Kolega zapłacił za 5D mk II kawał grosza i ma prawo wymagać jakości
to zrozumiałe
Kolega zapłacił za 5D mk II kawał grosza i ma prawo wymagać jakości
to zrozumiałe
Tylko żeby po drodze nie zapomniał do czego służy sprzęt. Jak komuś się nudzi i analizuje zdjęcie pixel po pixelu to różne dziwne rzeczy może wypatrzyć, które zwykle nie mają nic wspólnego z jakością. Proponuje zająć się robieniem dobrych zdjęć, bo jak to mówią "złej baletnicy..."
Ja też nie dostrzegłem jakichś porażających wad, ale sama świadomość istnienia wady doprowadza niektórych ludzi do szaleństwa![]()
Faktycznie dzieją się na tym zdjęciu jakieś dziwne, rzeczy... ale co ciekawe nie we wszystkich przeglądarkach. U mnie ten efekt widoczny jest tylko w Firefoxie i Safari, natomiast w Chrome, IE i Operze zdjęcie wygląda prawidłowo. Dodam, że wszystkie przeglądarki są zaktualizowane do najnowszych wersji.
Wołam ACR, akurat to nie było "wołane" w sensie przestawiania czegokolwiek, po prostu załadowany raw, i od razu konwersja, bez zmiany niczego, czyli "straight out of camera"
www.t-jack.pl
Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.
Mam podobne spostrzeżenia. Też mam 5D II i 30D. Na "pionie" jest jak u Ciebie. Barwy -pomarańczei czerwienie ogólnie lepiej wychodzą z 30D. Używam Lightrooma. Zauważyłem też, że co nowsza wersja ACR, tym lepiej sobie radzi z RAWami z 5tki. W innych odrawiarkach takich niuansów nie zauważyłem, albo nie na taką skalę.
Oczywiście, ale np przy moich ustawieniach interpretuje go tak, jak było ustawione w aparacie (kontrast, nasycenie, balans bieli itp). Bez korygowania, wyostrzania etc. I niestety czego bym nie robił (odrobinę pomaga ustawienie (adobe camera faithful) efekt jest taki... Tu niewiele widać, ale jeśli zacznę np podnosić kontrast, to efekt jest już patologicznie zły... Nie bluzgam na aparat, bo on jest jaki jest, high end zdecydowanie jeszcze daleko, po prostu chcę zobaczyć podobny raw z 1Ds mk III, jeśli tam nie ma tego problemu - sobie taki po prostu kupię![]()
www.t-jack.pl
Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.
Moze to kwestja przestrzeni barwnej?