Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 50

Wątek: Na co zwrócić uwagę kupując używany obiektyw

Miasto
    Koszalin/Kopenhaga

Domyślnie

dzięki,,,
    - na interesujących mnie aukcjach są komplety czyli jak mówisz pudełko futerał + tulipan,
    po odbiór tez bym jechał osobiście ,,, jednak nie jestem fachowcem i jako napalony kupujący trzymając w ręku ten obiektyw mogę coś przeoczyć...jak kupować używkę ?

i jak moge jeszcze się dopytać - w tym obiektywie nie ma IS'a jednak na wszystkich internetowych opisach są same superlatywy,jak jest z pstrykaniem z ręki bez IS w tym obiektywie ?

Początki nałogu

Domyślnie

Bierzesz laptopa ze soba, walisz kilka zdjec "pamietajac" w co ostrzyles i sprawdzasz czy poprawnie ostrzy (ale raczej z tym Canona obiektywy nie maja problemow). Najlepiej miec statyw ze soba, chociaz nie jest to konieczne .

No i spojrzec trzeba na szkla czy sa w dobrym stanie, potrzasnac obiektywem czy nic tam nie lata w srodku, posluchac czy AF nie brzeczy i czy fajnie ostry jest na 2.8

Domyślnie

To zalezy jaka kto ma reke, a obiektyw niestety swoje wazy i czterysetke bedzie przeciazac do przodu

Początki nałogu
    Miasto
    Dobczyce, Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nołnejm Zobacz posta
    Witam

posiadam eos 400D i ogólnie jestem z niego bardzo zadowolony,chciałbym zainwestować w poważniejszy obiektyw jakim jest canon EF 24-70mm f2.8L USM

jest to bardzo drogi jak dla mnie sprzęt i zastanawiam się nad kupnem używanego,znalazłem na zagranicznych aukcjach dwu letnie takie obiektywy w miare dobrej cenie...

moje pytanie - na co zwrócić szczególną uwagę kupując taki używany obiektyw.? przy takiej kwocie nie chciałbym się naciąć ..

dziękuje i pozdrawiam.
    Gwarancja, pochodzenie, ostrość zdjęć, czy nie zniszczona obudowa, porysowane szkiełka, komplet wyposażenia

Bywalec Awatar zyyys
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nołnejm Zobacz posta
    Witam

posiadam eos 400D i ogólnie jestem z niego bardzo zadowolony,chciałbym zainwestować w poważniejszy obiektyw jakim jest canon EF 24-70mm f2.8L USM

jest to bardzo drogi jak dla mnie sprzęt i zastanawiam się nad kupnem używanego,znalazłem na zagranicznych aukcjach dwu letnie takie obiektywy w miare dobrej cenie...

moje pytanie - na co zwrócić szczególną uwagę kupując taki używany obiektyw.? przy takiej kwocie nie chciałbym się naciąć ..
    To jest standardowy obiektyw reporterski i jeśli pracował przez dwa lata w reporterce jako służbowy to musisz liczyć się z tym, że może być już zajechany. Takie szkła daje się do serwisu na czyszczenie etc. wyglądają jak nowe, a po chwili rozlatują się w rękach - nie jest to reguła ale duże prawdopodobieństwo.

Zastanów się, chyba że już zdecydowałeś - do czego Ci ten obiektyw w tandemie z 400D to taki trochę przerost formy to szkło jest stosunkowo ciężkie i na 400D bez gripa zdjęcia robi się bardzo niewygodnie, żeby nie powiedzieć źle.

Do tego ten egzemplarz, którym ja fociłem był mydlany na 2.8 dopiero od 4 było ok.

Tyle ode mnie.
    Jak będziesz go oglądał spróbuj wyostrzyć przy zamkniętym dekielku czyli spust do połowy jeśli wszystko ok obiektyw powinien przelecieć się bez przeszkód po całej skali w tą i z z powrotem bez żadnych zgrzytów itd.

ppawel30
    Guest

Post Używane obiektywy Canon - poradnik

Witam!
    Proszę praktyków o wypowiedź, czy warto w moim przypadku inwestować w używane obiektywy Canon (np. te z Allegro).

Zależy mi na:
    - niezawodności sprzętu
    Sprzęt przeznaczony jest do pracy i nie mogę sobie pozwolić na awarie.

Pytanie #1: Jak używane obiektywy prezentują się pod kątem niezawodności w stosunku do obiektywów sprzedawanych jako nowe?

- niższej cenie
    Nie ukrywam, że zależy mi na niższej cenie i przyjemniej byłoby wydać o kilka tysięcy mniej...

Pytanie #2: Na jakie rzeczy warto zwrócić uwagę przy kupnie używanego obiektywu?

Pytanie #3: Jakie pytania warto zadać sprzedawcy przez zakupem?

Pytanie #4: Od czego zależy żywotność obiektywu?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Z podrowieniami.

Początki nałogu
    Miasto
    mysłowice

Domyślnie

obiektyw używany to obiektyw miesięczny jak i 30 letni.
    canon

Coś już napisał Awatar Pavlik
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Na Twoje pytania odnośnie używanych szkieł nie ma jednej prostej odpowiedzi. Używka używce nie równa jak napisał kolega wyżej. Wszystko zależy od tego jak i gdzie sprzęt był użytkowany czy w studio czy np. w Iraku, czy z gracją i dbałością czy z totalnym niechlujstwem. To na szczęście widać na pierwszy rzut oka.

Sam kupowałem używane szkła i nigdy się nie zawiodłem, wyglądały one jednak jak nowe bez znaczących śladów użytkowania. A i owszem były tańsze. Jak jest okres gwarancji rozruchowej to działa na plus, nie kupujesz kota w worku, dostajesz szkło testujesz, coś jest nie halo, oddajesz/odsyłasz.

Tak czy inaczej przy zakupie używanego sprzętu należy liczyć się z ryzykiem kupna bubla i niechęci przyjęcia ze strony sprzedającego lub po prostu oszustwa.

Samych dobrych zakupów w nowym roku.
    still learning...ale idzie jak krew z nosa ??:

pawellewandowski.com

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ppawel30 Zobacz posta
    Pytanie #1: Jak używane obiektywy prezentują się pod kątem niezawodności w stosunku do obiektywów sprzedawanych jako nowe?
    To zależy czy były na wojnie w iraku czy też swój żywot spędziły w studio
    - niższej cenie
    Nie ukrywam, że zależy mi na niższej cenie i przyjemniej byłoby wydać o kilka tysięcy mniej...
    Przed zakupem używki warto przyjrzeć się cenom nowych szkieł. Zakup kilkuletniego szkła za 90% ceny nowego z gwarancją to raczej kiepski interes. Widziałem już na allegrze aukcje które kończyły się ceną wyższą od "sklepowej", tak się licytanci potrafili zagalopować :-)
    Pytanie #2: Na jakie rzeczy warto zwrócić uwagę przy kupnie używanego obiektywu?
    To zależy od obiektywu. Generalnie dla każdego ważne są soczewki, płynność pracy pierścieni i stan obudowy. Paprochy w środku nie zawsze świadczą źle o danym egzemplarzu gdyż niektóre konstrukcje to ssaki i po kilku latach pyłki w środku są nieuniknione.
    Pytanie #3: Jakie pytania warto zadać sprzedawcy przez zakupem?
    To zależy, głównie od sprzedawcy
    Pytanie #4: Od czego zależy żywotność obiektywu?.
    A od czego zależy żywotność samochodu albo roweru ?
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Przed zakupem używki warto przyjrzeć się cenom nowych szkieł. Zakup kilkuletniego szkła za 90% ceny nowego z gwarancją to raczej kiepski interes. Widziałem już na allegrze aukcje które kończyły się ceną wyższą od "sklepowej", tak się licytanci potrafili zagalopować :-)
    Wystarczy spojrzeć w naszą giełdę Ostatnio pojawiaja sie uzywane 50-ki w cenie wyższej, lub prawie równej, co nowe sztuki w sklepach internetowych
    A sprzęty uzywane w cenie 5% nizszej niż nówka ze sklepu, to juz chyba standard Generalnie, nie widzę problemu, że ktoś to chce sprzedać za tyle. To się nazywa kapitalizm. Kręce tylko głową i usmiecham się do siebie, kiedy widzę, ze mu się udało.

Przy kupnie używanych rzeczy ZAWSZE warto przyjrzeć sie przede wszystkim sprzedającemu. To jakie robi na nas wrażenie, to najlepsza gwarancja zgodności opisu ze stanem faktycznym.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów