Dziwi mnie Wasze negatywne nastawienia, szukacie tylko dziury w calym ;/
Koraf opisal co znalazl i porownal z tym co obecnie MA. Ze wzgledu na 2 puszki nie mogl zamiescic takich samych 100% cropow, jednak jak ktos nie widzial roznicy miedzy tymi 2 zdjeciami, to wlasciwie nie ma po co czytac tego watku dalej i lepiej zeby nie zabieral glosu, bo nic do dyskusji nie wniesie. Zreszta to nie dyskusja i zawody, tylko subiektywne wrazenia. Po co sie unosic? Wytykacie jakies dziwne kwestie i paplacie bzdury az sie nie chce czytac tego forum.
Pisanie o kitach i APS-C to juz przesada lekka... Zamiast rzucac takie uwagi, to wrzuccie te swoje lepsze fotki do porownania, bedzie to mialo przynajmniej cokolwiek wspolnego z dyskusja o IQ szkiel...
Dziekuje bardzo Korafowi i Oszolomowi, ze w ogole zechcieli sie podzielic swoimi samplami i opnia na temat szkla. Poswiecili swoj prywatny czas, zeby pokazac cos zainteresowanym...
Odnosnie testow:
Jak ktos wczesniej wspomnial obraz robiony na 2 roznych puszkach. Ostatnio testowalem 16-35 na swojej starej 5tce, oraz na 5dmk2. Jest roznica w detalach miedzy samymi puszkami. Jednak wciaz ciekawe, mozna popatrzec i wysunac jakies wnioski.
[ Jak bede miec czas to wrzuce efekty testow na CB. 3 puszki (5d, 5dmk2 1dmk2) i 3 szkla (17-40, 16-35mkI, 16-35 mkII) ]
Rowniez robilem zdjecia obrazom na 135L i tez widze pociagniecia pedzlem jak z Z100. Wniosek: nietrafiony AF, albo slaby egzemplarz ;/
Bardzo podobaja mi sie zdjecia z Z100, caly czas mnie intryguje faktyczna roznica i nie odmawiam zadnemu ze szkiel ich legendarnosci. Widac nawet, ze na 1d mkIV manualne ostrzenie to przyjemnosc, bo wszystko trafione idealnie. Nie wiem, czy to moja wada wzroku, ale swoich szkiel USM nie jestem w stanie tak dobrze ustawic manualnie, pomimo licznych prob ustawien dioptromierza pod siebie. Focenie ksiazek i konkretnych liter wychodzi, ale trwa to dosc dlugonajwyrazniej pierscien Z100 jest duzo dokladniejszy - bardzo mnie to cieszy.
Sample:
Z100 ma na pewno lepszy kontrast
Jeszcze raz dzieki za sample i checi!
Poszukam u siebie obrazu ze 135L