Strona 8 z 19 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 183

Wątek: Carl Zeiss macro Planar T*100/2 vs canon 135/2.0 + macro 100/2.8 L

Domyślnie

Tu jakieś porownanie: http://www.the-digital-picture.com/R...mp=0&APIComp=0

Wychodzi na to że 135 jest lepsza w centrum, a po bokach skrajnych i średnich lepszy jest zeiss. Piszę o f 2

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Chętnie zrobię ale już nie mam 135L ani 85LII, i na razie muszą Ci wystarczyć porównania i testy w necie no chyba, że umówimu się na testy.
    Powiem tyle, że na @=2.0 zeiss zdecydowanie jest bardziej ostry i kontrastowy, bez dużego CA. [/url]
    Ja na zdjęciach z 135L na 2,0 nie widzę "dużej CA"
    Na jakim powiększeniu widzisz tą "zdecydowaną" różnicę w ostrości
    Wybacz trzecie pytanie :smile: Mam 135L, planuję zakup 85L - dlaczego zdecydowałeś się pozbyć obu tych obiektywów na rzecz posiadania tego zeissa

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    No, bo chyba właśnie o to chodzi - całkowicie Cię rozumiem :-P.
    Nie bardzo zaś rozumiem czemu ktoś musi uzasadniać zakup tego czy owego szkła - szczególnie właśnie jak się nie jest profesjonalistą :cool:.
    Dokładnie :-D, mechanika tego szkła tak mi sie podoba, że nie zwracam uwagę na optykę :wink:.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Ja na zdjęciach z 135L na 2,0 nie widzę "dużej CA"
    Na jakim powiększeniu widzisz tą "zdecydowaną" różnicę w ostrości
    Wybacz trzecie pytanie :smile: Mam 135L, planuję zakup 85L - dlaczego zdecydowałeś się pozbyć obu tych obiektywów na rzecz posiadania tego zeissa
    Ja też nie. Miałem obydwa szkła (135L i 85LII przez 2 lata ) i jeden raz skorzystałem w sesji ze 135L i kilka razy z 85LII , nie mówiąc o tym by nosić obydwa na raz w torbie. Widziałem jak świetnie sobie radzi zeiss 100/2 zarówno przy portretach, macro, krajobrazie, martwej naturze i uznałem, że nie potrzebuję 135mm i 85 mm oddzielnie, tym bardziej, że w razie potrzeby mam pokrycie w ogniskowych w 70-200/2.8LII. Komu jest niezbędne 135L i 85LII proszę bardzo ... można płacić i dźwigać :-D.
    Cytat Zamieszczone przez AMB Zobacz posta
    Tu jakieś porownanie: http://www.the-digital-picture.com/R...mp=0&APIComp=0

Wychodzi na to że 135 jest lepsza w centrum, a po bokach skrajnych i średnich lepszy jest zeiss. Piszę o f 2
    Wg mnie jest odwrotnie :-D.
    Ostatnio edytowane przez koraf ; 08-03-2011 o 16:37 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie

Domyślnie

mechanika tego szkła tak mi sie podoba, że nie zwracam uwagę na optykę
    To wiele wyjaśnia
    Komu jest niezbędne 135L i 85LII proszę bardzo ... można płacić i dźwigać
    Jeszcze się nad tą niezbędnością zastanowię

Coś już napisał

Domyślnie

wg tej tablicy testowej różnice w ostrości są pomijalne (chociaż je oczywiście widzę), zresztą trudno stwierdzić jakim egzemplarzem dysponował. CA niby lepsze w Canonie, ale to też pomijalne. W mojej sztuce trzeba się nieźle nagimnastykować, żeby CA było widoczne przy f/2, jednak to tez nie robi na mnie wrażenia. Mikrokontrast na zdjęciach kubków był lepszy w Z niż przy C100L, zgadza się, jednak nie jest to taka różnica żeby rezygnować z IS i USM, nawet jak mechanika Z jest na wyższym poziomie - z Canonowej nie bardzo widzę sens korzystać, skoro mamy do dyspozycji błyskawiczny USM.

Tak czy siak wymiana 2 najlepszych portretowych stałek na Z100 to wciąż ciekawy pomysł, o ile w plecaku leży nowe 70-200... Na Twoim miejscu tez byłbym skłonny do wymiany słoików mając ta białą armatkę.

Dlaczego w ciągu 2 lat tak mało korzystałeś z 85L? Tzn, czym Ci się najwygodniej pracowało? Z100 może i ostry, ale takiego bokeh na pewno nie ma...

Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez forecaster Zobacz posta
    Dlaczego w ciągu 2 lat tak mało korzystałeś z 85L? Tzn, czym Ci się najwygodniej pracowało? Z100 może i ostry, ale takiego bokeh na pewno nie ma...
    Nie robię tak dużo portretów, 85LII to bardzo dobry obiektyw i ogniskowa jest również ok, praca z tym obiektywem jest bardzo dobra nawet na @=1.2. AF celny z 5dmkII .Co do bokeh zeiss 100/2 możesz mi wierzyć, że jest dla mnie extra (wg mnie lepszy od canon) jedemu podoba się taki a innemu inny - z tym nie dyskutuję. Powiem tyle,że gdyby ktoś teraz proponował mi zamianę z powrotem - nigdy w życiu .

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Co do bokeh zeiss 100/2 możesz mi wierzyć, że jest dla mnie extra (wg mnie lepszy od canon) jedemu podoba się taki a innemu inny - z tym nie dyskutuję.
    Czekamy na sample :-)
    Powiem tyle,że gdyby ktoś teraz proponował mi zamianę z powrotem - nigdy w życiu .
    Poczekam co powiesz za 2 lata
    Nie robię tak dużo portretów
    To czego robisz więcej tym zeissem - może makro?
    Ostatnio edytowane przez Sunders ; 08-03-2011 o 18:48 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Czekamy na sample :-)

Poczekam co powiesz za 2 lata

To czego robisz więcej tym zeissem - może makro?
    Na pewno będą :-D, została wszeregu już tylko leica , na razie nie wiele ale sezon się zaczyna :grin:

Początki nałogu Awatar oszołom
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Koraf - jutro będę miał tego Zeissa:-D W sobotę zrobię mały plenerek, zobaczę jak się spisuje w terenie. Jak coś fajnego pstryknę na pewno pokarzę!!!
    Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D

Miasto
    Legnica

Domyślnie

Oszołom gratuluję zakupu:-D i czekam na sampelki, jakie pierwsze wrażenia ?

Strona 8 z 19 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów