Kamery mają bezstopniową przysłonę, więc nie ma efektu "mrugania".
Do DSLR można użyć obiektywów Samyanga (albo jakiś innych mniej popularnych) z bezstopniową przysłoną, ale przymykanie, otwieranie obiektywu będzie wpływać na GO. Czasem jest to efekt pożądany, ale na ogół nie. Można też inaczej poradzić sobie ze zmieniającą się ilością padającego światła. Wystarczy ustawić Iso na Auto. To działa b. dobrze.
W reportażu powinna być w miarę duża GO (wiem, wiem, kochamy małą GO i nie po to mamy DSRL aby mieć dużą GO, ale małe GO to tak naprawdę w scenach statycznych występuje ). Przy 22mm (odpowiednik 35mm dla cropa) i 5.6 przy ustawieniu ostrości na 4m (stojący człowiek mieści się kadrze) mamy wystarczającą GO aby wszystko co powinno się zmieścić nam się zmieściło.
Przy 20mm/f4 na FF, w ogóle nie zastanawiałem się tylko ustawiłem ostrość na ~4m, Auto Iso i sobie kręciłem pląsających ludzi.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Występuje. Np. jeśli filmujemy żaluzje, grille samochodowe i inne poziome linie, które nie są filmowane dokładnie poziomo. To jest aliasing. 18mpix to 3456 linii. Aby otrzymać z tego 720 linii trzeba czytać co 5 (prawie) linię.
Otwórz painta i narysuj sobie jakąś ukośną linie. Już wtedy są schodki, a teraz jeszcze wyobraź sobie, że pozostawiasz z linii co piąty pixel.
Dokładniej możesz zobaczyć to ponizej
Warto przeczytać komentarz do tego filmu i całą dyskusje poniżej. Warto również zwrócić uwagę na wypowiedzi Blooma który uważany jest przez wielu za Guru, a tak naprawdę ..., z resztą przeczytaj.