1.4.
    Właśnie rozglądam się za kredytem. :-D
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Nozanu Zobacz posta
    Zrobiłeś krok wstecz. 30D to tylko większe gabaryty i waga. Sprawniejszy AF to od 450D i 50D wzwyż. Niestety porzuć nadzieję że będzie lepiej.
    Koleżanka po fachu ma 1,4 50mm i nie narzeka na celnosc, więc teraz wręcz jestem pewien, że ten problem leży po stronie obiektywu, nie aparatu. Miałem 400D i jego AF był o wiele lepszy, ale 30D to w końcu wyższa półka, a jest starszy od 400D o ok. 5-6 miesięcy.
    Ostatnio edytowane przez avaloth ; 21-02-2011 o 22:03 Powód: Automerged Doublepost
    Kiedyś: Canon EOS 400D, Canon EOS 30D, Nikon D90, Helios 58mm f/2; Revuenon 55mm f/1,7; Revuenon 135mm f/2,8, Canon EF 50mm f/1,8 II, Nikon Nikkor 50mm f/1,4D, Nikon Nikkor 50mm f/1,4G
    OBECNIE: Canon 5D, Canon EF 50mm f/1,4 USM, w grudniu Canon EF 85mm f/1,8 USM

Uzależniony

Domyślnie

Zrobiłeś krok wstecz. 30D to tylko większe gabaryty i waga. Sprawniejszy AF to od 450D i 50D wzwyż. Niestety porzuć nadzieję że będzie lepiej.

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Jak czytam taki mądry wywód to się flaki przewracają. Kiedyś 30d było szczytem marzeń a teraz porzuć nadzieję bo lepiej nie będzie.
    Akurat 30d fajniej się w łapie trzyma niż te małe xxxd ale to moja opinia. AF na centralnym wcale nie jest zły.
    Wina ostrzenia to może być szkło.

Cytat Zamieszczone przez pr83
    wina obiektywu jest na 99,9% pewna. to najtańszy stałoogniskowy obiektywy jaki canon produkuje. wykonany jest generalnie rzecz biorąc... fatalnie. na af w tym obiektywie narzeka większość użytkowników. ostrość ustawiana jest za lub przed obiektem. sam jestem posiadaczem takowego a i miałem okazję bawić się szkłem kolegi. oba wyraźnie ustawiają ostrość przed obiektem fotografowanym. niestety za tą cenę nic lepszego się nie kupi. można próbować kalibracji w serwisie na żytniej, ostrzyć ręcznie, albo zbierać pieniążki na 50 1.4 która ma AF dużo celniejszy. swoją drogą to bardzo ciekawe ze za cenę 50 1.8 II można kupić szwajcarski zegarek który precyzyjnie będzie nam działał przez lata, a tu dostajemy plastikowy bubel.

Ja mam wadę w 35L i co. Obiektyw za ok 5 tys. Jak widać zdarza się.
    Plastikowy bubel za ok 300 zł co ty się lepszego spodziewałeś w tych pieniądzach. W tej cenie jest to genialne szkło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xxkomarxx Zobacz posta
    Jak czytam taki mądry wywód to się flaki przewracają. Kiedyś 30d było szczytem marzeń a teraz porzuć nadzieję bo lepiej nie będzie.
    Akurat 30d fajniej się w łapie trzyma niż te małe xxxd ale to moja opinia. AF na centralnym wcale nie jest zły.
    Wina ostrzenia to może być szkło.
    Dokładnie j/w. Przejrzałem zdjęcia z zeszłorocznego urlopu. W ciągu 1,5 miesiąca zestawem 17-85 + 30D zrobiłem ok 1700 zdjęć z czego na ok 1200 widać prace AF. Poczciwa trzydziestka wyraźnie nie trafiła w cel 2 razy! . Dla ścisłości te 1200 zdjęć to 98% centralny AF i 80% zakres 35-85mm. Tam gdzie nie trafił to dwa razy centralny AF, 50mm i f-5,6.

Może to kwestia fabrycznego łączenia w zestawy, może kwestia f-5.6 albo po prostu szczęścia. Niemniej jednak wątpię w słabe działanie AF w 30D a upgrade z 400D na 30D wydaje się co najmniej słuszny.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów