Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Canon 100 f/2.8 z L czy bez L?

Mieszany widok

Domyślnie Canon 100 f/2.8 z L czy bez L?

Dobry,

od paru dni miotam się z dylematem zakupu obiektywu canona 100. Mam pieniądze na Elkę, ale z drugiej strony mam pewne opory. Obiektyw nie będzie na siebie zarabiał i nie wiem czy taka inwestycja ma sens. Czy różnica pomiędzy tymi dwoma modelami jest na tyle zauważalna, że warto poświęcić tysiaka?

Jesteście mądrzy, doświadczeni, pomóżcie koleżance.

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia/Osiek

Domyślnie

Akurat tak się złożyło, że wczoraj przeglądałem filmy tego użytkownika na YT i proszę Akurat filmik dla Ciebie:
    http://www.youtube.com/user/DigitalR.../2/njqTFlMiGLQ
    Dla mnie różnica w jakości zarówno zdjęć jak i wykonania warta jest dopłaty...

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawelbara Zobacz posta
    Akurat tak się złożyło, że wczoraj przeglądałem filmy tego użytkownika na YT i proszę Akurat filmik dla Ciebie:
    http://www.youtube.com/user/DigitalR.../2/njqTFlMiGLQ
    Dla mnie różnica w jakości zarówno zdjęć jak i wykonania warta jest dopłaty...
    wiecie co.. normalnie az mi ciarki przeszly po obejrzeniu tego filmiku (chodzi mi o test uszczelnien)
    to, ze eLka jest uszczelniona to wiadomo z samej "definicji" L
    ale ze koles oblal woda 5DmkII !?
    jakim cudem nic sie z puszka nie stalo?
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    wiecie co.. normalnie az mi ciarki przeszly po obejrzeniu tego filmiku (chodzi mi o test uszczelnien)
    to, ze eLka jest uszczelniona to wiadomo z samej "definicji" L
    ale ze koles oblal woda 5DmkII !?
    jakim cudem nic sie z puszka nie stalo?

bo puszka jeszcze takie cos przeżyje , (30d mi przeżyło caly dzień w deszczu gorzej jak sie zmienia temperatura pracy puszki / naprawdę leje i jest zimno
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    wiecie co... ...to, ze eLka jest uszczelniona to wiadomo z samej "definicji" L...
    Nie każda eLka jest uszczelniona.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Mam tą Lke i nie żałuje. Wg mnie warta jest swojej ceny.
    Zresztą ilu z nas kupuje sprzęt nie po to aby zarabiał na siebie, ale aby mieć przyjemność z fotografii, a ten obiektyw to zapewnia.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Jak dla mnie tak ale to jest sprawa jednak dość indywidualna. Masz gdzieś możliwość obmacać oba?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar sbogdan1
    Miasto
    k.Bielska - Białej

Domyślnie

Co prawda nie bawiłem się starą setką, ale miałem okazję przetestować L, powiem tak , jest to naprawdę fajne szkiełko od f2,8 brzytwa. Tak jak pisze Bogdan56, mając porządne szkło czerpie się przyjemność z fotografowania. Niestety musisz sam zdecydować, ja osobiście brałbym ,,Elżbiete,, i byłbym zadowolony.
    EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Od niedawna mam tę L-ke i też nie zarabiam zdjeciami, ale przyjemnosc jaka daje ten słój jest niesamowita. Probowalem też przez chwile nie-L i wcale nie jest to najgorszy sprzęt, jednak teraz gdybym miał decydować jeszcze raz to ponownie bym wolał dołożyć i kupić obiektyw z czerwonym... Ten kto pomaca i pobawi się tym wie o co chodzi. Trudno to wyrazić słowami. Nie jest to snobizm, bo zdjęcia robię często tam, gdzie nie ma ludzi albo wśród ludzi nieznających się na foto czy sprzęcie.

Początki nałogu Awatar kuzi4
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Jak masz możliwość testu obu szkieł to sam zobaczysz różnicę. Jeżeli wystarczy Ci obrazek z nie L to kupuj go...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów