Cytat Zamieszczone przez nołnejm Zobacz posta
Witam

posiadam eos 400D i ogólnie jestem z niego bardzo zadowolony,chciałbym zainwestować w poważniejszy obiektyw jakim jest canon EF 24-70mm f2.8L USM

jest to bardzo drogi jak dla mnie sprzęt i zastanawiam się nad kupnem używanego,znalazłem na zagranicznych aukcjach dwu letnie takie obiektywy w miare dobrej cenie...

moje pytanie - na co zwrócić szczególną uwagę kupując taki używany obiektyw.? przy takiej kwocie nie chciałbym się naciąć ..
To jest standardowy obiektyw reporterski i jeśli pracował przez dwa lata w reporterce jako służbowy to musisz liczyć się z tym, że może być już zajechany. Takie szkła daje się do serwisu na czyszczenie etc. wyglądają jak nowe, a po chwili rozlatują się w rękach - nie jest to reguła ale duże prawdopodobieństwo.

Zastanów się, chyba że już zdecydowałeś - do czego Ci ten obiektyw w tandemie z 400D to taki trochę przerost formy to szkło jest stosunkowo ciężkie i na 400D bez gripa zdjęcia robi się bardzo niewygodnie, żeby nie powiedzieć źle.

Do tego ten egzemplarz, którym ja fociłem był mydlany na 2.8 dopiero od 4 było ok.

Tyle ode mnie.
Jak będziesz go oglądał spróbuj wyostrzyć przy zamkniętym dekielku czyli spust do połowy jeśli wszystko ok obiektyw powinien przelecieć się bez przeszkód po całej skali w tą i z z powrotem bez żadnych zgrzytów itd.