Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Proszę o pomoc :)

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

To może być dość możliwe, jakby dobrze poszukać to w jakimś FotoJoker'ze albo MM też by się znalazło, głównie w powodu ceny.
    Sugeruję popatrzeć w ceneo.pl
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mac Zobacz posta
    Optymalny zaawansowany zestaw amatorski 7D z 24-70/2.8L i 70-200/2.8L IS a do tego 35/1.4L, 85/1.8 i 135/2.0L.
    No, to kolega poszalał
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Bywalec Awatar vinietu
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    No, to kolega poszalał
    Eee...tam, to tak na zaś, żeby nie zakładać wątków kolejnych i pytań podbnych :-D
    Kupi raz i po bólu, styknie na parę lat .
    :wink:
    5D, 30D, C 50/1.4 , 85/1.8 , 300/4L , 17-40/4L , 70-200/4L , z16/2.8 , N Di866

Bywalec Awatar plaucjusz
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mac Zobacz posta
    Czy ja napisałem, że 5 kPLN? Napisałem, że optymalny zaawansowany a w nim każde szkło poza 85/1.8 kosztuje 5 kPLN
    No Ty nie napisałeś ale zakładający wątek tak :-D
    Ładne ciałko,gorące stopki i ostre oko:-P
    Artysto, twórz, nie gadaj!
    Johann Wolfgang Goethe

Coś już napisał Awatar tadpaw
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja fotografuję swojego kota, więc doradzę Ci coś innego. Polecany tu teleobiektyw 70-200 przyda Ci się tylko czasem - gdy będziesz chciała złapać psa z dużej odległości w ruchu. Tymczasem większość zdjęć pewnie będziesz robiła na zbliżeniach - głowa i mordka psa - tak się robi na ogół własnemu zwierzęciu (bo się je zna). W tym wypadku obiektyw, który ostrzy z odległości ponad metra nie na wiele się zda - raz to problem ze zbliżeniem, dwa - problem z ruchliwością zwierzęcia - i to duży problem :-). Pomyśl raczej o czym w miarę uniwersalnym z dobrą dolną wartością ogniskowej. Jak wyciągniesz tubę teleobiektywu, to pieska może złapiesz - raz na 10 zdjęć.

Polecam Ci obiektyw 18-135 mm z IS - jest bardzo szybki, nadaje się do obiektywów w ruchu, względnie niedrogi i daje dobre zdjęcia. Co o używanych aparatów to chyba nie ma się czego obawiać. Kupowałem nieraz używane na allegro i jeśli były dobrze opisane i od wiarygodnego sprzedawcy, to nie było problemów. Szukaj takiego z niewielkim przebiegiem i niekoniecznie dwucyfrowego, bo to raczej moda niż kwestia rzeczywistej oceny potrzeb. Pomyśl nad C500/550D, a dostaniesz tam nawet więcej, niż potrzebuje amator - i to znacznie taniej.
    TAD

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

tadpaw, ma sporo racji odnośnie 18-135. Jeśli myślimy o czymś co przyda się na dłużej, bo jakoś nie wyobrażam sobie by ogarnąć robienie zdjęć tylko za pomocą 70-200.

Jeśli chodzi o kwestie korpusu, to jednak nadal celowałbym w korpus xxD nie jak kolega powyżej twierdzi. Odnośnie różnic pomiędzy 40D, a 500/550d można wyczytać z tego forum.

Ja bym polecił Ci inny zestaw - o ile by pasowało Ci przepinanie szkieł ?
    Zestaw 40D + Canon 28/2.8 i Canon 85/1.8 - te szkła są oba stało-ogniskowe. By przybliżyć musisz i Ty się przybliżyć, ale obrazek z nich jest jak malowany

Teraz po krótkim przemyśleniu dochodzę do wniosku, że oprócz psiaka i portretów będziesz robić jeszcze widoczki i kilka innych spraw. Wtedy możesz podjąć się zestawu 40D + 18-135 + 85/1.8

Domyślnie

Dziękuję bardzo, w takim razie moje wątpliwości zostały rozwiane:-D Biorę 40d, muszę tylko teraz znaleźć coś w dobrym stanie i z małym przebiegiem.
    Niestety jestem z Zabrza, byłam już w większości śląskich pasaży handlowych, wszędzie mówią to samo, 40d nie ma i nie będzie, nie mam na co liczyć...

Właśnie nie będę robić tylko portretów własnemu psu:-D Chodzi raczej głównie o psie sporty i zawody, jednak będę daleko od psa który jest na ringu i skacze przez hopki czy biega za frisbee:-D Próbowałam się jakoś zorientować i rzeczywiście ten 70-200 f/4 L powinien sprostać moim wymaganiom (chociaż trochę ciemny, dobrze zrozumiałam?), baaaardzo dziękuję, raczej się na niego zdecyduję, mam już dosyć szukania :razz:
    Już wcześniej słyszałam że 85/1.8 jest świetny i chyba będę szukać tak aby go kupić i zmieścić się ze wszystkim w tych 5tys, najwyżej trochę przekoczę, chyba warto

Dopiero zaczyna Awatar dariusz_32

Domyślnie

Zdecydowanie lepiej zainwestuj w dobre szkła, kosztem body. Moim zdaniem warto rozważyć nawet 30D, który możesz znaleźć za 1000 PLN, a uważam, że w jakości zdjęć nie odbiega od 40D, czy nawet 50D.
    50D+Sigma 10-20+Tamron 17-50+Canon 50 1.8 II+Sigma 50 1.4+Canon 85+430 EXII

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dariusz_32 Zobacz posta
    Zdecydowanie lepiej zainwestuj w dobre szkła, kosztem body. Moim zdaniem warto rozważyć nawet 30D, który możesz znaleźć za 1000 PLN, a uważam, że w jakości zdjęć nie odbiega od 40D, czy nawet 50D.
    Ano nie odbiega. No może jak się ciut ciemnawo zrobi to AF będzie sobie słabiej radził.

Domyślnie

[QUOTE=tadpaw;937539]
    Polecam Ci obiektyw 18-135 mm z IS - jest bardzo szybki, nadaje się do obiektywów w ruchu, względnie niedrogi i daje dobre zdjęcia.
    Mam ten obiektyw i do fotografowania psa w ruchu nie bardzo sie nadaje(za ciemny)Wlaczona stabilizacja tez nie pomoze bo stabilizuje ruchy reki a nie poruszajacego sie obiektu

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów