ISO800, kolor bryloczka do kluczy był różowy, balans bieli AUTO.
ISO800, kolor bryloczka do kluczy był różowy, balans bieli AUTO.
Nikon, Niokn, Niokon... zdecyduj sie wreszcie ;-)![]()
Spieprzaj dziadu
Z doswiadczenia z D2H powiem jedynie ze balans bieli w Nikonie jest lepszy niz w 20D jesli chodzi o zdjecia na hali.
Zdjecia przy klasycznym swietle zarowym zdecydowanie wygrywa Canon 20D... Dziwne to troche, ale ten tescik Kenso by to potwierdzal.
Canon ma nieco "niestandardowy" pogląd na czułość ISO niż inni producenci - to samo ISO u Canona odpowiada nieco większemu u reszty. Zatem przy tym samym ISO C jest czulszy i wychodzą krótsze czasy. Ta informacja jest chyba przy większości porównań szumów w DSLR na dpreview.Zamieszczone przez Kenso
BTW, trochę to dziwne, bo ta "niestandardowość" jest w stronę korzystną dla użytkownikówPo 'marketing droids' spodziewałbym się raczej jakiegoś naukowego wytłumaczenia dlaczego ISO400 można nazwać 1600 ;-)
Canon zawsze mial i ma mniejsze szumy i co z tego??
Tez mi nowosc?
eeee....
Canon ISO100 = Nikon ISO125Zamieszczone przez muflon
Spieprzaj dziadu
A może to reszta oszukuje?Zamieszczone przez muflon
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Wedlug Foto Magazine jedynie w Nikonie ISO sa prawdziwe, Minolta ma w rzeczywistosci mniejsze, Canon wieksze.Zamieszczone przez piast9
dlatego muflon napisał, że w rzeczywistości w Canonie dostajesz dodatkową funkcjonalność za friko. A do tego gdyby "znormalizować" czułości, to porównując szumy dla identycznych ustawień Nikon wypadał by zdecydowanie gorzej niż się powszechnie uważa (a jak jest każdy wie)
Oto co napisalem na forum nikona:
"Tak szczeze i bez jakichkolwiek zlosliwosci to zawiodly mnie zdjecia z D200. Bycmoze sama konstrukcja body powala (nie wiem gdyz w reku nie mialem) to jakosc zdjec jest najwyzej przecietna. A przeciez jak fotograf robi zdjecia to sie jego zdjecia oglada a nie jak jego aparat lezy w rece.
Po tylu latach oczekiwan na nastepce D70 ktory powinien dawno zdeklasowac tez nie nowy juz 20D jako, ze poprostu jest najnowszym body w tym przedziale conowym... i to nie najnowszym o miesiac czy tydzien ale o sporo wiecej a tu nawet nie dorownuje 20D I mwoie to z prawdziwym zalem a nie zlosliwoscia czy checia wywolania wojny systemowej. A z zlaem mowie dlatego, ze bardzo dobry aparat ze stajni Nikon mial by same plusy. Po pierwsze sama mozliwosc wyboru swietnego body, po drugie silna konkurencja owocujaca spadkiem cen ze stajni Canona oraz samego D70s... wszyscy ba na tym skorzystali czy to Nikonowcy czy Canonierzy czy anwet Minolciarze...
A tak **** - jest najwyzej przecietnie a po tylu latach jak dla mnie to za malo A sam przymierzalem do zakupu D200
Dodam tylko, ze argumetacja o jakosci wykonania body do mnie nie trafia i juz. To jest nowy typ onanisty sprzetowego ktory musi "czuc w reku". Dla mnie o wiele wieksza przyjemnoscia jest ogladanie dobreych zdjec i pochwaly innych np po obejrzeniu moich prac w galerii niz budowa boady. Rozczarowalem sie jakoscia zdjec D200. Za taka cene i przede wszystkim tak dlugie oczekiwanie to ZA MALO. Gdybym byl posiadaczem szkiel Nikona i czekal bym na to body straszna gorycz by mnie ogarnela..."