Strona 10 z 11 PierwszyPierwszy ... 891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 106

Wątek: Czy metz'e to "totalny szajs"?

Bywalec Awatar r3b
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Ja jeszcze za czasów sonolty miałem metza 58 AF-1 i baaardzo dobrze go wspominam. Używałem go tylko w trybie AUTO bo zabijał on pomiar ADI z sonego. Co do wykonania to wiadomo, że do systemowej mu brakuje, ale napewno nie zgodzę się z opiniami, że coś się rozłazi czy skrzypi... Pod tym względem, jak również pod względem jakości plastiku było bardzo dobrze.

Początki nałogu Awatar Demonos
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Canona mam od niedawna a Metza 58 AF-2 jeszcze krócej i porządnie go jeszcze nie przestrzelałem (i nie mam porównania do systemowych lamp) ale podoba mi się ta lampa, bardzo mi się podoba :-) Wykonanie - solidne - kawal solidnego mela - i naprawdę nic nie skrzypi itp :-)
    Błysk - wg mnie bardzo dobrze sobie radzi z E-TTL II i doświetla tyle, ile trzeba - nie mniej, ni więcej. I faktycznie daje ładne światło. Nawet błysk wypełniający na wprost, bez dyfuzora, wyglada bardzo naturalnie i miękko (o tyle, o ile ;-) ). W ten weekend będę miał okazję poszaleć z lampą, to sobie ją potestuję, ale nie żałuję zakupu.
    1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2

Bywalec Awatar zbirr

Domyślnie

Mam metza 58 i 50. Jestem zadowolony. Wkurzające jest to że zmienione jest sterowanie w porównaniu do metza 58. Na początku miałem problemy z powodu mojego przyzwyczajenia bo metza 58 miałem jako pierwszego, po pół roku dokupiłem sobie 50 pod inne body. Na początku był problem w nauczeniu się nowej gałkologii i odnalezienia się na innym wyświetlaczy. I tyle.
    Nie wiem na czym polega przewaga systemowych bo ja jej nie dostrzegam. Wybrałem produkt firmy która od dziesiątek lat specjalizuje się w tym sprzęcie.
    od 1,5 roku używam 58, od roku 50 i złego słowa nie powiem. Błysk powtarzalny, szybko i cicho się ładuje, lecę na GP recyko które starczają na długo.
    pozdr.

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Jak to nie wymaga potwierdzeń . Jak piszesz na publicznym forum tak kategoryczne opinie to wartałoby to jakoś uzasadnić. Pomijam już że jesteś niekonsekwentny, bo początkowo piszesz tak jakby dotyczyło to wszystkich lamp tej firmy po czym kilka postów dalej już się okazuje że są wyjątki. Coś mało to wiarygodne.
    Dokladnie tak samo wiarygodne jest Twoje stwierdzenie "kilku znajomych uzywa i sobie chwala", z całym szacunkiem.
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Domyślnie

Też dodam swoje 2 grosze. Mając wielkie nadzieje i skuszony fajną cena za Metz 50 AF-1 kupiłem ją. Przyjechała sprawdziłem działa ... mowie super po tygodniu leżenia w torbie przyszedł czas na focenie ... 20 zdjeć ... Bum i smród ... Cóż może mam po prostu pecha i trafiła mi sie taka partia no ale napewno będę to pamiętał podczas kupowania kolejnej lampy niestety.
    Jutro jedzie do serwisu i tyle ją widziałem.

Pozdrawiam
    M.

Domyślnie

Niestety miałem kilka lamp Metza w dłoni inie tylko te moje prywatne ale taż te co przez sklep przechodzą, i powiem że każdemu waliło z palnika plastikiem

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukasz5DmkI Zobacz posta
    Niestety miałem kilka lamp Metza w dłoni inie tylko te moje prywatne ale taż te co przez sklep przechodzą, i powiem że każdemu waliło z palnika plastikiem
    To chyba norma.. moja też wali jak się odpali ją na 1/1 Ale na zdjęciach nie czuć więc jest ok .. :P

Początki nałogu Awatar dulak
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Kilka stron wcześniej w tym wątku chwaliłem Metze, ale ostatnio kupiłem żonie, która w pracy do uczelni czasem bierze sprzęt by zrobić fotki z jakiejś uroczystości. Lampa użyta raz, wszystko ok, przeleżała dwa tygodnie, podpięta drugi raz i lipa - po przerwie brak pracy TTLa, lampa przy strzale na wprost zaczęła przepalać - dziś pewnie wysyłka do serwisu.

pozdrawiam

Domyślnie

Ja już 3 Metza przerabiam i jest ok.
    Tu była zakazana reklama

Nie podoba Ci się mój styl jazdy?
    Zejdź z chodnika !!!

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Używam Metza 58 AF-1. Świadoma decyzja, bo używam tylko jednej lampy a mam jakby dwie (dodatkowa lampka, tzw. "kukułka" jest bardzo użyteczna). 4 lata chodziła bez problemów, potem padła cewka napędzająca "kukułkę". Serwis naprawił to za 183 zł, więc nadal jestem do przodu cenowo w porównaniu do lampy Canona. Pytanie czy po 4 latach nie mogła być ulec awarii lampa Canona. Lampa, bądź co bądź, zużywa się bardziej niż aparat.

Obsługa gorsza, bo 4 przyciski - brak kółka, bardziej siermiężna niż w Canonie, ale da się wytrzymać. Jakość plastik - sprawa drugorzędna. Za to dodatkowa mała lampka - nie do przecenienia - większość zdjęć z nią robię (z reguły z ze zredukowaną mocą). Wygodna sprawa.

Gdybym używał kilku lamp - może bym zdecydował się na Canona.
    Przy jednej podpiętej pod aparat - wybieram taką z dodatkowym palnikiem (teraz oprócz Metza ma je chyba też Nissin).

Strona 10 z 11 PierwszyPierwszy ... 891011 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów