Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 50

Wątek: Na co zwrócić uwagę kupując używany obiektyw

Coś już napisał

Domyślnie

Tak myślałem, że już był podobny temat, ale chciałem zapytać szczególnie o eLki - czy przy tak dużej wartości szkła warto się pozbawiać gwarancji za ok 10-20 % wartości i czy jest sposób na to, aby mieć tak naprawdę pewność co się kupuje po krótkim sprawdzeniu oraz wypisać wszystkie rady w punktach :-)

Anyway, thx!
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 23-03-2012 o 01:46

Początki nałogu Awatar Marv84
    Miasto
    Gorlice

Domyślnie

Dawniej kupowałem tylko nowy sprzęt dziś kupuje tylko używany. Staram sie tylko dobrze oglądać rzeczy przed zakupem i w ten sposób można zaoszczędzić dobrych pare złotych.
    L

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marv84 Zobacz posta
    Dawniej kupowałem tylko nowy sprzęt dziś kupuje tylko używany. Staram sie tylko dobrze oglądać rzeczy przed zakupem i w ten sposób można zaoszczędzić dobrych pare złotych.
    Tak, tylko że czasami ciężko kupić nie taką starą eLkę na allegro czy gdzieś, bo dużo ludzi tego nie sprzedaje w sumie. Np takie 85L co posiadasz obecnie na allegro jest jedno warte uwagi za 6 tyś, ale z 2007 roku
    Podczas gdy nowe z USA to koszt 7200. Co byś wybrał

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lazy13bones Zobacz posta
    Tak, tylko że czasami ciężko kupić nie taką starą eLkę na allegro czy gdzieś, bo dużo ludzi tego nie sprzedaje w sumie. Np takie 85L co posiadasz obecnie na allegro jest jedno warte uwagi za 6 tyś, ale z 2007 roku
    wygląda na to, że już nie ma. Sam chce kupić (mkII) i coraz bardziej zastanawiam się jaka cena za używkę jest "odpowiednia"
    Cytat Zamieszczone przez lazy13bones Zobacz posta
    Podczas gdy nowe z USA to koszt 7200. Co byś wybrał
    Rozumiem, że z cłem i VATem?
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    wygląda na to, że już nie ma. Sam chce kupić (mkII) i coraz bardziej zastanawiam się jaka cena za używkę jest "odpowiednia"

Rozumiem, że z cłem i VATem?
    Tak, ze wszystkim już.
    Zauważyłem, że takie starsze z 2007-2008 schodzą za 5500 zł, natomiast za rocznik 2010 (ale kupiony w 2011) jeden facet życzy sobie 6500 zł.
    Coś mi podpowiada, żeby już tyle nie oszczędzać i wziąć młodszy w idealnym stanie

A Ty jaki kupisz?

Domyślnie

Ciekawa sprawa z tymi używkami. A co sądzicie o body powystawowym, gdzie jest parę setek tańsze od nowego oraz ok 800 przebiegu w dodatku dają gwar na rok(chyba producenta)?

Awatar poul11
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Akurat body to bym miał opory kupić używane. Ale obiektywy kupiłem używki, wpierw podpinając do body i odpukać wszystko jak narazie ok...
    50D, 17-40 4L, 70-200 4L

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lvcas Zobacz posta
    Ciekawa sprawa z tymi używkami. A co sądzicie o body powystawowym, gdzie jest parę setek tańsze od nowego oraz ok 800 przebiegu w dodatku dają gwar na rok(chyba producenta)?
    Jedna moja piątka jest właśnie takim body.
    Gwarancja jest normalna bo zaczyna biec od wystawienia Ci przez sprzedawcę dowodu zakupu (paragon, faktura).
    Moja miała coś koło 1500 zdjęć czyli dla mnie to żadna wartość bo tyle mogę zrobić jednego dnia na zleceniu.
    Działa już przez rok wyśmienicie.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Moja miała coś koło 1500 zdjęć czyli dla mnie to żadna wartość bo tyle mogę zrobić jednego dnia na zleceniu.
    Działa już przez rok wyśmienicie.
    Taki korpus trzeba jednak ocenić organoleptycznie, bo inaczej "zużywa" się korpus w normalnym sklepie, a inaczej w molochach typu Macalnia Miejska. W tym drugim przypadku przebieg może być zerowy lub bliski zeru, ale ogólny stan techniczny może odbiegać od normy dosyć znacznie.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja polecam ludziom kupującym używane korpusy zwrócić uwage na mocowanie statywowe... Często puszki które wyglądają zewnętrznie jak nówki ze sklepu mają ponad 100tys klapnięć w agencjach przy masowym fotografowanu różnego badziewia I czasem jedynym sygnałem że to spracowane body jest właśnie mocowanie statywowe...
    Ostatnio edytowane przez marbudzyk ; 06-04-2012 o 18:42 Powód: literówki

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów