Strona 2 z 19 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 183

Wątek: Carl Zeiss macro Planar T*100/2 vs canon 135/2.0 + macro 100/2.8 L

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Jeśli nie przeszkadza Ci brak AF-a, to ten Zeiss może być alternatywą dla 135L, ale IMO chyba nie dla 100L.
    Wlasnie, jest troszke inaczej
    porownanie zaczerpniete z sieci

Canon 100/2.8@2.8

Z100@2

Z100@2.8

I cropy
    C 100@2.8

Z100@2

Z100@2.8
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ostrosc niewiele lepsza na korzysc Zeissa, ale mikrokontrast jest niesamowity
    Ostatnio edytowane przez karabud ; 18-02-2011 o 14:34 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Zeiss miażdży.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Zeiss miażdży.
    Bez jaj, ja tu miażdżenia nie widzę, może jest troszkę ostrzejszy ale 100L jest już na takim poziomie że nic więcej nie trzeba, więc według mnie pozostaje pytanie czy chcemy AF i IS czy nie.

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

A ja widzę i nie mam na myśli wyłącznie ostrości, bo nie należę do osób brandzlujących się nad tym.
    Choć o ogólny odbiór zdjęcia.

Domyślnie

z zeissa fotki są jaśniejsze, a po drugie wydaje mi się że 100L trafił minimalnie przed obiektem. i przez to dalsza część kubka jest mniej ostra, a to powoduje wrażenie że mikro kontrasty (czy cus takiego) są do bani.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AMB Zobacz posta
    z zeissa fotki są jaśniejsze, a po drugie wydaje mi się że 100L trafił minimalnie przed obiektem. i przez to dalsza część kubka jest mniej ostra, a to powoduje wrażenie że mikro kontrasty (czy cus takiego) są do bani.
    no wlasnie nie, trafione jest dobrze popatrz na oba zdjecia w pelnym i cropie i roznica w ostrosci nie jest duza, za to mikrokontrast zeissa jest genialny i tu lka jest slabiutka przy nim....tym bardziej ze jeszcze lepsze osiagi ma na nieskoncznosci

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Wybacz, ale rozbawiłeś mnie takim postawieniem sprawy :-) ponieważ jakiś czas temu ja zastanawiałem się po co Ci sigma 150/2,8 i 135L. Wtedy napisałeś mi, że każde z tych szkieł ma swoje odmienne zastosowania. Głównie dzięki Tobie nie popełniłem błędu i kupiłem 100L i 135L, a nie sigmę 150/2,8 Macro.
    Dzisiaj jak postawiłeś w tym wątku tytułowy dylemat, to nasunęła mi się podobna odpowiedź, jak ta którą kiedyś od Ciebie otrzymałem :-)
    Jeśli nie przeszkadza Ci brak AF-a, to ten Zeiss może być alternatywą dla 135L, ale IMO chyba nie dla 100L.
    P.S.Czy mógłbyś napisać czemu pozbyłeś się sigmy 150?
    Ogniskowa 150 i 135 wprawdzie się lekko dublują ale szkła, o których pisałem faktycznie mają inne zastosowania.
    Obecnie zastanawiam się nad jednym rozwiązaniem (pewnie go w pełni nie będzie) zeiss 100/2.0 planar = 135/2.0 + ewentualnie macro lub 135/2.0+ 85/1.2II, a szkło macro oddzielnie.
    Sigmę sprzedałem, bo robię (ewentualne miejsce), jeśli zeiss nie da radę ze swoim 1:2 jako macro.
    Co do 100L i rzeczonego zeissa jest w necie bardzo dobre porównanie. Jak znajdę to wrzucę link.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Już nie muszę szukać karabud mnie wyręczył.
    Ostatnio edytowane przez koraf ; 18-02-2011 o 15:55 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

A może 85L + 135L + 180 sigmy lub tamrona?

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    A może 85L + 135L + 180 sigmy lub tamrona?
    Wcale nie wykluczam :-D.

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Ja bym właśnie najchętniej tak zrobił. Oczywiście zamiast 85L to 85/1,8 (finanse...), a mam 85/1,8 i s150 i też jest pięknie

Strona 2 z 19 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów