Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 106

Wątek: Czy metz'e to "totalny szajs"?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Świdnik

Domyślnie

Jako posiadacz lampy Metza 48AF od dwóch lat, złego słowa puki co napisać nie mogę. Działa bezawaryjnie i mam nadzieję że jeszcze podziała. Nie neguję, że mogła istnieć wadliwa partia. Zdarza się to najlepszym. Wpadki na linii produkcyjnej notowała przecież Toyota w dziedzinie samochodowej czy np. President w dziedzinie radiokomunikacji CB. Nie jest to jednak powód, żeby całą markę oznakować jako "szajs".

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez photolo Zobacz posta
    Ta, opalony palnik powiadasz, rozumiem, że szybka reflektora, a nie sam palnik, a przypadkiem nie zostawiłeś na niej jakiegoś tłuszczu chociażby miziając go paluchami? bo to najczęstsza przyczyna, wystarczy wtedy "odpowiednie" ustawienie zoom'a, kilka serii błysków i smaży się jak jaja na patelni, a potem dramat bo czarne wtopy w pleksi...
    W takim razie muszę zapytać, ale podobno nie ma głupich pytań czy można, w jaki sposób i czym? czyścić szybkę reflektora
    C40D + BG-E2, Tamron 17-50 f2.8, Metz 58 AF-2

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luki176 Zobacz posta
    W takim razie muszę zapytać, ale podobno nie ma głupich pytań czy można, w jaki sposób i czym? czyścić szybkę reflektora
    Spirytusem. Ale lepiej wypić ;-)

Każdy nieagresywny odtłuszczacz. Woda z mydłem, płyn do czyszczenia szkieł optycznych - jakikolwiek czy wzmiankowany spirytus. NIE UŻYWAĆ acetonu i innych podobnych agresywnych ale mocnych odtłuszczaczy.

PS> Kiedyś zdarzyło mi się przytknąć palnik 550 do obiektywu 50/1.4 i błysnąć. Guma na obudowie obiektywu się lekko sfajczyła. Nawet błysk lampki wbudowanej w kompakcie może mocno poparzyć jeśli trzymać palec na lampce w momencie błyśnięcia.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 19-02-2011 o 17:49

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Najlepszy wg mnie (i przy okazji nadajacy sie do czyszczenia optyki) bedzie alkohol izopropylowy / izopropanol. Ale jak juz wspomnial Janusz Body moze to takze byc woda z mydlem czy plynem do naczyn, jednak woda po kontakcie z elektronika moze ja uszkodzic a izopropanol nie.
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

o!!! widzę że Janusz już wrócił z szerokiego świata !
    Chyba dawno tu nie zaglądałem.
    Co do Metza , to sam kiedyś spaliłem palnik w CL45 . Ale nie była to wina lampy tylko mojej głupoty. Generalnie uważam metza za najlepszą lampę nie systemową na rynku . Obecnie chyba nie ma potrzeby sięgać po tego typu alternatywę. Ale kilka lat temu,szynowe lampy metza były bardzo atrakcyjne. Ciągle zalegają u mnie w szafkach , i nie mam sumienia się ich pozbyć.

Coś już napisał

Domyślnie

w tym wątku już pisałem : http://canon-board.info/showthread.php?t=29530&page=12

Cytat Zamieszczone przez Fik Zobacz posta
    a tak jak najbardziej - nic nie jest wieczne !
    Kiedyś metz to była jakość bijąca lampy o głowę.
    Teraz widzę że zaczynają poprawiać stopki ( metal ) - wcześniej to oni by zrobili pierwsi z metalu, a dopiero inne firmy.
    Cała seria lamp z uszkodzonymi :
    - płytami głównymi,
    - palnikami,
    - drobnymi podzespołami,
    Więc twierdzę że solidność stoi z boku i się przygląda
    C 5D, a100, trochę słoików , trochę lampionów, studio, stylistka ....

Coś już napisał Awatar qbar

Domyślnie

Kiedy dwa lata temu zastanawiałem się nad kupnem lampy to naczytałem się tutaj całej masy historii z których można było wnioskować, że Metze eksplodują zaraz po zbliżeniu się do gorącej stopki aparatu.

Mam swojego Metza 58 właśnie od dwóch lat. Nie używam go może zbyt często, ale przez wspomniany okres zrobiłem nim parę studniówek, ślub kumpla, chrzciny dziecka drugiego kumpla a w międzyczasie katuję go w "domowym studio". Złego słowa o nim nie powiem.
    Nie eksplodował, plastikowa stopka nie stopiła się ani nie pękła i jestem w 100 procentach z niego zadowolony.
    Jak czytam po raz wtóry, że ktoś słyszał, że jego kolega słyszał że Metz już na starcie ma przepalony żarnik to mogę sobie to tylko wytłumaczyć tym, że faktycznie jestemy poddawani jakiemuś "szeptanemu czarnemu marketingowi"

Dopiero zaczyna Awatar Emaliasz

Domyślnie

Mam nowego Metza 58 Af-2, wcześniej miałem stary model przykręcany do gniazda statywowego aparatu... Materiały z których wykonano obie lampy różnią się, ale to normalne. Nowa lampa na pewno jest mniej szczelna i mniej sztywna ale co do jej awaryjności nie można złego słowa powiedzieć... Zrobiłem M58 już kilka tys. zdjęć, nic jej nie jest ;-) Na pewno nie jest to 'ta' jakość. Ze "starych dobrych czasów" ale i nie jest to coś gorszego od 580 canona czy innych produktów w podobnej klasie.

(Leica uznała że jakość produktów Metza jest OK, chociaż pewnie kontrolę nad procesem produkcji ma ;-) : Tu przykład.)

(Tak na marginesie: Polecam wszelkiej maści zasilania zewnętrzne, pomagają lampie pokazać co potrafi...)

Co do wypowiedzi qbar'a myślę że te wszystkie przestrogi są oparte o pojedyncze przypadki które nie stanowią o jakości marki. A są tylko rozdmuchiwane, do niebotycznej rangi. To że jakość spada, jest normalne. Nie powinno się zdarzyć, ale nie powinno także dziwić... Jeszce nie jest to wielki spadek i nic nie sugeruje by ta niechlubna tendencja miała się utrzymywać. Klienci zaczynają kupować świadomie. (No, przynajmniej część klientów) Tak to już dziś jest, nawet najlepsi potykają się o swoje nogi w czasach gdy wszyscy depczą sobie po piętach, ścinają ceny i pompują pieniądze w populistyczne chwyty marketingowe...
    Primum non nocere! --> Galeria

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Używam 48AF-1 od dwóch tygodni i nie widzę specjalnych różnic w porównaniu z 430. Za to w ostatnich tygodniach ze względu na pojawienie się odswiezonych modeli Metza cena 48 spadła do całkiem rozsądnego poziomu (kupiłem nowa lampe z gwarancja za 690 zł). Jak już ktoś napisał wcześniej "skoro nie widać różnic to po co przeplacac ?"
    C1000D, C50/1.8II, C18-55, C75-300, S17-70 DC MACRO OS HSM, parę M42, METZ 48 AF-1, STATYW MARUMI

Dopiero zaczyna Awatar ajma
    Miasto
    Cieszyn

Domyślnie

Również używam 48AF-1 od około 2 tygodni i jest ok. Pojawiło się nawet nowe oprogramowanie do tego Metza dodające tryb servo
    http://www.metz.de/en/photo-electron...tal/canon.html

Wcześniej używałem Metza 50af-1 z Nikonem również bez żadnych problemów - dlatego również w Canonie zdecydowałem się na Metza.

Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów