Strona 7 z 19 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 183

Wątek: Carl Zeiss macro Planar T*100/2 vs canon 135/2.0 + macro 100/2.8 L

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Widzę, że to szkło Cię wciągnęło i ze wszechmiar słusznie :-D
    Szkło mnie zaintrygowało, a wciąga mnie twój entuzjazm
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    najgorsze, że zaraz ma się ciągoty na inne must have lenses
    Czegoś Ci jeszcze brakuje :-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Sprawdziłem dzisiaj: ustawiłem ostrość MF tak aby świciło okienko i starałem się zmierzyć o ile trzeba przesunąnć pierścień MF aby okienko przestało świecić. Wynik: tak mała odległość, że nawet przy pomiarze suwmiarką wychodzi < niż 0,1 mm .
    Nie rozglądałem się za mocowaniem statywowym, gdyż wg mnie jest ono zbędne przy szkle o długości 11cm i wadze 680 g.
    Ta precyzja rzeczywiście robi wrażenie a mocowanie rzeczywiście chyba nie ma racji bytu.
    Ostatnio edytowane przez Sunders ; 25-02-2011 o 20:17 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Sunders nie brakuje mi już niczego ;-) ale ... ciekawi mnie jeszcze co pokaże zeiss 35/1.4 ZE .

Coś już napisał

Domyślnie

Koraf

mógłbyś wrzucić jakieś porównawcze zdjęcie Z100 i C135L z większej odległości i przy f/2? Pisałeś, że Z jest lepszy. Mam 135L i ciekaw jestem jak duże to są różnice, bo jak dla mnie to szkło wybitne i świetne już od pełnej dziury.

Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez forecaster Zobacz posta
    Koraf

mógłbyś wrzucić jakieś porównawcze zdjęcie Z100 i C135L z większej odległości i przy f/2? Pisałeś, że Z jest lepszy. Mam 135L i ciekaw jestem jak duże to są różnice, bo jak dla mnie to szkło wybitne i świetne już od pełnej dziury.
    Chętnie zrobię ale już nie mam 135L ani 85LII, i na razie muszą Ci wystarczyć porównania i testy w necie no chyba, że umówimu się na testy.
    Powiem tyle, że na @=2.0 zeiss zdecydowanie jest bardziej ostry i kontrastowy, bez dużego CA. Widzę to po 3-letnim uzytkowaniu 135L.
    Tu jakieś porownanie: http://www.the-digital-picture.com/R...mp=0&APIComp=0

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

A potwierdzenie ostrości również jest niezawodne?

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Chętnie zrobię ale już nie mam 135L ani 85LII, i na razie muszą Ci wystarczyć porównania i testy w necie no chyba, że umówimu się na testy.
    Powiem tyle, że na @=2.0 zeiss zdecydowanie jest bardziej ostry i kontrastowy, bez dużego CA. Widzę to po 3-letnim uzytkowaniu 135L.
    Tu jakieś porownanie: http://www.the-digital-picture.com/R...mp=0&APIComp=0
    Roznice ktore widze nie przekonaly by mnie do przejscia na szklo manualne.
    To co oferuje 135L wystarcza profesjonalistom slawnym na swiecie w roznego rodzaju fotografii jak fashion, beaty, portrety i bog wie co jeszcze. Mozesz mi wyjascic czemu tobie nie wystarczalo 135L? Zastanawiam sie czy te wysrubowane wymagania to nie czysty onanizm.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    A potwierdzenie ostrości również jest niezawodne?
    Jak świeci potwierdzanie w wizjerze (na czerwono) to jest idalnie w punkt, jak tylko delikatnie przesunę, to już niekoniecznie choć świeci kropa na zielono.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Czyli jest dobrze

Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mad_Mac Zobacz posta
    Roznice ktore widze nie przekonaly by mnie do przejscia na szklo manualne.
    To co oferuje 135L wystarcza profesjonalistom slawnym na swiecie w roznego rodzaju fotografii jak fashion, beaty, portrety i bog wie co jeszcze. Mozesz mi wyjascic czemu tobie nie wystarczalo 135L? Zastanawiam sie czy te wysrubowane wymagania to nie czysty onanizm.
    Każdy ma prawo do własnej oceny :-D, a onanizmem nie jest posiadanie jednocześnie 135L i 85LII ? Nie mam w tym względzie żadnych wymagań, zamieniłem dwa szkła na jedno, a, że przy okazji wg mnie jest lepsze optycznie ... wg profesjonalistów nie musi , ważne, że mi odpowiada.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Każdy ma prawo do własnej oceny :-D, a onanizmem nie jest posiadanie jednocześnie 135L i 85LII ? Nie mam w tym względzie żadnych wymagań, zamieniłem dwa szkła na jedno, a, że przy okazji wg mnie jest lepsze optycznie ... wg profesjonalistów nie musi , ważne, że mi odpowiada.
    No, bo chyba właśnie o to chodzi - całkowicie Cię rozumiem :-P.
    Nie bardzo zaś rozumiem czemu ktoś musi uzasadniać zakup tego czy owego szkła - szczególnie właśnie jak się nie jest profesjonalistą :cool:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 7 z 19 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów