Pokaż wyniki od 1 do 10 z 50

Wątek: Na co zwrócić uwagę kupując używany obiektyw

Mieszany widok

Miasto
    Koszalin/Kopenhaga

Domyślnie na co zwrócić uwagę kupując używany obiektyw..?

Witam

posiadam eos 400D i ogólnie jestem z niego bardzo zadowolony,chciałbym zainwestować w poważniejszy obiektyw jakim jest canon EF 24-70mm f2.8L USM

jest to bardzo drogi jak dla mnie sprzęt i zastanawiam się nad kupnem używanego,znalazłem na zagranicznych aukcjach dwu letnie takie obiektywy w miare dobrej cenie...

moje pytanie - na co zwrócić szczególną uwagę kupując taki używany obiektyw.? przy takiej kwocie nie chciałbym się naciąć ..

dziękuje i pozdrawiam.

Jakim
    Guest

Domyślnie

Sprawdź, czy z obiektywem są sprzedawane również pudełko, dowód zakupu, oryginalne dekielki itp., taki pełny zestaw można łatwiej później sprzedać. Warto byłoby taki drogi sprzęt odebrać i przetestować osobiście.

Miasto
    Koszalin/Kopenhaga

Domyślnie

dzięki,,,
    - na interesujących mnie aukcjach są komplety czyli jak mówisz pudełko futerał + tulipan,
    po odbiór tez bym jechał osobiście ,,, jednak nie jestem fachowcem i jako napalony kupujący trzymając w ręku ten obiektyw mogę coś przeoczyć...jak kupować używkę ?

i jak moge jeszcze się dopytać - w tym obiektywie nie ma IS'a jednak na wszystkich internetowych opisach są same superlatywy,jak jest z pstrykaniem z ręki bez IS w tym obiektywie ?

Początki nałogu

Domyślnie

Bierzesz laptopa ze soba, walisz kilka zdjec "pamietajac" w co ostrzyles i sprawdzasz czy poprawnie ostrzy (ale raczej z tym Canona obiektywy nie maja problemow). Najlepiej miec statyw ze soba, chociaz nie jest to konieczne .

No i spojrzec trzeba na szkla czy sa w dobrym stanie, potrzasnac obiektywem czy nic tam nie lata w srodku, posluchac czy AF nie brzeczy i czy fajnie ostry jest na 2.8

Domyślnie

To zalezy jaka kto ma reke, a obiektyw niestety swoje wazy i czterysetke bedzie przeciazac do przodu

Początki nałogu
    Miasto
    Dobczyce, Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nołnejm Zobacz posta
    Witam

posiadam eos 400D i ogólnie jestem z niego bardzo zadowolony,chciałbym zainwestować w poważniejszy obiektyw jakim jest canon EF 24-70mm f2.8L USM

jest to bardzo drogi jak dla mnie sprzęt i zastanawiam się nad kupnem używanego,znalazłem na zagranicznych aukcjach dwu letnie takie obiektywy w miare dobrej cenie...

moje pytanie - na co zwrócić szczególną uwagę kupując taki używany obiektyw.? przy takiej kwocie nie chciałbym się naciąć ..

dziękuje i pozdrawiam.
    Gwarancja, pochodzenie, ostrość zdjęć, czy nie zniszczona obudowa, porysowane szkiełka, komplet wyposażenia

Bywalec Awatar zyyys
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nołnejm Zobacz posta
    Witam

To jest standardowy obiektyw reporterski i jeśli pracował przez dwa lata w reporterce jako służbowy to musisz liczyć się z tym, że może być już zajechany. Takie szkła daje się do serwisu na czyszczenie etc. wyglądają jak nowe, a po chwili rozlatują się w rękach - nie jest to reguła ale duże prawdopodobieństwo.

Zastanów się, chyba że już zdecydowałeś - do czego Ci ten obiektyw w tandemie z 400D to taki trochę przerost formy to szkło jest stosunkowo ciężkie i na 400D bez gripa zdjęcia robi się bardzo niewygodnie, żeby nie powiedzieć źle.

Do tego ten egzemplarz, którym ja fociłem był mydlany na 2.8 dopiero od 4 było ok.

Tyle ode mnie.
    Jak będziesz go oglądał spróbuj wyostrzyć przy zamkniętym dekielku czyli spust do połowy jeśli wszystko ok obiektyw powinien przelecieć się bez przeszkód po całej skali w tą i z z powrotem bez żadnych zgrzytów itd.

Uprawnienia umieszczania postów