Wszedłem w EOSa AF po tym jak mi z samochodu zajumali AE1. EOS33, jak ja się nim cieszyłem na początku; bajery AF, 4kl/s jak leżał w łapie. Dokupiłem gripa i szkła AF m.in 50, 28-105, 19-35, i inne Sigmy i Tamrony. Tak zabawa trwała przez ponad rok. A potem; spojrzałem na powrót w wizjer AE-1 i zatęskniłem za tym dużym ekranikiem, za klinem, za mechanicznym sterowaniem, za naciąganiem filmu. Skalkulowałem koszty i rozprzedałem AF. Za te same pieniądze mam A1 z zestawem godnych szkieł stałoogniskowych w nienagannym stanie. Warto było. A zdjęcia... przemyślane i ustawione ręcznieKlisza do AF i do M kosztuje tyle samo, a mam wrażenie że manuale, z celulozą lepiej się rozumieją.
Co do zakupów z podanych linków
1. Szkło w zestawie nie jest warte najmniejszej uwagi, tani kit kitowy i ciemny.
2. Sigma lepsza odrobinę ale też ciemna oraz nie będzie działać z nowszymi body EOSa.
3 i 4 Kupowałem u tego Pana. Rzetelny, choć to typowy handlarz ściągający masą sprzęt z zachodu. Ceny raczej średnie.
Zainteresuj się jeszcze może EOS 5. dobre tanie szkła do AF 28-105, 24-85, 50, jak znajdziesz to 19-35. Stare SIGMY będą Ci działać zarówno z EOSem 5 jak i 50/50E. Jak masz jakieś pytania pisz.
. Życzę udanych wyborów.