Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 161

Wątek: Wybór analoga

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar Endriu86
    Miasto
    Tricity [GDY]

Domyślnie

Może o wywoływaczach później...

EOS 3 jest głośny...
    Lustro klapie jak w Pentaxie 6x7

EOS 30 ( czy 33 ) jako jeden z nielicznych ma paskowe przeniesienie napędu z silniczka.
    Jest cichy, ma Eye Control, bardzo wygodnie rozmieszczone "kontrolki" oraz potrafi coś, czego EOS 3 nie da rady...ma kompensację wbudowanej lampy błyskowej.

EOSa 33 z BP-300 znajdziesz w tej cenie bez problemu.

PZDR
    1V-HS, 30D, FX-D, ProSD

Narzędzia pracy...

Uzależniony Awatar FlatEric

Domyślnie

Ja tylko formalnie, bo mały mętlik się zrobił...

Pełny Eye Control mają EOSy 50E, 30, 30V i 3.
    EOS 5 ma Eye Control tylko w kadrze poziomym, o ile nie jest przerobiony przez jakąś złotą rączkę.
    Nie mają Eye Control EOSy 50, 33 i 33V.

Na rynek europejski nie było odmiany EOSa 5 bez Eye Control, była natomiast na rynek amerykański, gdzie europejski EOS 5 nazywał się EOS A2E, a wersja bez Eye Control zwała się EOS A2.

Pzdr

Grzesiu
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Bywalec
    Miasto
    stolyca

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Endriu86 Zobacz posta
    Może o wywoływaczach później...

EOS 3 jest głośny...
    Lustro klapie jak w Pentaxie 6x7

EOS 30 ( czy 33 ) jako jeden z nielicznych ma paskowe przeniesienie napędu z silniczka.
    Jest cichy, ma Eye Control, bardzo wygodnie rozmieszczone "kontrolki" oraz potrafi coś, czego EOS 3 nie da rady...ma kompensację wbudowanej lampy błyskowej.

EOSa 33 z BP-300 znajdziesz w tej cenie bez problemu.

PZDR

i właśnie z powodu tych braków to eos 3 jest 2 razy droższy od 30-tki

jeśli chodzi o głośność, ja tam lubię ten dźwięk

dla mnie to marny argument chyba że miałbym robić nim zdjęcia tylko i wyłączne w miejscach gdzie ma być zupełna cisza lub chce być niezauważalny ale do tego to raczej używa się innych aparatów .
    Kościół czy podobne uroczystości kościelne to teraz przede wszystkim cyfra, analog okolicznościowo więc okolicznościowo to może sobie być głośny a do reporterki to znacznie mniejsze aparaty, z nowu przyroda hmm z dobrym zoomem można spokojnie sobie siedzieć w krzakach, a jeśli chodzi o makro robaki i tak mają gdzieś ten dźwięk

i dobrze służy jako model

http://img203.imageshack.us/i/vero650.jpg/

ale osobiście myślę że jeśli ma się już system canona, to po prostu kwestia jaką sumę chce się przeznaczyć na analoga , przy obecnych cenach najslabsze modele mozna odrzucic a juz za sume nawet ponizej i do 300 pln wybor spory i jak czytam uzytkownicy zadowoleni wiec przy malym użytkowaniu chyba nie ma sensu marzyć o 1 V

Początki nałogu
    Miasto
    Trudnopowiedzieć, Poland

Domyślnie

Koledzy EOS 3 to najbardziej wypasiony Canon analogowy. Jako ciekawostke podam ze ma multi spot pomiar swiala. I jak juz pewnie niektorzy wiedza to jesli wyjdzie EOS 3 w wersji cyfra to znaczy ze Canon zamierza zmienic cos drastycznego w swojej ofercie. Nowe mocowanie, inne mocowanie itd. Dla przypomnienia F1 i T90 to te znane scenariusze gdzie firma Canon daje klientom w jednym body wszystko co potrafi. EOS 3 na lepszy AF niz Canon 1V i to sam Canon podaje takie info....
    Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
    Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Coś już napisał Awatar goran

Domyślnie

olek.tbg: miałem podobny dylemacik. Wybrałem eos 33 + bp-300 i jestem bardzo zadowolony. polecam
    7D, 5D2, 16-35, 35, 50, 85, 135, 70-200

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tdf Zobacz posta
    Koledzy EOS 3 to najbardziej wypasiony Canon analogowy. Jako ciekawostke podam ze ma multi spot pomiar swiala. I jak juz pewnie niektorzy wiedza to jesli wyjdzie EOS 3 w wersji cyfra to znaczy ze Canon zamierza zmienic cos drastycznego w swojej ofercie. Nowe mocowanie, inne mocowanie itd. Dla przypomnienia F1 i T90 to te znane scenariusze gdzie firma Canon daje klientom w jednym body wszystko co potrafi. EOS 3 na lepszy AF niz Canon 1V i to sam Canon podaje takie info....
    Po EOS-ie 3 Canon żadnego mocowania nie zmienił więc przykład nie bardzo. Testowali raczej na puszce nieprofi wielopunktowy AF. Mogli sobie pozwolić na takie zabawy, bo konkurencja leżała i kwiczała. Teraz jest zupełnie inaczej i ja bym się takich analogii nie doszukiwał.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar olek.tbg
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi
    Niestety, narazie kupno analogu muszę odłożyć - pieniądze poszły na grip do 500d
    Ale dalej z ciekawością będe czytał temat

Początki nałogu
    Miasto
    Trudnopowiedzieć, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Po EOS-ie 3 Canon żadnego mocowania nie zmienił więc przykład nie bardzo. Testowali raczej na puszce nieprofi wielopunktowy AF. Mogli sobie pozwolić na takie zabawy, bo konkurencja leżała i kwiczała. Teraz jest zupełnie inaczej i ja bym się takich analogii nie doszukiwał.
    Weszlo D30 i zaprzestali rozwijac analoga
    Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
    Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tdf Zobacz posta
    Weszlo D30 i zaprzestali rozwijac analoga
    No ale pisałeś że: "....to znaczy ze Canon zamierza zmienic cos drastycznego w swojej ofercie. Nowe mocowanie, inne mocowanie itd." i do tego się odniosłem. Cyfra weszła, bo był to znak czasu. Zmiany mocowania ani żadnych drastycznych zmian nie było.

Canon jak dotąd wykonał raz niezwykle drastyczny ruch w 1986 roku ale okoliczności tego były dość specyficzne. Po pierwsze wcześniej miotali się dość ostro w temacie systemu jak zresztą wielu producentów (w związku z wejściem AF-a) - mieli kilka bardzo udanych konstrukcji jak T90 - wybiegających przed epokę ale też wpadki jak T80. Do tego zaczęli sprzedawać w segmencie entry level na tyle dużo, że zdetronizowali dotychczasowego lidera Minoltę i stali się liderem rynku, jednak w segmencie pro byli daleko z tyłu. Nikon był wtedy bezapelacyjnie numerem jeden, a potem długo długo nic i cała reszta. Zmiana mocowania otwierająca zupełnie nowe możliwości była jak najbardziej wskazana, a równocześnie dość bezpieczna rynkowo. Na rynku pro było niewiele do stracenia, bo i tak się nie liczyli, a amatorzy z kolei nie mieli wielu szkieł, bo przeciętny kowalski nie kupuje na ogół ich zbyt dużo. Jedyny problem to byli tzw. entuzjaści no ale tych najwięcej było i tak u konkurencji, a Ci systemowi - no cóż musieli sobie jakoś radzić . Dlatego podjęli tę decyzję, która okazała się zresztą strzałem w dziesiątkę, bo pozwoliła stać się niekwestionowanym liderem rynku na dwie dekady i to praktycznie w każdym segmencie. Teraz jest zupełnie inna sytuacja i ja bym się nie spodziewał żadnych drastycznych posunięć.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 22-02-2011 o 22:52
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec
    Miasto
    stolyca

Domyślnie

witam

kilka osób wypowiadało się tutaj o eosie 3 więc mam pytanie może tutaj zapytam, zresztą myślę że do innych eosów też to powinno się odnosić .

Mianowicie w aparacie jest film, zrobionych zostało 9 klatek na baterii raptem drugi lub trzeci film dopiero zaczął zostać robiony wszystko było ok z baterią do czasu kiedy została wyjęta i włożona ponownie .

I tutaj moje pytanie czy to przypadek, czy może to mieć związek z wyjmowaniem baterii w trakcie użytkowania nowego filmu ?

Po włożeniu ponownym baterii aparat już nic nie reagował, po jakimś czasie zaczęło się świecić bc i tak to wygląda

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów