Strona 14 z 17 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 161

Wątek: Wybór analoga

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wyszków, Warszawa, Piastów

Domyślnie

Tak. Cosina jest zgodna ze wszystkimi EOSami. Jakość; lepsza od kita, bardzo ostra po przymknięcu. Szeroko otwarta robiła mi ostre fotki bo na filmie sprawuje się lepiej niż na cyfrowej matrycy. To specyficzny zoom szeroki-szeroki, bo zakres 19-35 jest taki właśnie. Na cyfrowym body po cropie zakres taki nijaki 28-55. Poruszasz kwestie cyfrówek a tu szukamy sprzętu analogowego. Mam wrażenie, że chcesz kupić analoga ze szkłami z zakresu 19-300, dobrymi optycznie i jasnymi i żeby się zmieścić w kilkuset złotych, i żeby pasowało do body cyfrowego i jeszcze body cyfrowe. Moja rada. Kup 50 i 50. EOSa 50 i Canona 50 1,8 i zrób kilka filmów. Poszukaj slajdów, porób cz-b, wybierz dobry negatyw. Pooddawaj do labu i sprawdź efekty. Jeśli Ci się nie znudzi i będziesz czuł pęd, szukaj dalej, lecz już świadomie wybierając czego Ci brakuje. Może się okaże, że zamiast szkła po tych kilku rolkach poszukasz gripa. Potem zechcesz sprawdzić jak to jest szerzej, a potem jak tele. W fotografii pośpiech nie jest wskazany. Pozdrawiam.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kristek Zobacz posta
    Czy ta cosina bedzie ewentualnie wspolpracowac z cyfrowka? Pytam, bo syn mysli zamienic posiadanego olka na cos kompatybilne z canonem.
    Współpracować będzie, tyle że jakość zdjęć nie powali. Stare szerokokątne obiektywy, głównie z uwagi na telecentryczność, bardzo słabo wypadają we współpracy z matrycą. Nawet canonowskie eLki 16-35mm f/2.8L USM MkI, 17-35mm f/2.8L USM, czy EF20-35mm f/2.8L nie błyszczą. Podpiąłem kiedyś taką Cosinę do 300D (matryca 6,3 Mpx z 2003 r) i wypadła gorzej niż standardowy KIT 18-55/3.5-4.5 MkI, którego kupisz za stówkę.
    Wracajac do Cosiny, czy jest optycznie gorsza od Canona 24-85, bo jak patrze na cene to sie waham, czy jednak nie dolozyc, bo moze Canon lepszy?
    24-85/3.5-4.5 USM to całkiem znośne szkiełko. Z cyfrą, tak do 10 MPx na cropie, też sobie radzi. Główna wada to duża dystorsja na szerokim kącie.
    A jak wypada w porównaniu z Cosiną 19-35? Nijak, bo to zupełnie inne szkła. Cięzko porównywac uniwersalny zoom do zooma typowo szerokokątnego. Na korzyść Canona przemawia na pewno autofocus.
    I jak owe dwa obiektywy maja sie do 28-80? Napewno jeden z tych trzech bede bral, tylko jeszcze nie wiem ktory.
    Jeśli 28-80 to ten: http://www.canon.com/camera-museum/c...35~56_usm.html (o tym: http://www.canon.com/camera-museum/c...28~4l_usm.html nie wspomnę, bo na allegro krzyczą za niego 2,5 kzł a za takie pieniądze możesz mieć współczesny 24-105 L IS USM). Pozostałe sześć to tanie KIT-y, niewarte nawet tego co kosztują, czyli półtorej stówki.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

Mam do wyboru:

Eos 500N z obiektywem kitowym (pasek, instrukcja, pudło, baterie) 150pln
    Eos 300 obiektyw kitowy + bp-200 (pasek instrukcja, pudło )około 100pln [licytacja]
    Eos 50e samo body pasek i baterie 200pln
    Eos 3000v z obiektywem kitowym, pasek, baterie 210pln
    Eos 300 obiektyw kitowy, torba, klisza, instrukcja, pasek 250pln

Wszystkie mają obiektyw kitowy, także proszę podać najlepszy wybór, z czasem kupię jakiś lepszy obiektyw do wydania na aparat mam góra 250pln (pełen zestaw razem z kliszą i bateriami) [prezent urodzinowy]

p.s: wiem zadam teraz pytanie totalnie amatorskie: jeśli bede miał redukcje na m42 to mogę wkręcić obiektyw do wszystkich aparatów jakie wymieniłem?

Pozdrawiam.

Początki nałogu Awatar roofman

Domyślnie

Największy i najwygodniejszy wizjer będziesz miał w 50e.
    Reszta wymieniona na liście stoi klasę niżej (choć 3000V teoretycznie jest ostatni i nowocześniejszy).
    Jest jednak problem z 50e i współpracą z obiektywami m42. Jeśli trafisz na starszą wersję softu w puszce to trafisz również na babola, który jak legendy netowe głoszą jest celowo wprowadzony do softu. Mianowicie pomiar światła szaleje i ciężko cokolwiek z takim dokręconym przez przejściówkę szkłem poprawnie naświetlić.
    Jeszcze nie tak dawno robili upgrejd softu za free na żytniej, jak jest teraz nie wiem, bo puszka już leciwa.
    Ta sama uwaga z softem tyczy się EOSa 30/33. Ja mam 30e i z m42 dałem sobie spokój - u mnie zawiesza się migawka (na różnych przejściówkach m42 próbowałem).
    Ze szkłami EF pracuje wszystko poprawnie.

Domyślnie

myślałem, nad 50e, ale nie kupie obiektywu za 50zł :/ bo nie ma a chce sie wyrobić w granicy max 250zł nie wiem czy spodoba sie prezent, a więc nie bede wydawał powyżej tej kwoty bo później pozostanie tylko allegro...

oprócz 50e polecasz 3000v a co jest nastepne w kolejności?

p.s: może jakaś minolta? do 250pln z obiektywem?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Canon 50 bez e,wyjdzie taniej a w sumie "e" [ostrzenie okiem we wizjerze]to niekonieczna funkcja.

Początki nałogu Awatar roofman

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukasbiggie Zobacz posta
    oprócz 50e polecasz 3000v a co jest nastepne w kolejności?
    p.s: może jakaś minolta? do 250pln z obiektywem?
    Nie, ogólnie to nie to że polecam. Pisze tylko jak to się klasuje.
    3000V jest pozycjonowany niżej niż 50e. 3000V to typowa plastikowa amatorka, a 50e biorąc do ręki czuć inną klasę wykonania.
    Może idź w inną stronę? Kup jakiegoś zadbanego Pentaxa Me/Me Super i ostrz manualnie? W konstrukcjach z manualnym ostrzeniem wizjer jest taki, że ułatwia ostrzenie, nie to co w teraźniejszych cyfrówkach.
    Puszka około 100zł, szkło 50mm 1.7/2.0 około 120-150zł + radocha z ręcznego naciągania filmu i ręcznego ostrzenia większa :-D

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukasbiggie Zobacz posta
    .... do wydania na aparat mam góra 250pln (pełen zestaw razem z kliszą i bateriami) [prezent urodzinowy].
    Dla kogo, to istotne.
    Moja mama, dla przykładu, używa 3000n + 35-80 i jest zadowolona. Taki 50n + 28-105/3,5-4,5 USM, pewnie by jej już nie pasował, ze względu na gabaryty i masę.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

W tym temacie
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=77875

Kolega piszę, że dla dziewczyny, więc z gabarytami bym nie przesadzał.

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Jeśli z czasem zamierzasz kupić lepszy obiektyw, naprawdę zastanowiłbym się nad Eosem 33. Co prawda przy ciemniejszych szkłach lubi sobie czasem AF dopalić lampą, lecz w połączeniu ze szkłami Canona lub jasnymi od innych producentów o żadnym dopalaniu lampą nie ma mowy. Poza tym, to konstrukcja jak na analog stosunkowo świeża i ja poza brakiem kompensacji ekspozycji co 1/3 EV (jest tylko co 1/2) braków jakichś poważnie utrudniających życie nie zauważyłem.

Strona 14 z 17 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów