Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Zakaz fotografowania zwierząt mogącego powodować ich płoszenie.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Zakaz fotografowania zwierząt mogącego powodować ich płoszenie.

To nie żart.
    Na stronie http://www.fotoprzyroda.pl dokładnie tutaj: http://www.fotoprzyroda.pl/ustawa-o-...kow-vt3940.htm trwa dyskusja o znowelizowanej ustawie o (najogólniej rzecz ująwszy): zakazie obserwowania i fotografowania zwierząt mogącego powodować ich płoszenie. To nie dosłowny cytat ale Panowie ptasiarze chyba czas zmienić hobby .

Nie jestem obeznany z tym tematem ale na ile rozumiem to co tam piszą to wygląda na to, że nowelizacja rozszerza obostrzenia tak dalece, że właściwie to nawet kota domowego będzie trzeba pytać o zgodę na fotografowanie :wink:.

Zapraszam do dyskusji. Zapewne są tacy co siedzą w temacie. Może te obawy są przedwczesne?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał

Domyślnie

Jeśli wejdzie nowelizacja ustawy to zapis o zakazie obserwowania zwierzakow bedzie tylko kolejnym bublem legislacyjnym i martwym przepisem ,ktorego nikt nie bedzie przestrzegał a wiekszośc tylko bedzie miała powody do dowcipow nt temat.
    Ale dobrze by było ten temat nagłosnić ,moze sie uda ten durny zapis zmienic lub usunąć całkowicie..

Bywalec Awatar jaceksw
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Pewnie będzie można kupić koncesje, abonament, zezwolenie albo jeszcze coś innego.
    I zdać egzamin, corocznie odnawiać i płacić, płacić, płacić...
    Kolejne źródełko dla państwa...

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Następnym krokiem powinno być utworzenie czegoś na wzór dawnego ORMO, bo straż leśna nie wyrabia się z łapaniem quadowców, słyszalnych z kilkuset metrów,ganiających po rezerwatach, więc namierzeniem fotografa, słyszalnego w warunkach leśnych z kilku/nastu metrów, nie będzie sobie głowy zawracać.
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

a ktoś wie jakie teraz obowiązują przepisy?
    coś mi się obiło o uszy, że np. strefa ochronna dla gniazd orła to jakieś 300 metrów. Podobno nie wolno w tą strefę wchodzić?

A swoją drogą: biorąc pod uwagę liczbę super hiper przyrodników, którzy zakupili sobie super aparat włażących do gniazd, ładujących lampą po pisklętach, (gdzieś w sieci takie zdjęcia widziałem) płoszących karmiące ptaki itp. chyba można by się było zastanowić nad ustanowieniem możliwości karania za takie poczynania.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

Nie wiem o co tyle szumu - ten przepis jest obecny od wielu lat. Widzę że dopiero teraz ktoś się doczytał przy okazji nowelizacji ustawy, że taki przepis się pojawił i bynajmniej nie jako nowość - był już obecny w poprzedniej nowelizacji w 2004r. i z tego co pamiętam to u mnie na biologii w liceum też ten temat był poruszony, a było to w latach '90

Początki nałogu Awatar krzychoo

Domyślnie

Tak, ta ustawa o płoszeniu ptaków funkcjonuje od dawna i jest twardym argumentem w dyskusji straży leśnej i leśników. W szczególności w Puszczy Białowieskiej, o którą toczy się wojna między administracją a ekologami. I rzeczywiście, żeby uniknąć zbędnych kontroli i dyskusji ze strażnikami trzeba załatwiać plik pozwoleń, a i tak nadal jest się na ich łasce i niełasce, bo ustawę można nagiąć. Tyle że w każdą stronę
    Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB

Uprawnienia umieszczania postów