Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: PS CS2 a jpeg?

Bywalec Awatar Costus
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie PS CS2 a jpeg?

Często zdarza mi się że PS CS2 nie chce otwierać plików *jpg. Zdarza mi się to w różnych momentach - na ogół po jakimś czasie pracy z innymi aplikacjami.Najczęściej jest tak że po uruchomieniu komputera nie ma żadnych problemów z PS CS2 pojawiają się one dopiero po jakimś czasie - np. troche pracy z programami typu Excel, Word, Powerpoint itd, troche pracy w Outlooku, internecie. Żeby było weselej to rawy otwiera bez problemów. Problemy są natomiast z otwarciem plików typu *.jpg. Dopiero po restarcie komputera problem znika i mogę otworzyć zdjęcie. Pracuję z WinXP z dodatkiem service pack2.
    Co może być tego powodem - jest to trochę denerwujace? Czy ktoś spotkał sie z tym problemem? Nie wiem czy jest to kwestia PS-a czy WinXp? Napisałem nawet do pomocy adobe kilka tygodni temu i ... cisza :-(
    ...kto w sercu nosi zieloną gałązkę, może być pewny,
    że wcześniej czy później siądzie na niej ptak śpiewający...

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

no ale co to znaczy nie chce otwierać?

Bywalec Awatar Costus
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tpop
    no ale co to znaczy nie chce otwierać?
    Po kliknięciu na dowolny jpeg nic się po prostu nie dzieje - żadna klepsydra się nie kreci, kompletnie nic, zero akcji, tak jakby nie rozpoznawał tego pliku. Po restarcie już nie ma problemów.

Coś już napisał

Domyślnie

Ja radzę o ile to możliwe przeinstalować cały system, bo pewnie w nim tkwi przyczyna a nie w PSie.

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Prawoklik z przytrzymaniem na pliku jpg -> Otworz za pomoca -> Wybierz program... -> Photoshop
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Bywalec Awatar Costus
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pszczola
    Prawoklik z przytrzymaniem na pliku jpg -> Otworz za pomoca -> Wybierz program... -> Photoshop
    To już ćwiczyłem - to była pierwsza rzecz jaka mi przyszła do głowy.Informatycznie jestem dosyc mocny - nawet kiedyś jakieś tam pisałem programy uzytkowe - nie chwaląc się :grin: Ale z tym cholerstwem (czytaj PS CS2 nie mogę sobie poradzic). NIe wiem czy w jakiś bebechach Wingrozy nie trzeba pogrzebać (może regedit?)

Dopiero zaczyna Awatar DarekG
    Miasto
    Pisarzowice k/Bielska-Białej

Domyślnie

W sumie czasem podobny problem zdarzał mi się z innymi typami plików i aplikacjami (np. html i któraś wersja firefoxa). Czasem okazało się, że zostawał proces aplikacji w tle mimo jej zamknięcia i prawdopodobnie podczas kliknięciu na pliku początkowo dla niego startuje nowa instancja aplikacji, która odszukuje, czy nie jest już w systemie uruchomiona i jeśli tak, to przekazuje jej informację, aby otworzyła ten plik. Ale ta odszukana instancja, to jakiś proces przywieszony przy zamykaniu i nic nie robił, a więc wychodziło na to, że plik się nie otwierał.
    Pomagało często zerknięcie na listę procesów i ręczne ubicie procesu.

Spróbuj zerknąć, czy nie zostaje Ci na liście proces CS2 mimo zamknięcia.
    A czy jak uruchomisz CS2 i potem spróbujesz kliknąć np. z eksploratora na jpg-a, to otwiera go bez problemu w tym uruchomionym CS2 ?

Pozdrawiam
    Canon S1 IS / 400d + kit + 50/1.8

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a zainstaluj fotoszopa jeszcze raz. Moze mu przejdzie.

Bywalec Awatar Costus
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DarekG
    Spróbuj zerknąć, czy nie zostaje Ci na liście proces CS2 mimo zamknięcia.A czy jak uruchomisz CS2 i potem spróbujesz kliknąć np. z eksploratora na jpg-a, to otwiera go bez problemu w tym uruchomionym CS2 ?

Pozdrawiam
    Dzisiaj cos PS CS2 jest wyjątkowo grzeczny ;-) Próbowałem go kilka razy odpalac i chodzi bez problemów. Inna sprawa że dzisiaj pociągnąłem jakies uaktualniena do programu - może coś Adobe załatało? Spróbuję jeszcze w trakcie dnia. Dziękuje za podpowiedź-może to byc dobry trop.

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Costus
    To już ćwiczyłem - to była pierwsza rzecz jaka mi przyszła do głowy.Informatycznie jestem dosyc mocny - nawet kiedyś jakieś tam pisałem programy uzytkowe - nie chwaląc się :grin: Ale z tym cholerstwem (czytaj PS CS2 nie mogę sobie poradzic). NIe wiem czy w jakiś bebechach Wingrozy nie trzeba pogrzebać (może regedit?)
    + zaznaczyc opcje "zawsze uzywajwybranego programu do otwierania tego typu plikow'
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów