Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 50

Wątek: Na co zwrócić uwagę kupując używany obiektyw

Bywalec
    Miasto
    Suwałki

Domyślnie

upadek - np:
    - nieoryginalne dekielki
    - zdeformowane krawędzie gwintu filtrów
    - nienaturalne obtarcia farby /czyli rysy głębsze niż wynikające np. z ze zbyt intensywnego czyszczenia szmatką:-D/

inna sprawa to np. Z jakiego powody sprzedający sprzedaje - warto zapytać /tak psychologicznie /

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Proponuję ponadto:
    - zrobić zdjęcie oddalonego obiektu na maksymalnej ogniskowej a następnie od razu znaleźć jakąś rzecz blisko siebie i zrobić jej zdjęcie na minimalnej ogniskowej – obiektyw powinien działać szybko i sprawnie,
    - sprawdzić czy założony obiektyw ma luzy na bagnecie (poruszaj nim lekko na boki),
    - sprawdzić czy śrubki na bagnecie nie mają śladów odkręcania,
    - sprawdzić czy na obudowie są jakieś odpryski farby - mogą one świadczyć o uderzeniu lub upadku na ziemię,
    - sprawdzić pierścienie jak chodzą (powinny równo i bez oporów),
    - sprawdzić soczewki (pyłki, zarysowania, pęknięcia).
    Ponadto może w tym wątku znajdziesz też interesującego dla siebie: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=7401 Jeśli chodzi o BF/FF, to użyj szukajki: http://www.google.com/cse/home?cx=00...%3Apf_6wf5b7pm a coś znajdziesz na forum także i w tym temacie.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Coś już napisał
    Miasto
    GOP

Domyślnie

Wielkie dzięki za odpowiedzi. Życzcie mi powodzenia jutro
    Jakaś puszka, trzy słoiki i lampka

Pełne uzależnienie

Domyślnie

W obiektywach klasy L jest numeracja zawierajaca datę i miejsce wyprodukowania - warto sprawdzić Powodzenia w testowaniu.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Coś już napisał
    Miasto
    GOP

Domyślnie

Jestem już po testowaniu. Dzieki wszystkim za rady, udało mi się uniknąć złego zakupu.
    Jak ogłądałem śrubki okazało się, że był rozkręcany, stabilizacja jakoś dziwnie "strzelała", a przy ostrzeniu coś przeskoczyło. I najważniejsze, dzięki Bolek02, bo facet upierał się że kupił go w 2010, a z numeracji wychodziło, że w 2008 i twierdził, że "oszukali go w sklepie" hehe.
    Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc.

P.S. A właściwie na co ja liczyłem... W Polsce uczciwych ludzi to ze świecą szukać...
    Ostatnio edytowane przez Lucas93 ; 25-08-2011 o 14:57
    Jakaś puszka, trzy słoiki i lampka

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lucas93 Zobacz posta
    Jestem już po testowaniu. Dzieki wszystkim za rady, udało mi się uniknąć złego zakupu.
    Jak ogłądałem śrubki okazało się, że był rozkręcany, stabilizacja jakoś dziwnie "strzelała", a przy ostrzeniu coś przeskoczyło. I najważniejsze, dzięki Bolek02, bo facet upierał się że kupił go w 2010, a z numeracji wychodziło, że w 2008 i twierdził, że "oszukali go w sklepie" hehe.
    Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc.

P.S. A właściwie na co ja liczyłem... W Polsce uczciwych ludzi to ze świecą szukać...

No to dobrze że udało ci się uniknąć złego zakupu.
    Data zakupu może się różnić od daty produkcji. Więc tu mógł nie kłamać.
    Co do uczciwych ludzi to tu na forum jest takich mnóstwo. Sam często coś kupowałem lub sprzedawałem i nigdy nie było żadnego problemu. Mówię o starych użytkownikach bo o tych co się niedawno zalogowali ciężko coś powiedzieć.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lucas93 Zobacz posta
    I najważniejsze, dzięki Bolek02, bo facet upierał się że kupił go w 2010, a z numeracji wychodziło, że w 2008 i twierdził, że "oszukali go w sklepie" hehe.
    Akurat to nie jest argument bo szkło mogło leżeć na półce dwa lata :P Trzeba było obejrzeć paragon A jeżeli chodzi o stabilizacje to w nowym obiektywie tak "pyka"

Coś już napisał

Domyślnie Używane L-ki

Witam,

chciałem zapytać forumowiczów, czy dużo z Was skusiło się na używane szkła tego typu i na co zwrócić szczególną uwagę przy kupnie takiego obiektywu i w ogóle nie tylko z serii L. Aczkolwiek ceny serii L są wysokie, dlatego tu należy zwrócić szczególną uwagę na:

1) Czy nie był kradziony (spr. numer seryjny, dowód zakupu, dokumenty)
    2) Czy poprawnie ostrzy
    3) ...........

Proszę o dopisywanie kolejnych punktów.

Czy skusilibyście się np. na używane 85L za 5,5-6 tyś kiedy nowy można sprowadzić za trochę ponad 7 ze Stanów?
    Czasami ludzie sprzedają te obiektywy po kilkunastu miesiącach użytkowania a wszędzie mówi się, że to sprzęt na lata...

Domyślnie

W sumie to dotyczy każdego obiektywu jaki kupuję (nowe w sklepie również).

3) Latarkę z diodą CREE weź w dłoń i prześwieć w ciemności przez obiektyw, świecąc od tyłu gdy patrzysz na przednią soczewkę i odwrotnie.

Widać ile zebrało się w lensie brudu, jak ktoś rozbierał będzie widać odciski palców na szkłach.

4) Zoomow nie używam, natomiast logiczne wydaje się sprawdzić czy przysłona zamyka się na każdej ogniskowej (~z jakimś sensownym krokiem) i czy nie ma dziwnych skoków przy zmianie ogniskowej.

5) http://forum.photozone.de/index.php?...g-sanity-check
    Ostatnio edytowane przez qbic2 ; 22-03-2012 o 21:36
    Blog | DeviantArt
    A900,5Dmk2

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qbic2 Zobacz posta
    W sumie to dotyczy każdego obiektywu jaki kupuję (nowe w sklepie również).

3) Latarkę z diodą CREE weź w dłoń i prześwieć w ciemności przez obiektyw, świecąc od tyłu gdy patrzysz na przednią soczewkę i odwrotnie.

Widać ile zebrało się w lensie brudu, jak ktoś rozbierał będzie widać odciski palców na szkłach.
    Dzięki, na pewno bardzo ważna rzecz! Zwłaszcza jak obiektyw ma kilka lat na karku i z pozoru wygląda jak nowy.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów