Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Małe pytanie: filtr do ef 15mm fisheye

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Mam ten obiektyw i nie słyszałem o jakimkolwiek filtrze ochronnym UV, jak również polaryzacyjnym do niego. Swoją drogą optycznie jest bardzo dobry i poza widoczną aberracją ma bardzo dobry kontrast, nawet pod światło.
    Obiektyw używam bez jakichkolwiek filtrów, nie ma gdzie ich nawet założyć, a metalowa osłona nie do końca chroni ten obiektyw przed nieszczęśliwymi skutkami upadków. Po prostu ten typ tak ma :-D.

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Drogi Kolego,

Agresywnym zachowaniem nic nie wskórasz w tym gronie. Zadałeś pytanie, które większość osób z podstawową wiedzą o fotografii zwyczajnie rozbawiło i dali upust swoim emocjom, nie bądź zdziwiony i nie atakuj tylko doczytaj trochę o tym szkle choćby ze strony producenta a jeśli kupiłeś nowe szkło to masz instrukcję.
    Jedyny filtr jaki możesz założyć w tym przypadku to filtr żelowy po stronie mocowania. Z przodu szkła nic nie założysz a na pewno polar nie ma sensu.
    Druga sprawa to pomylone przez Ciebie filtry UV z polarami, te drugie używa się w dość specyficznych warunkach.
    Powodzenia w foto przygodzie.

Cytat Zamieszczone przez adnxxx Zobacz posta
    Przecież chyba po to założyłem ten wątek, żeby się spytać czy da się to wkręcić (może zacznij czytać ze zrozumieniem: "Czy są jakieś filtry do rybiego oka? Mocowanie jest inne i mam dylemat.")
    A ten spadł z drzewa i pyta się mnie gdzie ja to chce wkręcić - tragedia.
    Niech moderator lepiej zamknie ten temat i nie pisz już więcej NIC.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Początki nałogu Awatar sbogdan1
    Miasto
    k.Bielska - Białej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adnxxx Zobacz posta
    Przecież chyba po to założyłem ten wątek, żeby się spytać czy da się to wkręcić (może zacznij czytać ze zrozumieniem: "Czy są jakieś filtry do rybiego oka? Mocowanie jest inne i mam dylemat.")
    A ten spadł z drzewa i pyta się mnie gdzie ja to chce wkręcić - tragedia.
    Niech moderator lepiej zamknie ten temat i nie pisz już więcej NIC.
    No powiem Ci abyś lepiej nie wzywał imienia MODERATORA na daremno, bo to pewna Twoja klęska, to raz, po drugie pohamuj nieco język bo przeklinanie też, nie jest tu mile widziane, po trzecie ludzie tu są z reguły życzliwi a że czasem kogoś poniesie to tylko z winy tworzącego wątek.
    Pozdrawiam bez urazy...
    EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sbogdan1 Zobacz posta
    No powiem Ci abyś lepiej nie wzywał imienia MODERATORA na daremno,
    Eeee... "na daremno" to nie :grin:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jednym słowem: nie da się
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Domyślnie

Koledzy juz wczesniej powiedzieli że nie ma możliwości założenia filtra na szkło Fisheye.
    Tak było od dawna i tak pozostało do dziś ;-)
    Podobnie jest ze szkłami ultra szerokokątnymi np. Samyang/Falcon 14/2.8 albo Nikkor 13/5.6 czy Nikkor 14-24/2.8

Jednak niektóre tego typu obiektywy mają możliwość wkręcania lub wkładania filtra od tyłu lub do jego tylnej części.
    Takze kolego jeśli zależy Ci na samym filtrze, a nie na jego funkcji ochronnej poprzez wkręcenie go na "mordkę" obiektywu, to możesz zorientować się czy ten obiektyw ma możliwość założenia filtra na tylną soczewkę.

na przykład w Zenitarze 16/2.8 Fisheye jest z tyłu domyślnie włożony filtr UV.
    Dodam jako ciekawostkę, że ten filtr w tym obiektywie jest niezbędną 'soczewką' w układzie optycznym.
    Można go wymieniać na inne filtry (które są w zestawie) ale zawsze musi być włożony jakiś filtr.
    Akurat w tym obiektywie filtr ma średnicę 26mm.
    [zdjęcia]
    Filtr widać na zdjęciu od prawej strony.
    http://4.bp.blogspot.com/_66quOR2lcq...layout_MNT.jpg
    a tutaj pudełeczko z trzema pozostałymi filtrami:
    http://www.photo-markowski.net/blog/...1/dsc25892.jpg

;-)

Początki nałogu Awatar olek.tbg
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie

Przy okazji podepnę się do tematu
    Nie da rady w takim obiektywie zamocować filtrów Cokin? Tzn filtrów mocowanych w tym systemie
    5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez olek.tbg Zobacz posta
    Nie da rady w takim obiektywie zamocować filtrów Cokin? Tzn filtrów mocowanych w tym systemie
    Nie, i nie ma sensu...

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Początki nałogu Awatar olek.tbg
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź !
    5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez olek.tbg Zobacz posta
    To chyba logiczne, że skoro kołowych nie da rady ,to czemu by miało dać cokina... Jedyne, co możesz zrobić to przytrzymać ręką przed obiektywem

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów