Wybor na 50 padl ze wzgledu na dosc dobry AF w slabym oswietleniu. W czytanych recenzjach, czy poradach przewijal sie EOS 5, jednak wiecej glosow bylo za 50 - przynajmniej tak trafilem, wiec pozostane chyba przy 50e. Na podanych aukcjach roznica w cenie miedzy E i "bez E" nie jest duza, a opinie czy warto inwestowac w "eye control" sa bardzo wyrownane, wiec zaryzykuje.
Jak widze opinie w necie sa bardzo podobne. Szklo 50/1,8 jest chwalone, wiec pewnie z czasem zagosci i byc moze zostanie jako podstawowy obiektyw - swiatlo i ogniskowa podobna do Zenita, a zdjecia robilo mi sie nim calkiem dobrze.
Pozostaje nadal kwestia szkiel. Czy wspomniane 19-35 to Cosina jak w aukcji:
http://allegro.pl/cosina-19-35-canon...786851272.html ?
I do tego wspomniana 50. Jesli to nie ten obiektyw to chyba wybor padnie na 28-105 lub 24-85. Choc nie ukrywam kusi mnie owe 19mm, wiec moze jakies opinie o tym obiektywie bylyby mile widziane. Kolejna rzecz to wybor szkla siegajacego 300mm, na ktory bardzo namawia mnie zona. Widze, ze tez tego troche mozna znalezc na Allegro tylko ktory wybrac?. Ten obiektyw raczej uzywany by byl wraz ze statywem do zdjec w plenerze, typu widoki w gorach, wschdy, czy zachody slonca, ewentualnie niebo noca.
Dziekuje za dotychczasowe wskazowki i prosze o dalsza pomoc.