czesc
od jakiegos czasu mam 7d, ale nie uzywalem aparatu do filmowania. po obejrzeniu kilku watkow i obejrzeniu filmow szczegolnie z 5d2 o rolkarzach nabralem checi do sprobowania czegos nowego.

i tutaj mam kilka pytan. oczywiscie metoda prob i bledow jest najlepsza i taka tez stosuje, ale wieszosc moich filmow jest powiedzmy nie trafionych ostroscia.

co robie zle?, wiem ze trzeba ostrzyc recznie i ustawiam ostrosc pokretlem na obiektywie...
wczoraj bylem na dworze, bylo zimno, wietrznie ale slonecznie, krecilem troszke zone i dziecko, na ekranie bylo "powiedzmy" wszystko ok, lecz po zgraniu na kompa wszystko jest nieostre. dzwiek, no coz mam swiadomosc ze najlepiej dokupic zewnetrzny mikrofon, bo caly film z dworu jesli chodzi o glos to jest sam wiatr.

inna sytuacja w domu. krece za dnia - jest jasny pokoj, swiatlo zastane, wychodzi to powiedzmy ze dobrze. filmuje powiedzmy jedna scene, kiedy bawi sie dziecko w jednym miejscu.
ustawienia jakie mam to pokretlo w trybie B.

na tych samych ustawieniach, czyli tryb B krecilem np kapiec dziecka w lazience, swiatlo zarowkowe i znowu na ekranie jest niby ok ale po zgraniu, jest zolto i nieostro.

i moje pytania do osob filmujacych tym aparatem.
w jakim trybie najlepiej filmowac ? czy zmieniac tryby w zaleznosci od zastanej sytuacji??
wszystkie tryby procz M ustawiaja sobie iso - automatycznie, to tez duzo daje, ale np przy swietle sztucznym jest tak kosmicznie podbijane ze jest duze ziarno (choc to akurat rozumiem i wiem ze takie bedzie).

czy zakup LCDVF, ktory powiesza obraz widziany to jest jedyne wyjscie jesli chodzi o poprawne filmowanie tym aparatem ??

podsumowujac. uzywam 7d + 17-55 is. filmuje na 17 mm z wlaczona stabilizacja. wiem ze inni tez napisza zeby sobie kupic kamere hd. oczywiscie jest to najlepsze wyjscie z sytuacji, ale dla mnie to jest za proste i krecenie kamera nie daje mi takiej satysfakcji jak krecenie aparatem.

pozdrawiam