Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 54

Wątek: Canon 20D vs Nikon D200

Domyślnie

ISO800, kolor bryloczka do kluczy był różowy, balans bieli AUTO.

Bywalec Awatar Angmar

Domyślnie

Nikon, Niokn, Niokon... zdecyduj sie wreszcie ;-)
    Spieprzaj dziadu

Domyślnie

Z doswiadczenia z D2H powiem jedynie ze balans bieli w Nikonie jest lepszy niz w 20D jesli chodzi o zdjecia na hali.
    Zdjecia przy klasycznym swietle zarowym zdecydowanie wygrywa Canon 20D... Dziwne to troche, ale ten tescik Kenso by to potwierdzal.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kenso
    - zauważyłem, że Canon np. zrobi zdjecie na 1/80 sek. i f/1.8, a Nikonowi trzeba już zejść na 1/60 sek i f/1.8. - ale to kosztem czegoś tzn. CANON 20D niedoświetla i trzeba wprowadzić korektę na P,S,A.
    Canon ma nieco "niestandardowy" pogląd na czułość ISO niż inni producenci - to samo ISO u Canona odpowiada nieco większemu u reszty. Zatem przy tym samym ISO C jest czulszy i wychodzą krótsze czasy. Ta informacja jest chyba przy większości porównań szumów w DSLR na dpreview.

BTW, trochę to dziwne, bo ta "niestandardowość" jest w stronę korzystną dla użytkowników Po 'marketing droids' spodziewałbym się raczej jakiegoś naukowego wytłumaczenia dlaczego ISO400 można nazwać 1600 ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Canon zawsze mial i ma mniejsze szumy i co z tego??
    Tez mi nowosc?
    eeee....

Bywalec Awatar Angmar

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    to samo ISO u Canona odpowiada nieco większemu u reszty.
    Canon ISO100 = Nikon ISO125
    Spieprzaj dziadu

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Canon ma nieco "niestandardowy" pogląd na czułość ISO niż inni producenci - to samo ISO u Canona odpowiada nieco większemu u reszty.
    A może to reszta oszukuje?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Zablokowany Awatar pn_
    Miasto
    Wiesbaden

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    A może to reszta oszukuje?
    Wedlug Foto Magazine jedynie w Nikonie ISO sa prawdziwe, Minolta ma w rzeczywistosci mniejsze, Canon wieksze.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

dlatego muflon napisał, że w rzeczywistości w Canonie dostajesz dodatkową funkcjonalność za friko. A do tego gdyby "znormalizować" czułości, to porównując szumy dla identycznych ustawień Nikon wypadał by zdecydowanie gorzej niż się powszechnie uważa (a jak jest każdy wie)
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Oto co napisalem na forum nikona:
    "Tak szczeze i bez jakichkolwiek zlosliwosci to zawiodly mnie zdjecia z D200. Bycmoze sama konstrukcja body powala (nie wiem gdyz w reku nie mialem) to jakosc zdjec jest najwyzej przecietna. A przeciez jak fotograf robi zdjecia to sie jego zdjecia oglada a nie jak jego aparat lezy w rece.

Po tylu latach oczekiwan na nastepce D70 ktory powinien dawno zdeklasowac tez nie nowy juz 20D jako, ze poprostu jest najnowszym body w tym przedziale conowym... i to nie najnowszym o miesiac czy tydzien ale o sporo wiecej a tu nawet nie dorownuje 20D I mwoie to z prawdziwym zalem a nie zlosliwoscia czy checia wywolania wojny systemowej. A z zlaem mowie dlatego, ze bardzo dobry aparat ze stajni Nikon mial by same plusy. Po pierwsze sama mozliwosc wyboru swietnego body, po drugie silna konkurencja owocujaca spadkiem cen ze stajni Canona oraz samego D70s... wszyscy ba na tym skorzystali czy to Nikonowcy czy Canonierzy czy anwet Minolciarze...

A tak **** - jest najwyzej przecietnie a po tylu latach jak dla mnie to za malo A sam przymierzalem do zakupu D200

Dodam tylko, ze argumetacja o jakosci wykonania body do mnie nie trafia i juz. To jest nowy typ onanisty sprzetowego ktory musi "czuc w reku". Dla mnie o wiele wieksza przyjemnoscia jest ogladanie dobreych zdjec i pochwaly innych np po obejrzeniu moich prac w galerii niz budowa boady. Rozczarowalem sie jakoscia zdjec D200. Za taka cene i przede wszystkim tak dlugie oczekiwanie to ZA MALO. Gdybym byl posiadaczem szkiel Nikona i czekal bym na to body straszna gorycz by mnie ogarnela..."

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów