Strona 3 z 19 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 183

Wątek: Carl Zeiss macro Planar T*100/2 vs canon 135/2.0 + macro 100/2.8 L

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Ja bym właśnie najchętniej tak zrobił. Oczywiście zamiast 85L to 85/1,8 (finanse...), a mam 85/1,8 i s150 i też jest pięknie
    Światło 1.2 w 85II jest super bo inni go nie mają ale faktycznie w razie potrzeby jest parę alternatyw również sigma 85/1.4.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ciekawe. Na tych przykładach naprawdę widać że Cajs jest górą.
    Co ciekawe jak się popatrzy tutaj:
    http://www.the-digital-picture.com/R...mp=0&APIComp=2 to nie dość, że nie ma przewagi to wydaje się, że ela jakby minimalnie lepsza.
    No cóż przyczyn tego może być wiele. Warunki testu, "wspaniała" kontrola jakości u C , aż strach powiedzieć ale kontrola jakości u Zeiss'a.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 18-02-2011 o 16:32
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Światło 1.2 w 85II jest super bo inni go nie mają ale faktycznie w razie potrzeby jest parę alternatyw również sigma 85/1.4.
    Oczywiście. Każdemu według potrzeb i zasobności portfela :razz:

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ciekawe. Na tych przykładach naprawdę widać że Cajs jest górą.
    Co ciekawe jak się popatrzy tutaj:
    http://www.the-digital-picture.com/R...mp=0&APIComp=2 to nie dość, że nie ma przewagi to wydaje się, że ela jakby minimalnie lepsza.
    No cóż przyczyn tego może być wiele. Warunki testu, "wspaniała" kontrola jakości u C , aż strach powiedzieć ale kontrola jakości u Zeiss'a.
    te testy sa szeroko komentowane i generalnie nie warto nimi sobie zawrcac glowy, zreszta jak wiekszoscia tablicznych testow bo praktyka pokazuje co innego

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karabud Zobacz posta
    te testy sa szeroko komentowane i generalnie nie warto nimi sobie zawrcac glowy, zreszta jak wiekszoscia tablicznych testow bo praktyka pokazuje co innego
    Może. Nie twierdzę, że to wyrocznia ale chyba zgodzisz się, że nikt w tych sprawach nie jest ostateczną instancją :wink:.
    A praktyka.... praktyka to dopiero pokazuje jak wszystko potrafi być relatywne.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Legnica

Domyślnie

Znam przypadki (nawet kilka) gdzie testy na the-digital-picture.com się niekiedy potwierdzają, co nie znaczy, że ta metoda testów sprawdza się często w praktyce jak już zauważono.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

zastanawiam się nad jednym rozwiązaniem (pewnie go w pełni nie będzie) zeiss 100/2.0 planar = 135/2.0 + ewentualnie macro lub 135/2.0+ 85/1.2II, a szkło macro oddzielnie.
    Sigmę sprzedałem, bo robię (ewentualne miejsce), jeśli zeiss nie da radę ze swoim 1:2 jako macro.
    Co do 100L i rzeczonego zeissa jest w necie bardzo dobre porównanie.
    Jak widać z tymi porównaniami bywa różnie
    Jeśli chcesz porównać zeissa do 100L w możliwosciach w zastosowaniu makro, to najlepiej zrobić to tak żeby dawał jak eLa powiększenie 1:1/pierścienie/ i jeszcze "z ręki" :-)
    Dużo zależy od tego jakiego rodzaju zdjęcia makro zamierzasz robić. Przy ujęciach statycznych jeśli powiększenie 1:2 Ci wystarczy, zeiss może być górą, ale jeśli zechcesz zrobić 1:1 i w dodatku bez statywu, jakiemuś mobilnemu obiektowi, to sytuacja raczej się zmieni - stabilizacja i AF IMO dadzą przewagę canonowi. Dlatego napisałem, że IMO 100L ten zeiss eLi nie zastąpi.

Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Jak widać z tymi porównaniami bywa różnie
    Jeśli chcesz porównać zeissa do 100L w możliwosciach w zastosowaniu makro, to najlepiej zrobić to tak żeby dawał jak eLa powiększenie 1:1/pierścienie/ i jeszcze "z ręki" :-)
    Dużo zależy od tego jakiego rodzaju zdjęcia makro zamierzasz robić. Przy ujęciach statycznych jeśli powiększenie 1:2 Ci wystarczy, zeiss może być górą, ale jeśli zechcesz zrobić 1:1 i w dodatku bez statywu, jakiemuś mobilnemu obiektowi, to sytuacja raczej się zmieni - stabilizacja i AF IMO dadzą przewagę canonowi. Dlatego napisałem, że IMO 100L ten zeiss eLi nie zastąpi.
    Absolutnie nie kwestionuję potrzeby dodatkowego szkła macro 1:1 do zeissa, i pewnie tak będzie. Co do samego zeissa decyzja już jest :-D.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Co do samego zeissa decyzja już jest :-D.
    No to czekam na wrażenia :-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Teraz intryguje mnie, czy jednoczesne posiadanie canona 85L II i zeissa macro Planara T*100/2 ma jakieś praktyczne uzasadnienie
    Ostatnio edytowane przez Sunders ; 18-02-2011 o 22:39 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Legnica

Domyślnie

Mówię od razu nie ma:-D, jesteś zainteresowany ?

Strona 3 z 19 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów