Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Oświetlenie - 1 studio

Domyślnie Oświetlenie - 1 studio

Witam!
    Kompletuję oświetlenie do swojego domowego studio, na dzień dzisiejszy chcę zrobic sobie zdjęcia do dokumentów ( statyw, wieszak, tło mam), brakuje jedynie oświetlenia, a w najbliższym czasie sesje ze znajomymi, potrzebne do albumu, jednak chciałabym by wyszło najlepiej.

Planuję zakupic 2x Lampe o mocy 300W
    i 2x Softbox ten większy 80x120 ?
    czy będzie ok? A i chciałam się zapytac o to jaką polecalibyscie żarówkę do softa, ewentualnie czy nie lepiej zainwestowac w paarsolki?
    Ale mimo wszystko sama jestem jakos bardziej prekonane do tego softa, co o tym sądzicie, prosze o wyrozumialosc i pomoc oczywiscie

Domyślnie

Do portretów i zdjec ludzi spokojnie parasolka + softbox starcza.
    Troche gorzej z fotografowaniem produktów, które mają błyszczącą powierzchnię - tu wyraźnie widać, jeśli zastosuje się parasolkę.
    W fotografii najważniejsze jest światło.

Domyślnie

no właśnie mnie interesuje konkretnie to do dowodu, bynajmniej na dzień dzisiejszy i nadal nie wiem co mam wybrac

Domyślnie

jak fotki do dowodu to spokojnie 2 lampy 100Ws i parasolki białe 90 cm.
    Swego czasu oświetlałem całe postacie lampą 100 Ws i zarowka 68 Ws z parasolkami.
    zaoszczedzona kase mozna przeznaczyc na cos innego

Domyślnie

Pytasz o żarówki do softa, jeśli chodzi Ci o modelujące to czym mocniejszy pilot tym lepiej będzie Ci się pracowało.

Domyślnie

Mocna lampa pilotująca nie jest ważna dla komfortu pracy szczególnie dla fotek do dokumentów.
    Ja właściwie nigdy nie stosuję oświetlenia pilotującego, całkowicie jest to dla mnie zbędne i nie czuję z tego powodu jakiegokolwiek dyskomfortu. Pilota włączam, gdy fotografuję obiekty na których nie mogę złapać ostrości w normalnym świetle.

Bywalec Awatar chyrek
    Miasto
    Słupsk, Polska

Domyślnie

pisząc o lampach "300W" masz na mysli lampe z zarówka 300W czy lampe o mocy 300Ws? Co do zarowek modelujących (zakladajac, że bedziesz byskal) to spokojnie wystarczy pilot 100W. No i do zdjec dokumentowych potrzebujesz 3 lamp. Jedno musi oswietlac tlo. Jak wczesniej pisano wystarcza Ci parasolki ale mozesz tez uzyc softboxu jako tla (akurat na sofcie 80x120, spokojnie zmiescisz postac na fotki dokumentowe)
    Łukasz Chyrek
    canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Mój fotoblog www.chyrek.com.pl

Uprawnienia umieszczania postów