Strona 15 z 22 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 218

Wątek: [popmart] moja galeria

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

drugi robal jakoś mało fotogeniczny
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Kolejne owady ...

Jeśli ktoś nie "wyczai" ważka kończy konsumpcje koleżanki ...

i jeszcze konik :

Coś już napisał Awatar fotosc
    Miasto
    Elizabeth , New Jersey

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart
    i jeszcze jedno do serii dodam (model z 2 fotki)
    dzięki mattnick za pozytywny odbiór, zapraszam innych do oglądania i pisania.

I jeszcze jedno zastanawiałem sie jak to jest z makro jak inne są moje zdięcia od tego co prezentuje jacam

http://canon-board.info/showthread.php?t=2904&page=5

nie uważam że są gorsze (jacama) wręcz przeciwnie jestem zachwycony jakością i GO (wiem ma specjalne szkło macro i zastanawiam się jak bardzo są postprocesowane) ale.... nie wiem czy mi się podoba takie obrazowanie wszystko zrobione jest jakby z plastyku ??? a moje fotki (robione starodawną techniką) są jakby naturalniejsze jakieś inne ...zapraszam do dyskusji

a i nie jestem macro master to moje pierwsze mikrokosmiczne potwory .....
    1 i 3 bardzo mi sie podobaja

Domyślnie

I jeszcze jedno zastanawiałem sie jak to jest z makro jak inne są moje zdięcia od tego co prezentuje jacam
    http://canon-board.info/showthread.php?t=2904&page=5
    nie uważam że są gorsze (jacama) wręcz przeciwnie jestem zachwycony jakością i GO (wiem ma specjalne szkło macro i zastanawiam się jak bardzo są postprocesowane) ale.... nie wiem czy mi się podoba takie obrazowanie wszystko zrobione jest jakby z plastyku ??? a moje fotki (robione starodawną techniką) są jakby naturalniejsze jakieś inne ...zapraszam do dyskusji
    to może ja wtrącę 3 grosze
    Kluczem do takich zdjęć jak moje nie jest sprzęt, tylko światło i kompozycja. Unikam jak ognia ostrego słońca, zwykle zdjęcia robię późnym popołudniem, staram się wybierać zacienione miejsca, gdzie światło jest rozproszone.
    Jeśli chodzi o postproces to nie wykonuje jakiś zawiłych operacji:
    wołanie z raw, korekcja BW, krzywe, kadrowanie, wyostrzenie na potrzeby web, czasami jak mam kaprys to odszumianie i tyle. :-D

Początki nałogu Awatar Przemoc
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

......I jeszcze jedno zastanawiałem sie jak to jest z makro jak inne są moje zdięcia od tego co prezentuje jacam.......
    Rozpocząłem niedawno zabawę w makro i mam podobne dylematy, uważam jednak, że w tym rodzaju fotografii perfekcja techniczna ma kluczowe znaczenie. Pewnie dlatego fotki jacam-a stanowią dla mnie odległy cel do którego zmierzam. Zastanawia mnie, czy sam fakt zastosowania dobrego szkła makro może tak znacząco podnieść jakość fotografii?
    Ja rozpocząłem od zakupu Raynoxa 250, ściganie z nim robaków daje mi narazie wiele radości.
    Pozdrawiam

PrzemoC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemoc
    Rozpocząłem niedawno zabawę w makro i mam podobne dylematy, uważam jednak, że w tym rodzaju fotografii perfekcja techniczna ma kluczowe znaczenie. Pewnie dlatego fotki jacam-a stanowią dla mnie odległy cel do którego zmierzam. Zastanawia mnie, czy sam fakt zastosowania dobrego szkła makro może tak znacząco podnieść jakość fotografii?
    Ja rozpocząłem od zakupu Raynoxa 250, ściganie z nim robaków daje mi narazie wiele radości.
    Dobre obiektyw do makro bardzo ułatwia zrobienie dobrej jakości zdjęcia, ale nie zrobi dobrych fotografii.
    Sam zaczynałem od G5+soczewka hamy +10D i +4D.
    Zdjęcia jakie wykonałem takim zestawem to np: fot1
    fot2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacam
    to może ja wtrącę 3 grosze
    Kluczem do takich zdjęć jak moje nie jest sprzęt, tylko światło i kompozycja. Unikam jak ognia ostrego słońca, zwykle zdjęcia robię późnym popołudniem, staram się wybierać zacienione miejsca, gdzie światło jest rozproszone.
    Jeśli chodzi o postproces to nie wykonuje jakiś zawiłych operacji:
    wołanie z raw, korekcja BW, krzywe, kadrowanie, wyostrzenie na potrzeby web, czasami jak mam kaprys to odszumianie i tyle. :-D

no tak ale ja robię na pierścionkach i manualu i ostre słońce jest konieczne bo np 35mm + komplet pierdzionków (cześć fotek z góry) to minimalne czasy dla ostrych fotek wychodzą ok 1/300 więc musze mieć max światła ....... przy przesłonach 8-11

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

no tak ale ja robię na pierścionkach i manualu i ostre słońce jest konieczne bo np 35mm + komplet pierdzionków (cześć fotek z góry) to minimalne czasy dla ostrych fotek wychodzą ok 1/300 więc musze mieć max światła ....... przy przesłonach 8-11
    Zmien body na D7D/D5D wtedy czas 1/100 osiagniesz = spokojnie w popoludnie sie wyrobisz 8)

Chyba ze jednak do statywu sie przekonasz .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Zmien body na D7D/D5D wtedy czas 1/100 osiagniesz = spokojnie w popoludnie sie wyrobisz 8)

Chyba ze jednak do statywu sie przekonasz .

nie bardzo rozumiem ? jest wzór na powiększenie za pomocą oddalenia i wynikające z tego zmniejszenie czasu ......aaaa jasne AS !!!!!

jakby to kogoś interesowało

według tego wzoru : k = (odległość obiektywu od matrycy[filmu] / ogniskowa) 2 (kwadrat)

k x ogniskowa x [crop(tylko APSC lub podobne)] = czas minimalny (odwrotność oczywiście)

1 komplet pierdzionków ok 90mm odległości od obrazowania film 35mm bez cropa i z cropem

35 mm 1/350 - 1/400
    50 mm 1/200 - 1/240
    80 mm ~1/160
    Ostatnio edytowane przez popmart ; 20-06-2006 o 16:26

Domyślnie

5000 odwiedzin ......:rolleyes:

dziekujemy , dziękujemy ....

Strona 15 z 22 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów