Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Małe pytanie: filtr do ef 15mm fisheye

Domyślnie Małe pytanie: filtr do ef 15mm fisheye

Witam serdecznie,
    Stałem się szczęśliwym posiadaczem szkła canon ef15mm fisheye. Otóż wszystkie moje szkła chronię filtrami polaryzacyjnymi i teraz pytanie. Czy są jakieś filtry do rybiego oka? Mocowanie jest inne i mam dylemat.

Raz upadł mi aparat (ciężkim do dołu oczywiście, czyli leci na obiektyw) na beton i gdyby nie filtr mógłbym się pożegnać z obiektywem, dlatego mi zależy.

Dzieki za odpowiedzi.
    Jak ktoś ma to najlepiej byłoby od razu linki do aukcji

Początki nałogu Awatar kuzi4
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Jak szkła chronisz filtrami polaryzacyjnymi to chyba nie bardzo masz pojęcie o czym piszesz... Poczytaj trochę (nawet dużo więcej niż "trochę") na forum CB. Przed betonem to tylko sejf ma szansę ochronić...

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Chronisz polaryzacyjnymi???

Abstrahując od tego, że do ochrony to raczej inny rodzaj filtra się stosuje: nie zakładam polara poniżej 28mm a na rybie oko to nawet bym nie śmiał. A w ogóle to przy takich kątach nie znajdziesz nic sensownego od przodu, co by Ci w kadr nie wlazło. No ewentualnie mógłbyś cały z aparatem wleźć do takiej nadmuchiwanej bańki, jak na reklamie Nicorette...
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

To musiał by być filtr cięty ze sfery. AFAIK nikt takich nie robi.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kuzi4 Zobacz posta
    Jak szkła chronisz filtrami polaryzacyjnymi to chyba nie bardzo masz pojęcie o czym piszesz... Poczytaj trochę (nawet dużo więcej niż "trochę") na forum CB. Przed betonem to tylko sejf ma szansę ochronić...
    Nie wiem skąd masz takie doświadczenia, spadło ci cos kiedyś cos z polarem?
    Mi spadło i to nie z byle gównem ale z 24-70 sigma 2.8 a jak miałeś to w rece to wiesz o czym mówie. I jak jebło o chodnik to uderzenie przyjął polar, który był do wyrzucenia. ale na obiektywie nawet śladu. bylo w tym szczęście na pewno też.
    ps.
    Od razu nie musicie zgrywac mądrali i łapać ludzi za słówka. Wiadomo do czego służy polar, ale fakt jest taki że czy wam sie to podoba czy nie pełni on też funkcję ochronną szkła. Tym samym łącze pożyteczne z funkcjonalnym.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adnxxx Zobacz posta
    Od razu nie musicie zgrywac mądrali i łapać ludzi za słówka. Wiadomo do czego służy polar, ale fakt jest taki że czy wam sie to podoba czy nie pełni on też funkcję ochronną szkła. Tym samym łącze pożyteczne z funkcjonalnym.
    No nie bardzo - polar przydaje się w dość ograniczonym zakresie. W większości sytuacji oprócz tego, że nie daje nic, to jeszcze zabiera znacząco dużo światła. Więc do ochrony to on się nadaje tak samo jak pchanie samochodu żeby oszczędzić paliwo.

Masz lens protecty, masz filtry UV, masz w końcu - absolutnie nie do pobicia w charakterze ochronnym - dekielek. Ale nie polar... a już na takim kątach to jakaś masakra. Włóż lepiej tę wolną kasę na SKO.
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

fisheye ma wbudowaną metalową osłonę, jest raczej bardziej wytrzymała od filtra i ma tę zaletę, że się nie tłucze. powodzenia.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

No właśnie - a gdzie Ty sobie ten filtr zamierzasz wkręcić. Ten obiektyw nie ma gwintu filtrowego, o ile się nie mylę.
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

Przecież chyba po to założyłem ten wątek, żeby się spytać czy da się to wkręcić (może zacznij czytać ze zrozumieniem: "Czy są jakieś filtry do rybiego oka? Mocowanie jest inne i mam dylemat.")
    A ten spadł z drzewa i pyta się mnie gdzie ja to chce wkręcić - tragedia.
    Niech moderator lepiej zamknie ten temat i nie pisz już więcej NIC.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adnxxx Zobacz posta
    Przecież chyba po to założyłem ten wątek, żeby się spytać czy da się to wkręcić (może zacznij czytać ze zrozumieniem: "Czy są jakieś filtry do rybiego oka? Mocowanie jest inne i mam dylemat.")
    A ten spadł z drzewa i pyta się mnie gdzie ja to chce wkręcić - tragedia.
    Niech moderator lepiej zamknie ten temat i nie pisz już więcej NIC.
    Tak to Ci tu zawsze będzie trudno.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów