Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: Trwałość akumulatora LP-E6

Domyślnie Trwałość akumulatora LP-E6

Witam,
    mam pytanie dot akumulatorów LP-E6, konkretnie ich trwałości.
    Mam 2 takie akumulatory w gripie, są zawsze razem ładowane, czasem doładowywane.
    Mają około 5000 zdjęć i po ostatnim ładowaniu zauważyłam na wyświetlaczu w aparacie, że na trzy prostokąciki palą się tylko dwa, czyli aku troszkę się zużyło.
    Czy to normalne po takiej ilości zdjęć, ile taki aku wytrzymuje i czy czasem nie szkodzi im doładowywanie.

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Akumulatory Litowo-jonowe najlepiej przechowywac dluzej w chlodnym miejscu i gdy naladowane sa do ok 80%. Doladowywanie nie ma sensu (chyba ze przed sama sesja) i skraca zywotnosc.
    Brak pelnego wskazania naladowania raczej bedzie brakiem styku gripa z aparatem bo po takim przebiegu akumulator jeszcze sie dobrze nie "dotarl"
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Mam wrażenie, że nie chodzi o wskazanie naładowania a żywotności - w zakładce "dane akumlatora".

Domyślnie

Nie chodzi o brak pełnego naładowania tylko i stopień zużycia.
    Styki są czyste, to samo jest jak wsadzę pojedyńcze aku do aparatu, pokazuje ten sam stopień zużycia czyli znikła jedna kosteczka z trzech.

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

A rzeciwiscie siedzi w nowej piateczce takie ustrojstwo. Jesli nie spadla wydajnosc akusow to bym sie nie przejmowal tym. Mozliwe ze czesto doladowywalas akusy a w nich jest zaszyty licznik ilosci ladowan i wlasnie ten parametr wplynal na obnizenie parametru zywotnosci ale nie koniecznie na zywotnosc aku.
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jak pisze ElSOr, akumulator może być w porządku tylko elektronika próbuje powoli naciągać Cię na koszty związane z zakupem nowego aku. Coś jak w atramentówkach, mimo że atrament jest elektronika powie DOŚĆ i leć do sklepu po nowy kartridż.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ElSor Zobacz posta
    w nich jest zaszyty licznik ilosci ladowan
    Też o tym myślałam, ale jak nie doładować aku przed sesją Wprawdzie nie jest to częste ale się zdarza.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jeszcze jedno pytanie, czy trzymanie aku w gripie/aparacie może też wpłynąć na żywotność, np. aparat pobiera prąd z aku dla swoich potrzeb.
    Ostatnio edytowane przez iza73 ; 16-02-2011 o 11:15 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jeśli wyłącznik nie jest na OFF a aparat w stanie uśpienia to na 100% minimalny prąd pobiera a jeśli na OFF to nie wiem

Domyślnie

Nic to, rozładuję aku do końca, naładuję.
    Zobaczę ile zdjęć zrobi, z tym, że ja mam włączony wyświetlacz bo jakoś ten na górze za mały do ustawiania parametrów więc pewnie będzie mniej zdjęć.
    I jeszcze jedno pytanie, na ile zdjęć Wam starcza aku w 5d2.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie robię dużo zdjęć, ale dwa akumulatorki w gripie spokojnie mi starczają na tydzień pracy (koło 2000 zdjęć) i jeszcze trochę. Po roku używania i nie przejmowania się nimi nadal mają trzy kreski.

Moje zdanie jest takie, że nadmierne cackanie się ze sprzętem przynosi odwrotne efekty od zamierzonych.

I jeśli nie robisz 6.000 zdjęć na jednej sesji, naprawdę nie warto sobie zawracać głowy doładowywaniem aparatu. Chyba, że masz mniej niż 50% i ważną i długą sesję.

Ja zawsze noszę koszyczek na baterię i od cholery akumulatorków i paluchów w plecaków. Zdarza się raz na trzy miesiące, że muszę wyjąć akumulatorki z lampy, ale się zdarza. Aparat nigdy mi się nie rozładował.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów