Tu jakieś porownanie: http://www.the-digital-picture.com/R...mp=0&APIComp=0
Wychodzi na to że 135 jest lepsza w centrum, a po bokach skrajnych i średnichlepszy jest zeiss. Piszę o f 2
Tu jakieś porownanie: http://www.the-digital-picture.com/R...mp=0&APIComp=0
Wychodzi na to że 135 jest lepsza w centrum, a po bokach skrajnych i średnichlepszy jest zeiss. Piszę o f 2
Dokładnie :-D, mechanika tego szkła tak mi sie podoba, że nie zwracam uwagę na optykę :wink:.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ja też nie. Miałem obydwa szkła (135L i 85LII przez 2 lata ) i jeden raz skorzystałem w sesji ze 135L i kilka razy z 85LII , nie mówiąc o tym by nosić obydwa na raz w torbie. Widziałem jak świetnie sobie radzi zeiss 100/2 zarówno przy portretach, macro, krajobrazie, martwej naturze i uznałem, że nie potrzebuję 135mm i 85 mm oddzielnie, tym bardziej, że w razie potrzeby mam pokrycie w ogniskowych w 70-200/2.8LII. Komu jest niezbędne 135L i 85LII proszę bardzo ... można płacić i dźwigać :-D.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Wg mnie jest odwrotnie :-D.
Ostatnio edytowane przez koraf ; 08-03-2011 o 16:37 Powód: Automerged Doublepost
wg tej tablicy testowej różnice w ostrości są pomijalne (chociaż je oczywiście widzę), zresztą trudno stwierdzić jakim egzemplarzem dysponował. CA niby lepsze w Canonie, ale to też pomijalne. W mojej sztuce trzeba się nieźle nagimnastykować, żeby CA było widoczne przy f/2, jednak to tez nie robi na mnie wrażenia. Mikrokontrast na zdjęciach kubków był lepszy w Z niż przy C100L, zgadza się, jednak nie jest to taka różnica żeby rezygnować z IS i USM, nawet jak mechanika Z jest na wyższym poziomie - z Canonowej nie bardzo widzę sens korzystać, skoro mamy do dyspozycji błyskawiczny USM.
Tak czy siak wymiana 2 najlepszych portretowych stałek na Z100 to wciąż ciekawy pomysł, o ile w plecaku leży nowe 70-200... Na Twoim miejscu tez byłbym skłonny do wymiany słoików mając ta białą armatkę.
Dlaczego w ciągu 2 lat tak mało korzystałeś z 85L? Tzn, czym Ci się najwygodniej pracowało? Z100 może i ostry, ale takiego bokeh na pewno nie ma...
Nie robię tak dużo portretów, 85LII to bardzo dobry obiektyw i ogniskowa jest również ok, praca z tym obiektywem jest bardzo dobra nawet na @=1.2. AF celny z 5dmkII .Co do bokeh zeiss 100/2 możesz mi wierzyć, że jest dla mnie extra (wg mnie lepszy od canon) jedemu podoba się taki a innemu inny - z tym nie dyskutuję. Powiem tyle,że gdyby ktoś teraz proponował mi zamianę z powrotem - nigdy w życiu.
Ostatnio edytowane przez Sunders ; 08-03-2011 o 18:48 Powód: Automerged Doublepost
Koraf - jutro będę miał tego Zeissa:-D W sobotę zrobię mały plenerek, zobaczę jak się spisuje w terenie. Jak coś fajnego pstryknę na pewno pokarzę!!!
Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D
Oszołom gratuluję zakupu:-D i czekam na sampelki, jakie pierwsze wrażenia?