Strona 14 z 19 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 183

Wątek: Carl Zeiss macro Planar T*100/2 vs canon 135/2.0 + macro 100/2.8 L

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Dzisiaj robiłem portrety współpracownikom korporacji, jak wyrażą zgodę (panie i panowie) to wstawię. Szkło jest niesamowite już przy f=2.0 i praktycznie przy zerowych ustawieniach w 5dmkII są ostre przy pięknym bokeh. Potwierdzenie ostrości i pierścień jej regulacji to mechaniczne cudo .
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dzięki forecaster za podpowiedź ustawień w tym zestawie pięknie się to sprawdza :-D.
    Ostatnio edytowane przez koraf ; 15-03-2011 o 22:43 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Dzięki forecaster za podpowiedź ustawień w tym zestawie pięknie się to sprawdza :-D.
    miło słyszeć, czekamy na zgody i fotki
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Były już roslinki,obraz,pomnik,kamień. Może dla odmiany pokażcie coś z fauny :-? :-)
    To troszkę nieuczciwa walka Traf manualnie ostrosc przy f/2 poruszającym sie obiektom. Cóż, wiem że 135L z centralnym da radę, a chlopaki z Z100?

5d i eLa.
    f/2 ISO 1250, grzebane

f/2 ISO 100, grzebane, prawie 100% crop (to nie modelka)
    Ostatnio edytowane przez forecaster ; 16-03-2011 o 01:22 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez forecaster Zobacz posta
    5d i eLa.
    f/2 ISO 1250, grzebane
    f/2 ISO 100, grzebane, prawie 100% crop (to nie modelka)
    Uuu, imho akurat te sample to antyreklama 135L, to już słynny sierściuch na uliczce oskarkowego lepiej pokazuje do czego zdolne jest to 135-Letnie szkło.
    the silence is deafening

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Czytam ten watek, ale wciaz nie bylo rzetelnego porownania. To jak, zrobi je ktos w koncu zamiast dawac zdjecia od czapy?

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Czytam ten watek, ale wciaz nie bylo rzetelnego porownania. To jak, zrobi je ktos w koncu zamiast dawac zdjecia od czapy?
    masz rację... :/

Obecnie nikt nie ma 2 szkieł u siebie, więc jak?

rzetelne porównanie to dla Ciebie tablice testowe? Kubki, drzewka? To znajdziesz na optycznych... Czy może zestawienie 3 takich samych obiektywów i test kontroli jakości?

Żadna Ameryka, że Z100 optycznie i mechanicznie troszkę lepszy. Za to Canon ma szybki USM. Nic nowego w temacie nie wymyślimy. Każdy opisuje swoje subiektywne wrażenia z użytkowania. Koraf miał oba i już pisał, że nie zamieni z powrotem, co daje już pojęcie o szkle. Mnie nic tak nie irytuje jak nietrafione zdjęcie w ruchu, więc wolę ostre a "gorsze". Nie upieram się, bo nie miałem Z100 w ręku

Opinie użytkowników mówią mi więcej niż tablice testowe...

Pytanie o bokeh i kolory. Nie ma tylko sposobności bezpośredniego porównania. Jeśli chcesz pomóc to zapraszamy

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez forecaster Zobacz posta
    Z100 optycznie i mechanicznie troszkę lepszy. Za to Canon ma szybki USM. Nic nowego w temacie nie wymyślimy. Każdy opisuje swoje subiektywne wrażenia z użytkowania. Koraf miał oba i już pisał, że nie zamieni z powrotem, co daje już pojęcie o szkle. Mnie nic tak nie irytuje jak nietrafione zdjęcie w ruchu, więc wolę ostre a "gorsze".
    Dylemat przedstawiony przez korafa to nie czy Z100 jest lepszy od 135L, tylko czy lepiej kupić tego zeissa czy 135L i 100L, bo cenowo takie opcje są porównywalne.
    Nikt jeszcze nie wrzucił takiego przykładu, ale fotografowanie obiektów w ruchu nie jest chyba atutem zeissa

Coś już napisał

Domyślnie

Tak, to dylemat w stylu: 7d, czy stara 5tka? Znajdź tu jedna, słuszną odpowiedź...

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

forecaster, fotografia to taka dziedzina gdzie nie trzeba opierac sie na slownych opisach, bo zdjecie zastapi 300-stronicowy wywód

brak obu szkiel w torbie to na pewno problem, ale do rzetelnego porownania potrzebne sa zdjecia zrobione w tych samych warunkach, na tym samym aparacie i najlepiej w bardzo zblizonym do siebie odstepie czasu. tego w tym watku brakuje..

moze po prostu ktos kto posiada 135L i mieszka w okolicy posiadaczy Planara zechce sie z nimi spotkac w celu przestrzelania obu szkiel i podzielenia sie tym na forum. i nikt nie mowi o fotografowaniu tablic, wystarczy zobaczyc jakie zdjecia testowe wrzuca Cichy w swoich testach i zrobic cos podobnego...

Coś już napisał

Domyślnie

bądź w drugą stronę

Wrocław. Z ciekawości potestuje moje słoiki, zawsze to nowe doświadczenie także zachęcam posiadaczy Planara o kontakt.

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Forecaster jak będę się wybierał do wrocka to dam zanać jak będzie Ci pasować to zrobimy testy :-D.
    Fota portretowa korporacyjna (ustawienie modela standardowe), po delikatnym retuszu (nie musiałem się dużo napracować, inaczej nie było zgody )
    f=2.0, iso=800, t=1/320 s. praktycznie zerowe parametry ustawienia w 5dmkII

Strona 14 z 19 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów