Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Canon 100 f/2.8 z L czy bez L?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Sporo fotografuje macro i od kiedy robie to szklem z IS, to nigdy nie bede chcial robic tego bez stabilizacji. Nawet extremalne powiekszenia typu maly owad na F32 robie z reki.

Wiec zdecydowanie polecam jakiekolwiek macro z IS/OC/VC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Z tego co wiem Sunders ma ten obiektyw i ma rację co do obudowy, z tego co ja sprawdziłem (nie mam tego obiektywu) jest na pewno magnezowa :-D.
    Ja miałem go przez 2 tygodnie i też to sprawdziłem dokładnie, fakt obiektyw wygląda jakby miał obudowę magnezową ale jest to jakiś bardzo trwały plastik (podobno inżynieryjny czy coś takiego). Proponuję porównać go do jakiejś starszej elki i np włożyć do lodówki i porównać jak się nagrzewa. Stara ELA będzie zimna a 100 będzie cieplejsza. Dodatkowo na 100 L widać ślad po odlewie czego w starszych elkach nie ma ( a przynajmniej tych z którymi miałem do czynienia.)

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grecki_chor Zobacz posta
    Hehe, ale to tylko obiektyw a nie kamienica na Starówce Zapytałam o rękojmię, ale pewnie skończy się na egzemplarzu z gwarancją.
    No ale ograniczony budżet to jedyny powód żeby nie kupić L. Jeżeli to niewielkie ziemniaki, to nie ma co się szczypać, przecież nie ma żadnych wątpliwości, że lepiej L z gwarancją niż USM bez. Akurat w tym przypadku L jest pod każdym względem niegorsza albo lepsza i ma IS oraz czerwony pasek, nawet różnica wagi jest znikoma.

Mam 100 mm USM, nie mam do niego żadnych zastrzeżeń i jestem zadowolony. Wprawdzie rzadko go wyjmuję z szuflady i nie zrobiłem nim jeszcze żadnego godnego uwagi zdjęcia poza testami na monetach i banknotach, ale chcę wymienić na L, bo jest bardziej. Gdyby jeszcze mi się chciało wystawić starocia na sprzedaż.

Chociaż z drugiej strony za tę różnicę ceny można opłacić 2 tygodnie członkostwa w klubie golfowym. Hmm....

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Wygląda na to, że AMB ma rację, że korpus 100L jest wykonany z tworzywa.
    Cytat z The-Digital-Picture.com:
    "What I first noticed upon taking the Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM Macro Lens out of the box was that the body was not made of the normal-for-an-L-lens metal. "The official reply from Tokyo is as follows: The focus ring, lens mount and name plate are made from aluminum, and other parts are basically made with engineering plastic." (Chuck Westfall, Canon USA) Engineering plastic is the good stuff. So, the 100 IS macro lens does not have that cold, hard feel, but it feels solid nonetheless."
    Nie tylko ja uległem złudzeniu, że jest inaczej.Cytat z testu optyczne.pl:
    "Jakości wykonania obudowy trudno coś zarzucić. Mamy do czynienia z metalowym bagnetem, magnezowym korpusem i gumowanym pierścieniem."
    "Obmacałem" go jeszcze raz - można się "nabrać", jeśli jest to tworzywo, to bardzo solidne :smile:

Domyślnie

W golfa nie gram, więc kupiłam Elkę. Gwarantowaną. Przez najbliższe miesiące zęby w ścianę Dzięki za pomoc

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Wygląda na to, że AMB ma rację, że korpus 100L jest wykonany z tworzywa.
    Cytat z The-Digital-Picture.com:
    "What I first noticed upon taking the Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM Macro Lens out of the box was that the body was not made of the normal-for-an-L-lens metal. "The official reply from Tokyo is as follows: The focus ring, lens mount and name plate are made from aluminum, and other parts are basically made with engineering plastic." (Chuck Westfall, Canon USA) Engineering plastic is the good stuff. So, the 100 IS macro lens does not have that cold, hard feel, but it feels solid nonetheless."
    Nie tylko ja uległem złudzeniu, że jest inaczej.Cytat z testu optyczne.pl:
    "Jakości wykonania obudowy trudno coś zarzucić. Mamy do czynienia z metalowym bagnetem, magnezowym korpusem i gumowanym pierścieniem."
    "Obmacałem" go jeszcze raz - można się "nabrać", jeśli jest to tworzywo, to bardzo solidne :smile:
    Jeżeli to solidne tworzywo nie magnez to kilka osób się nabrało , oglądałem to szkło w fotojoker i byłem przekonany, że to magnezowa obudowa a tu się okazuje magnezopodobna .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    wiecie co.. normalnie az mi ciarki przeszly po obejrzeniu tego filmiku (chodzi mi o test uszczelnien)
    to, ze eLka jest uszczelniona to wiadomo z samej "definicji" L
    ale ze koles oblal woda 5DmkII !?
    jakim cudem nic sie z puszka nie stalo?

bo puszka jeszcze takie cos przeżyje , (30d mi przeżyło caly dzień w deszczu gorzej jak sie zmienia temperatura pracy puszki / naprawdę leje i jest zimno
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Jeżeli to solidne tworzywo nie magnez to kilka osób się nabrało , oglądałem to szkło w fotojoker i byłem przekonany, że to magnezowa obudowa a tu się okazuje magnezopodobna .
    Ja mam styczność z moimi L-kami dla ubogich i są niemal w całości z plastiku (tylko pierścienie pod gumkami to metal) to tak łatwo bym się nie nabrał .
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    wiecie co... ...to, ze eLka jest uszczelniona to wiadomo z samej "definicji" L...
    Nie każda eLka jest uszczelniona.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów