Strona 11 z 19 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 183

Wątek: Carl Zeiss macro Planar T*100/2 vs canon 135/2.0 + macro 100/2.8 L

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Gdyż koledzy są systemowo ś.... :-D, powiem tylko tyle, że nie zrobiłem porównania na tych samych parametrach co 135L dla 100/2 zeissa aby dać mu fory .
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Myślę, że i podobnie jak przy porównaniu zeissa do 100L działa ten sam mechanizm ...
    Ostatnio edytowane przez koraf ; 13-03-2011 o 14:39 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar oszołom
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Witam! Po dwóch dniach zabawy z tym szkłem mogę już co nie co napisać jak sprawuje się w warunkach polowych. A sprawuje się rewelacyjnie!!!:-D Kolory oraz kontrast są po prostu bajeczne, bokeh jest przepiękny, ostrość ustawia się ręcznie bardzo dobrze, pełna użyteczność ze wszystkich czujników AF. Trochę fotek z pleneru:

Zdjęcia zrobiłem za pozwoleniem kwiaciarek na Starym Mieście za co Paniom dziękuję:-D
    Zdjęcia oryginalne, bezpośredni zrzut z Lightrooma, brak jakiejkolwiek ingerencji w kolor oraz w ostrość.
    A teraz trochę innych zdjęć, potem umieszczę trochę architektury. Jedyną wadę jaką znalazłem na razie w tym szkle jest aberracja chromatyczna, ale nie jest to uciążliwa przypadłość

Ostatnio edytowane przez oszołom ; 13-03-2011 o 19:29 Powód: Automerged Doublepost
    Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Znalazłem stare zdjęcie z 2007r z 135L + 5d i porównałem do 100/2.0+5dmkII.
    Kadry się oczywiście różnią nieznacznie ale i tak wg mnie bardzo dobrze widać różnicę
    Po pierwsze to ciężko cokolwiek porównywać bo do 100% cropów jest im bardzo daleko. Co najwyżej wyciąłeś górną połówkę zdjęcia, co przy różnicy pikseli tym bardziej daje fory Zeissowi.
    No i rzecz najważniejsza - ja nie widzę JAKIEJKOLWIEK różnicy na tych samplach.
    Tak czytam o nieziemskości tego szkła w tym wątku a póki co z samplami ukazującymi tę "boskość" jest straszna bieda. Połowa z fotek w tym wątku wyglada jak zrobiona pierwszym lepszym aps-c ...

Początki nałogu Awatar oszołom
    Miasto
    Olsztyn
    Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

koraf - różnica minimalna jaką ja widzę jest w WB. W drugim przypadku jest minimalnie lepszy kontrast ale to tak na granicy percepcji. Nie jest jak piszesz to "bardzo dobrze widoczne".
    Ja rozumiem że dla Ciebie jest to różnica kolosalna ale jak chcesz żeby inni to też stwierdzili to potrzeba bardziej przekonywujących dowodów.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Po pierwsze to ciężko cokolwiek porównywać bo do 100% cropów jest im bardzo daleko. Co najwyżej wyciąłeś górną połówkę zdjęcia, co przy różnicy pikseli tym bardziej daje fory Zeissowi.
    No i rzecz najważniejsza - ja nie widzę JAKIEJKOLWIEK różnicy na tych samplach.
    Tak czytam o nieziemskości tego szkła w tym wątku a póki co z samplami ukazującymi tę "boskość" jest straszna bieda. Połowa z fotek w tym wątku wyglada jak zrobiona pierwszym lepszym aps-c ...
    To zależy co chcesz zobaczyć ;-) i na czym (monitorze) patrzysz. Jak wrzucę 100% oryginalne cropy to zobaczysz pojedyncze muśnięcia pędzla a różnica na korzyść zeissa jest bardzo wyraźna. Wydaje mi się jednak, że niewielu chce to tak naprawdę zobaczyć . Co do fotek ... robią je tandetni amatorzy nie tacy zawodowcy jak ty, który każdym lepszym aps-c wszystkich wymiatasz .
    Wydawało mi się, że jest to wątek na temat IQ szkieł a nie oceny prezentowanych zdjęć .

Uzależniony

Domyślnie

Tylko, że ja nie pisałem tego złośliwie. Nie miałem tego szkła w rękach więc chętnie zobaczyłbym tę powalającą różnicę o której posiadacze szkła tu prawią.
    wydawało mi się, że ocenić szkło możemy po zamieszczanych samplach ale widać się myliłem... zatem wrzuć w końcu te "100 % oryginalne cropy" to może ktoś w końcu zobaczy tę bardzo wyraźną różnicę i przewagę nad konkurencyjnymi szkłami bo póki co widzisz ją tylko ty i żaden kiepski sarkazm tego nie zmieni...

Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    koraf - różnica minimalna jaką ja widzę jest w WB. W drugim przypadku jest minimalnie lepszy kontrast ale to tak na granicy percepcji. Nie jest jak piszesz to "bardzo dobrze widoczne".
    Ja rozumiem że dla Ciebie jest to różnica kolosalna ale jak chcesz żeby inni to też stwierdzili to potrzeba bardziej przekonywujących dowodów.
    Rozumiem, pewnie dlatego , że widziałem oryginalne cropy a wy nie , wrzucam zatem oryginalne 100% cropy:
    zeiss : f=4.0, iso 200.

canon : f=4.0, iso 200

Tylko, że ja nie pisałem tego złośliwie. Nie miałem tego szkła w rękach więc chętnie zobaczyłbym tę powalającą różnicę o której posiadacze szkła tu prawią.
    wydawało mi się, że ocenić szkło możemy po zamieszczanych samplach ale widać się myliłem... zatem wrzuć w końcu te "100 % oryginalne cropy" to może ktoś w końcu zobaczy tę bardzo wyraźną różnicę i przewagę nad konkurencyjnymi szkłami bo póki co widzisz ją tylko ty i żaden kiepski sarkazm tego nie zmieni...
    Sorry, bez urazu :-D ale tak to odebrałem cropy poniżej.
    Oszołom fociłeś z ręki ?
    Ostatnio edytowane przez koraf ; 13-03-2011 o 21:06 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony

Domyślnie

No! I nie szło tak od razu zamiast wrzucać jakieś bezsensowne krzaczki, pieńki na których nic nie widać?
    Tutaj widać sporą różnicę ale spytam bo wydaje mi się aż za duża i odnoszę wrażenie, że uwidocznienie faktury płótna na fotce z Zeissa to bardziej zasługa inaczej ukierunkowanego światła..? Faktury z 135L nie widać niemal wcale a wiem z doświadczenia, iż ostrością to szkło nie ustępuje na krok 100L stąd wątpliwości.

Miasto
    Legnica

Domyślnie

No! I nie szło tak od razu zamiast wrzucać jakieś bezsensowne krzaczki, pieńki na których nic nie widać?
    Tutaj widać sporą różnicę ale spytam bo wydaje mi się aż za duża i odnoszę wrażenie, że uwidocznienie faktury płótna na fotce z Zeissa to bardziej zasługa inaczej ukierunkowanego światła..? Faktury z 135L nie widać niemal wcale a wiem z doświadczenia, iż ostrością to szkło nie ustępuje na krok 100L stąd wątpliwości.
    Sampel z canona jest z 2007 r. , i już dokładnie nie pamiętam warunków oświetlenia, różnica w pierwszej chwili mi też wydała się bardzo duża, może to spowodowało inne oświetlenie, a może i to, że 5d nie bardzo się widziało z 135L , teraz tego już nie potrafię ocenić.

Strona 11 z 19 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów