Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 50

Wątek: Na co zwrócić uwagę kupując używany obiektyw

Bywalec
    Miasto
    Radom

Domyślnie

dodatkowo spojrzeć na przednią i tylną soczewkę pod katem, ocenić stan powłok - czy nie są porysowane?
    ja patrzę jeszcze na listki przysłony - manual, przysłona na max, czas 1s, żadnych tłustych plam itp., dla formalności możemy w tym trybie strzelić na całkowicie otwartej, segmenty przysłony powinny być niewidoczne
    wcześniej - jeśli to ogłoszenie z portalu aukcyjnego, przeglądamy komentarze wystawione sprzedającemu, sprawdzamy, czy już nie sprzedawał wcześniej tego sprzętu, ew. pytamy niedoszłego nabywcy - dlaczego transakcja nie doszła do skutku?
    przeglądamy aukcje zakończone dot. tego modelu - może akurat ten sprzęt który chcemy kupić - to taki przechodni, jak ktoś kupi - to jeszcze szybciej sprzedaje?
    jeśli ogłoszenie z giełdy CB - też próbujemy wszystko prześwietlić,
    może ktoś sprzedaje szkło, bo kupił jaśniejsze u Towersa?
    a może wcześniej pisał "ratunku, upadek na podłogę, tasiemki polutowałem, ale został mi jeden przewód - serwis nie wchodzi w grę"? w postach można znaleźć wiele informacji :-)
    I jeszcze jeden szczegół - numer fabryczny, można z niego odczytać rok produkcji (jest tu cały wątek) - czasami można na tej podstawie niemal od pierwszego kontaktu negatywnie zweryfikować sprzedającego
    to w dużym skrócie - ogólnie polecam wątek http://canon-board.info/showthread.php?t=24326

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

post godny wyróżnienia!
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ppawel30 Zobacz posta
    Witam!
    Proszę praktyków o wypowiedź, czy warto w moim przypadku inwestować w używane obiektywy Canon (np. te z Allegro).

Zależy mi na...)
    - niższej cenie
    Nie ukrywam, że zależy mi na niższej cenie i przyjemniej byłoby wydać o kilka tysięcy mniej...
    Hehe, nie chciałbym wyprowadzać Cię z tego błogiego stanu, lecz fotografia to taka dziwna dziedzina elektroniki, w której sprzęt i ceny używek są windowane do granic możliwości. To jest chyba jedyna dziedzina elektroniki w której ceny używek ustalane są wg. widzimisię sprzedającego a nie wg. "standartów" rynku wtórnego (wg którego cena używanego sprzętu spada do poziomu mniejwięcej połowy wartości sprzętu sklepowego, bez względu na stan ale nie w fotografii). No, może jeszcze podobne historie są z instrumentami MIDI np. stare MOOG'i itd, lub inny audio hi-end.
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez v.1958 Zobacz posta
    ...numer fabryczny, można z niego odczytać rok produkcji...
    Pod warunkiem że jest to obiektyw klasy "L". W przeciwnym przypadku ww. numer raczej do niczego się nie przyda (może poza sprawdzeniem czy akurat dany egzemplarz nie jest "poszukiwany").
    EOS + Speedlite

Coś już napisał

Domyślnie

Ciekawy temat, skorzystam więc z doświadczeń użytkowników
    mam niedługo odebrać Canona 50/1,4 używanego, proszę o doświadczenia użytkowników :
    1.jak pracuje AF w porównaniu do np. C 17-40 ? mam na myśli szybkość, głośność, celność
    2.luzy pierścienia AF - czy są one większe niż w L-kach? Porównywalne?
    3.czy 50/1,4 ma skłonności do łapania kurzu?
    4.na jakiej przysłonie w tym obiektywie pojawia się bardzo dobra ostrość? Sa opinie, że
    w zakresie 1,4-1,8 to słabo wypada.

Bede wdzięczny za Wasze uwagi, nie chcę się czepiać sprzedającego bez powodu, a
    mając 3 L-ki można się do pewnego poziomu wykonania przyzwyczaić ....
    Dodam, ze wszystkie L-ki / 17-40, 24-105 i 70-200/4 IS/ kupiłem używane i nie miałem żadnych problemów - naprawdę można dobrze trafić.
    Mam nadzieję, że teraz także będzie OK

Dodam, ze mam C 5D

Coś już napisał
    Miasto
    GOP

Domyślnie Zakup używanego Canona 24-105

Witam!
    Mam zamiar kupić używanego Canona 24-105. Będę miał okazję osobiście go przetestować, więc proszę o podpowiedzi na co szczególnie zwrócić uwagę oprócz wyglądu zewn. i BF/FF.
    No wiem, że klasa "L" jest samą dla siebie, ale zawsze może się trafić trochę gorszy optycznie egzemplarz.

P.S. Przepraszam jeśli zły dział
    Ostatnio edytowane przez Lucas93 ; 24-08-2011 o 19:51
    Jakaś puszka, trzy słoiki i lampka

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

W kazdym obiektywie warto sprawdzić wygląd[otarcia] i płynność przymykania i otwierania przesłony.Od najmniejszego do największego otworu.
    [We współczesnych szkłach użyć przycisku podglądu głębi ostrości ]
    w 24-105 sprawdzić działanie IS.[pstryknąć coś statycznego na za długim o 2 stopnie czasie z IS i bez ]
    Odsłuchać IS [obiektyw przy uchu .[IS ma wybieg po puszczeniu spustu]
    BTW zanim się wyłączy aparat powinien się zdążyć zatrzymać.

Coś już napisał
    Miasto
    GOP

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź. Jutro jadę pooglądać szkiełko i mam nadzieję, że trafię na zadbany egzemplarz.

A i jeszcze jedno... Jakie są oznaki tego, że obiektyw upadł?
    Pozdrawiam

Coś już napisał

Domyślnie

Jeżeli ma swoje lata warto sie zapytać czy miał wymieniany moduł AF i przesłony. Taśma lubi się przecierać a wymiana boli.

Coś już napisał
    Miasto
    GOP

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Voy Zobacz posta
    Jeżeli ma swoje lata warto sie zapytać czy miał wymieniany moduł AF i przesłony. Taśma lubi się przecierać a wymiana boli.
    Obiektyw ma 1,5 roku więc mam nadzieję, że takich historii nie było.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów