Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 39

Wątek: Raw-y

Początki nałogu Awatar Szczur88
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

W obu było to samo, teraz pracuję w sRGB, żeby nie konwertować przed publikacją.
    www.t-jack.pl
    Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szczur88 Zobacz posta
    zobaczyć podobny raw z 1Ds mk III, jeśli tam nie ma tego problemu - sobie taki po prostu kupię
    I co myslisz bedzie lepiej?
    Kiedys tez zwracalem uwage na cienie i zastanawialo mnie czy Ds3 majacy podoba matryce bedzie lepszy. Szukalem rawow, znajdywalem jakies w sieci i niestety roznic nie zauwazylem.

Chyba popularnosc i cena 5D2 dodaje jej wad.

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

No właśnie chcę się dowiedzieć, czy będzie lepiej... Tzn lepiej na pewno będzie, bo będę miał AF, i szczelniejszą puchę, wyższe synchro itp, ale głównie zależy mi na jakości obrazu na niskich czułościach.
    www.t-jack.pl
    Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Oczywiście, ale np przy moich ustawieniach interpretuje go tak, jak było ustawione w aparacie ..........
    Gdybyś zrobił fotkę od razu w jpegu to aparat właściwie też tego jotpega by zrobił z rawa. Aparat zawsze robi rawy a potem przelicza lub nie. Każdy odrawiacz ma własne algorytmy. Gdybyś użył kilku, to za każdym razem fotka mogła by być inna, mimo braku ingerencji w ustawienia softu .A przecież nie można by powiedzieć że tak ustawił aparat. Widzę tą dziwną szarzyznę w przejściu tonalnym ale według mnie, coś masz z ACRem nie tak. Bo ja przejżałem na szybko swoje fotki i czegoś podobnego nie znalazłem. Aparat nie rozdziela równomiernie bitów dla świateł i cieni. w światłach ilość bitów jest nieporównywalnie większa. W cieniach w związku z tym, może pojawić się pewne zubożenie w kolorach. Ale to co widać na Twoim zdjęciu jest co najmniej dziwne. Spróbuj wywołać tego rawa czymś innym.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Chyba że to po prostu tylko kiepski makijaż .
    Ostatnio edytowane przez Sławek ; 23-02-2011 o 19:27 Powód: Automerged Doublepost

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    zastanawialo mnie czy Ds3 majacy podoba matryce
    Pewien jesteś? Bo ja nie - a no tak liczba pikseli jest podobna :cool:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Pewien jesteś? Bo ja nie - a no tak liczba pikseli jest podobna :cool:.
    Pewne sa tylko smierc i podatki

Ale jak ktos wychwyci nawet w 1:1 roznice 5D2 i 1Ds3 to z checia je zobacze. In teresowalem sie tematem cieni kiedys i nie widze roznicy w tym temacie.
    A ogolnie porownan jest masa - sa wrecz identyczne:
    http://www.artbyphil.com/phfx/photog...iew/index.html

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

No właśnie chcę się dowiedzieć, czy będzie lepiej... Tzn lepiej na pewno będzie, bo będę miał AF, i szczelniejszą puchę, wyższe synchro itp, ale głównie zależy mi na jakości obrazu na niskich czułościach.
    No to jeszcze raz: sprawdź czy inne wołarki RAW (DPP, C1) dają ten sam efekt.
    Być może niepotrzebnie szukasz winy w sprzęcie, a winny jest soft...
    Albo wystaw rawa, sprawdzimy sobie sami.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Albo wystaw rawa, sprawdzimy sobie sami.
    Według mnie to od tego należałoby zacząć, bo póki co to tu bijemy pianę na potęgę :cool:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Bijemy pianę, bo gadamy nie na temat. Nie lubię 5D, chcę go zamienić, potrzebne mi RAW-y z 1Ds mk III, żeby sprawdzić, czy akurat zamienić na to, czy szukać dalej 5D zostaje jako kamerka...
    www.t-jack.pl

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Kup Nikona. Nie bedziesz potrzebował RAWow z 1Ds.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów