Jutro napiszę jakie pierwsze wrażenia, przetestuję na swojej dziewczynie!!!
Jutro napiszę jakie pierwsze wrażenia, przetestuję na swojej dziewczynie!!!
Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D
Coś mi się zdaje, że jakbyś wysłał zdjęcia robione tym obiektywem i kilka robionych 135L, to nie odróżniłbym które z którego słoika, zwłaszcza przy takiej wielkości. Może przy cropach rzędu 100%, ale już dawno się wyleczyłem z bycia PixelPeeperem. Co nie znaczy, że nie uznaję wyższości Z100, tylko cieszę się ze swojej zabawki i nie widzę większej różnicy.
Jeśli jesteś z okolic Wrocławia, to z chęcią porobiłbym testy i jakieś próbne sampledla zabawy i z ciekawości.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
co znaczy delikatna obróbka? Kadrowanie, ostrzenie po zmniejszaniu, dodanie kontrastu, zmiana WB? Nasycenie, winieta, gamma, ekspozycja? Dodanie profilu, korekcja dystorsji bądź CA?
Tak poważnie to, jakie masz ustawienia ostrości w puszcze? Listek na krawędziach trochę świeci![]()
Ostatnio edytowane przez forecaster ; 09-03-2011 o 14:47 Powód: Automerged Doublepost
W pełni się zgadzam co do braku różnicy przy tego typu zdjęciach (z ręki), możesz mi wierzyć,że przy mniejszych detalach ją widać.
Jestem z Legnicy jeżeli jesteś chętny na test to pisz na priv.
Delikatna obróbka= drobna poprawka kadrowania, brak ostrzenia po zmniejszeniu, bez dodania kotrastu - prosto ze szkła jest spoko, robione z RAW, nasycenie +5, korekta -3, i to wszystko. Ustawienie ostrości sprawdzę w domu.
Ustawienia 5dmkII - obraz standard, ostrość +3.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Uzupełnię jeszcze , że wg mnie zeiss lepiej sobie radzi pod światło niż 135L, zachowując praktycznie kontrast.
Ostatnio edytowane przez koraf ; 09-03-2011 o 20:49 Powód: Automerged Doublepost
Odebrałem!:-D:-D:-D Pierwsze co się rzuca w oczy to jakość wykonania. Jest po prostu powalająca! Pierścień ostrości działa bardzo płynnie, ustawia się ostrość bardzo komfortowo, ale trzeba się przyzwyczaić, że pierścień obraca się o 360 stopni, więc z jednego końca obrotu mamy makro, a z drugiego nieskończoność, więc trzeba się trochę nakręcić. Pełne informacje są przekazywane do korpusu, przesłonę ustawiamy w aparacie, działa nawet mikroregulacja AF. Ale na szczęście nie jest potrzebna, ostrość ustawiana jest idealnie w punk. Testowałem na innych punktach AF i również nie ma żadnego problemu z ostrością. Jest po prostu idealna!. Na razie bawię się tylko w domu, w sobotę pierwszy plener. Zobaczymy jak się spisuje w warunkach bojowych na zewnątrz.
Pierwszy test ostrości na f:2
Crop:
Crop:
Na razie znalazłem jedną wadę, obiektyw jest totalnie czarny widać na nim każdy pyłek![]()
Powiedz na jakiej puszce testowałeś ? Ja już się przyzwyczaiłem do koloru :-D.
Oczywiście na moim Marku!
cos mi sie zdaje, ze na 1nce ten obiektyw dostal dodatkowych skrzydel! Lekko otworzylem paszcze ze zdziwienia. Nie wiem co mnie bardziej zaskakuje, obrazek z 1d, czy obiektywCzekam na sample z pleneru! Na marku, to odpowiednik 135L, bardzo ciekawe...
Oszolom - miales wczesniej 1nke II, lub III? Jak wrazenia z nowego marka? Chodzi mi tylko o obrazek w tym przypadku.
Ten obiektyw ma od samego początku ma super skrzydła, im więcej robię zdjęć tym bardziej się o tym przekonuję :-D.