Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 54

Wątek: Canon 20D vs Nikon D200

Domyślnie Canon 20D vs Nikon D200

zrobiłem pierwsze testy
    zdjęcia wykonałem obiektywami 50 mm f/1.8
    w pokoju oświetlonym żarówką, na holu oświetlonym jażeniówką oraz na dworze o zmierzchu (może dziś w dzień).
    ostrości nie biorę pod uwagę, bo zazwyczaj to była 1/80 sek. (chociaż i tak robiłem po 2 ujęcia i wybierałem najostrzejsze).

Testy wykonałem głównie na ISO200, 400, 800, 1600 i 3200. Preselekcja czasu, głównie 1/80 sek. i przysłona f/1.8-f/4. Balans bieli Auto.

Moja ocena:
    - szumy: bez wątpliwości Canon ma mniejsze szumy i widać to gołym okiem na każdym zdjeciu od ISO400 do ISO3200,
    - balans bieli: Canon radzi sobie bardzo ładnie, Nikon ma problemy,
    - kolory: trudno określić, ponieważ Nikon nie radził sobie z balansem i wskutek tego kolory były odrobine przekłamane (np. zamiast różowego pokazał czerwony),

to tyle na ten test

Początki nałogu
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

A mozemy zobaczyc te fotki?

Bywalec Awatar Angmar

Domyślnie

Brawo, rzadko który test jest tak rzetelny i udokumentowany ;-) Zupełnie jakbym review na DPR czytał
    Spieprzaj dziadu

Domyślnie

mam te zdjęcia i nie wiem jak pokazać. Oczywiście, w jakiej rozdzielczości i jakiej kompresji w PS?

Jeszcze jedno: robiłem zdjęcia wieloma Nikonami kompaktowymi i lustrzankami i to co zauważyliśmy z kolegą w ciągu roku takiego focenia, to że Nikon ma problemy z balansem bieli (zdjęcia są najczęściej zbyt żółte, a czasami wpadają też w zbyt niebieskie kolory - albo tak, albo tak).

Zablokowany Awatar pn_
    Miasto
    Wiesbaden

Domyślnie

Zdjecia poprosimy...

Jak nie wiesz jak pokazac do wyslij do mnie, pubpn malpa gmx .com, ja wrzuce.
    Ostatnio edytowane przez pn_ ; 16-12-2005 o 11:10

Domyślnie

kolejne wnioski:

- przede wszystkim 50 mm f/1.8 jest lepszy Canona - nie ma co, takie fakty (m.in. aberracje widać u NIKONA, u CANONA w ogóle),

- zauważyłem, że Canon np. zrobi zdjecie na 1/80 sek. i f/1.8, a Nikonowi trzeba już zejść na 1/60 sek i f/1.8. - ale to kosztem czegoś tzn. CANON 20D niedoświetla i trzeba wprowadzić korektę na P,S,A.

- odwzorowanie kolorów jest różne, ale zazwyczja Nikon ma więcej żółtego i dlatego jest żywszy obraz.

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

a mozna te fotki zobaczyc.. bo inaczej to jak z 'niewidomym o kolorach' rozmawiac... poza tym
    Cytat Zamieszczone przez Kenso
    - zauważyłem, że Canon np. zrobi zdjecie na 1/80 sek. i f/1.8, a Nikonowi trzeba już zejść na 1/60 sek i f/1.8. - ale to kosztem czegoś tzn. CANON 20D niedoświetla i trzeba wprowadzić korektę na P,S,A.
    to dowodzi jednego, raczej nie powinnienes sie brac za testy

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Nie rozumiem. Po prostu trzeba zejśc z czasem do 1/60 i fotki beda naświetlone prawidłowo
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Domyślnie

do Jac:
    nie zrozumiałeś mnie chyba

W tych samych warunkach, ISO i przysłonie Canon i Nikon mają inne ustawienia czasu. I tak wykunyjąc w ten sposób zdjęcia (Canon 1/80 sek., Nikon 1/60 sek.) Niokn naświetli dobrze, Canon nie doświetli.
    Po prostu Canon 20D niedoświetla zdjęć i wprowadzam korektę o 1 działkę i jest ok.
    Zatem aparaty pracują tak samo, ale Canon ma fabrycznie nastawione na niedoświetlanie. Mój egzemplarz tak ma od nowości, tak samo m.in. mieli w teście w fotopolis.

Domyślnie

zdjęcie 100% ISO3200 balans bieli AUTO.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów