Strona 1 z 18 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 183

Wątek: Carl Zeiss macro Planar T*100/2 vs canon 135/2.0 + macro 100/2.8 L

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie Carl Zeiss macro Planar T*100/2 vs canon 135/2.0 + macro 100/2.8 L

Zakładam nowy wątek gdyż po wielu próbach nic na ten temat nie znalazłem.
    Interesuje mnie tytułowy zeiss 100/2 vs 135/2 + macro 100L (lub inne).
    Dużo ostatnio szukałem na ten temat i zeiss wg opinii wielu z netu ( potwierdzone samplami) rozkłada 135/2 i 100L razem wzięte.
    Jakie są Wasze uwagi czy warto kupić zeissa (parametry są mi znane) czy lepiej 135/2 i 100L macro ? Używałem 135/2.0 przez 3 lata i znam możliwości tego szkła.
    Ciekawy jestem opinii na temat zeissa i porównania do 100L

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Czy jakość jest warta utraty dobrego AF? Przy tej ogniskowej nie jest łatwo trafić przy f2.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Jeśli potwierdzenie ostrości działa tak samo jak w 50/1.4 ZE, to nie ma się czym martwić.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Przeniosłem do obiektywów, bo to jednak tu bardziej pasuje .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Witam

bawilem sie stara i nowa nowa mi odpowiada lecz 100L na 2,8 to juz jest hard core a co dopiero f2 macro hmmmm

tu sa sample.

http://photography-on-the.net/forum/...791379&page=44

Darek
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Bywalec Awatar vinietu
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Niezły killer, robi wrażenie ....no i recenzja Snowboardera mówi w zasadzie wszystko w temacie trójki z tytułu, przetestowane i porównane .
    No i jego propozycja też...."Zeiss Combo 21, 35.100" ...i pełnia szczęścia
    5D, 30D, C 50/1.4 , 85/1.8 , 300/4L , 17-40/4L , 70-200/4L , z16/2.8 , N Di866

Miasto
    Legnica

Domyślnie

Jak pisałem przeczytałem cały wątek i obejrzałem wszystkie foty Snowbordera and Canon Company :-D z udziałm CZ 100/2 i jestem pod wielkim wrażeniem tego co to szkło potrafi (absolutnie nic nie ujmując fotografom) .
    Zastanawiam się dlatego z Waszym nieocenionym udziałem czy to jedno szkło da radę : 135L + 100L :-D.

Domyślnie

ten zeiss to absolutne cudo, pytanie tylko czy bedziesz czesto go uzywal w macro bo jednak odwzorowanie 1:2 czasem moze byc zbyt male
    mariuszjaniszewski.pl ; packshotstudio.pl

Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mario Zobacz posta
    ten zeiss to absolutne cudo, pytanie tylko czy bedziesz czesto go uzywal w macro bo jednak odwzorowanie 1:2 czasem moze byc zbyt male
    Zdaję sobie z tego sprawę dlatego pytam o radę:-D, wiem, że zeiss jest na pewno lepszy na @=2.0 od 135/2.0L i 85/1.2IIL jak również 100L.
    Tak sobie myślę, może jakieś pierścienie , choć GO i tak już przy @=2.0 jest papierowa, a jak nie to pozostaje dodatkowy zakup 100L lub nowa sigma 150 macro o ile potwierdzi się jej podobno rewelacyjna optyka.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Oczywiście chodzi o @=2.8 dla 100L.
    Ostatnio edytowane przez koraf ; 18-02-2011 o 12:02 Powód: Automerged Doublepost

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mario Zobacz posta
    to b subiektywne i malo precyzyjne okreslenie.
    sa wyniki pomiarow przez laboratoria.
    zeiss rzeczywiscie osiaga najwyzsze z pomierzonych wartosci.
    np 100/2,8 L macro ma 90,5% zeis 100/2.0 92% z matryca c7d.
    to sa tak male roznice , ze okiem na zdjeciach w powiekszeniu powiedzmy 30-50% nie mozna ich wogole zauwazyc.

Jesli je widzimy to wynikaja one z czegos innego - np pracy AF , ktory b rzadko trafia na 100% rozdzielczosci , wlasciwie z zasady pracy detekcji fazy wynika ze osiagniecie 100% mozliwej rozdzielczosci jest malo prawdopodobne. Natomiast w Mf decydujemy sie na wykonanie zdjecias , jesli jestesmy przekonani ze nastwilismy ostrosc prawidlowo.Nawez jesli to nie bedzie 100% mozliwej rozdzielczosci to bedziemy gdzies b. blisko.

Strona 1 z 18 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów