drugi robal jakoś mało fotogeniczny
drugi robal jakoś mało fotogeniczny
30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!
1 i 3 bardzo mi sie podobajaZamieszczone przez popmart
to może ja wtrącę 3 groszeZamieszczone przez popmart
![]()
Kluczem do takich zdjęć jak moje nie jest sprzęt, tylko światło i kompozycja. Unikam jak ognia ostrego słońca, zwykle zdjęcia robię późnym popołudniem, staram się wybierać zacienione miejsca, gdzie światło jest rozproszone.
Jeśli chodzi o postproces to nie wykonuje jakiś zawiłych operacji:
wołanie z raw, korekcja BW, krzywe, kadrowanie, wyostrzenie na potrzeby web, czasami jak mam kaprys to odszumianie i tyle. :-D
canon | tylko zdjęcia pamiątkowe
Rozpocząłem niedawno zabawę w makro i mam podobne dylematy, uważam jednak, że w tym rodzaju fotografii perfekcja techniczna ma kluczowe znaczenie. Pewnie dlatego fotki jacam-a stanowią dla mnie odległy cel do którego zmierzam. Zastanawia mnie, czy sam fakt zastosowania dobrego szkła makro może tak znacząco podnieść jakość fotografii?Zamieszczone przez popmart
Ja rozpocząłem od zakupu Raynoxa 250, ściganie z nim robaków daje mi narazie wiele radości.
Pozdrawiam
PrzemoC
canon | tylko zdjęcia pamiątkowe
Zamieszczone przez jacam
no tak ale ja robię na pierścionkach i manualu i ostre słońce jest konieczne bo np 35mm + komplet pierdzionków (cześć fotek z góry) to minimalne czasy dla ostrych fotek wychodzą ok 1/300 więc musze mieć max światła ....... przy przesłonach 8-11
Zmien body na D7D/D5D wtedy czas 1/100 osiagniesz = spokojnie w popoludnie sie wyrobisz 8)Zamieszczone przez popmart
Chyba ze jednak do statywu sie przekonasz.
Zamieszczone przez Vitez
nie bardzo rozumiem ? jest wzór na powiększenie za pomocą oddalenia i wynikające z tego zmniejszenie czasu ......aaaa jasne AS !!!!!
jakby to kogoś interesowało
według tego wzoru : k = (odległość obiektywu od matrycy[filmu] / ogniskowa) 2 (kwadrat)
k x ogniskowa x [crop(tylko APSC lub podobne)] = czas minimalny (odwrotność oczywiście)
1 komplet pierdzionków ok 90mm odległości od obrazowania film 35mm bez cropa i z cropem
35 mm 1/350 - 1/400
50 mm 1/200 - 1/240
80 mm ~1/160
Ostatnio edytowane przez popmart ; 20-06-2006 o 16:26
5000 odwiedzin ......:rolleyes:
dziekujemy , dziękujemy ....