Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 75

Wątek: Polskie instrukcje - czy się nam wszystkim należą ?

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Metus
    zablokowane przyciski myszy tj przycisk prawy, opcja "drukuj" itp.. zadne kopiuj wklej do worda nie pomoze..
    Stawiam skrzynkę wódki jeśli dasz mi PDFa, który mi w ten sposób "zablokuje" (lekko "poprawionego") gv pod Linuxem

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Ale.. dlaczego? Pamiętaj, że firma nie jest po to, żeby "robić klientom dobrze", ale żeby zarabiać $$$. I z tego punktu widzenia nie widzę sensu wystawiania przez Canon PL polskiej instrukcji w PDF po to, żeby klient kupił aparat za granicą i dodrukował sobie rodzimą instrukcję w domu (dając tym samym zarobić innej firmie, np. Canon DE). Co innego języki popularne - tutaj ten efekt jest raczej pomijalny.
    Ale w interesie Canona.jp jest, żeby na stronie centralnej były instrukcje we wszystkich językach :>

Oj, kurde nie strasz.. ja ostatnio podłączając płytę do gniazd w obudowie założyłem że pinout jest jakiś standardowy... :-)
    Dla uspokojenia dodam, że kontroler działa (porty wbudowane), ale śledzi już nie wpinałem. A sklep odrzucił reklamację, bo uszkodzenie jest "mechaniczne"
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Ale w interesie Canona.jp jest, żeby na stronie centralnej były instrukcje we wszystkich językach :>
    Jak widać tak nie jest Gdyby było inaczej, to te instrukcje by były - można różne rzeczy mówić o tej firmie, ale nie to, że nie potrafi zarabiać pieniędzy ;-) Lub też potencjalny zysk z takich instrukcji nie usprawiedliwia wydatków.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Canon jp może nawet nie podejrzewać, że na stronach .pl nie ma instrukcji.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec Awatar SAM
    Miasto
    Kamionek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Canon jp może nawet nie podejrzewać, że na stronach .pl nie ma instrukcji.
    Jestem przekonany, że bardzo dokładnie wiedzą.
    Taka jest polityka wielu koncernów, które mają roproszoną sieć dystrybucji, a przedstawicielstwa narodowe utrzymują się ze sprzedaży na własnym rynku.
    Inaczej nie dałoby się utrzymać tak różnych cen w zależności od rynku. A towar jest tyle wart, ile zapłaci klient. W Polsce burżuje płacą więcej, niż biedni amerykańscy farmerzy. Bo w Polsce jest tylko kilku burżujów, a w Stanach mnóstwo farmerów.
    No comments ..., ale taki jest współczesny świat.
    Nikt nie obiecywał, że będzie lekko.

Pozdrawiam

UWAGA !!!
    =======
    Następna moja wypowiedź została przeniesiona bez mojej zgody przez muflona do innego wątku -->http://www.canon-board.info/showthread.php?t=7498
    Ostatnio edytowane przez SAM ; 21-12-2005 o 12:56

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SAM
    ...Instrukcje do których są zamieszczone linki są sprzedawane przez Canon Polska (mają swoją cenę)...
    Czy potrafisz konkretnie podać gdzie i w jakiej cenie można legalnie i zgodnie z prawem nabyć taką instrukcję?
    Prowokacja Ci się udała, ale tak mniej serio ;-) to wydaje mi się, że jednak jest jakaś różnica pomiędzy kradzieżą sprzętu, a podaniem linka do instrukcji.
    Jeśli komuś ukradniesz sprzet, to ten ktoś go juz nie ma - jest poszkodowany; natomiast otrzymujący linka do instrukcji być może nawet jej nie "ukradnie" (ściągnie), a jedynie otworzy i skorzysta z zawartych w niej informacji i wtedy sytuacja przypomina raczej pożyczenie sprzętu, a nie kradzież.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt
    Czy potrafisz konkretnie podać gdzie i w jakiej cenie można legalnie i zgodnie z prawem nabyć taką instrukcję?
    Mozna. Drogo jak pies (kilkaset zl. zdaje sie), ale mozna manual kupic w Canon PL - cena jest specjalnie ustawiona w zaporowy sposob, zeby "zachecic" do kupowania sprzetu w polskiej dystrybucji, Chyba ktos kiedys pisal o tym na forum.

Jeśli komuś ukradniesz sprzet, to ten ktoś go juz nie ma - jest poszkodowany; natomiast otrzymujący linka do instrukcji być może nawet jej nie "ukradnie" (ściągnie), a jedynie otworzy i skorzysta z zawartych w niej informacji
    Oj, wchodzisz na sliski grunt. Na kradziez oprogramowania masz takie same poglady?

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Mozna. Drogo jak pies (kilkaset zl. zdaje sie), ale mozna manual kupic w Canon PL - cena jest specjalnie ustawiona w zaporowy sposob, zeby "zachecic" do kupowania sprzetu w polskiej dystrybucji, Chyba ktos kiedys pisal o tym na forum.
    Nie wiedziałem. Przeszukałem wcześniej polską strone Canona, ale nic na ten temat nie znalazłem. Dzwonić nie bedę - wierzę na słowo.

Oj, wchodzisz na sliski grunt. Na kradziez oprogramowania masz takie same poglady?
    Co do gruntu, to zwracam uwagę, że napisałem to trochę z przymrużeniem oka ;-) Oprogramowania nie chciałbym mieszać do tego tematu.
    Wracając więc do tych kradzieży instrukcji, to ja bym jednak zdecydowanie bardziej potępił sprzedających ksero na Allegro, bo to jest dla mnie ewidentny przypadek czerpania korzyści (kradzieży) z cudzej własności intelektualnej i ten proceder moim zdaniem narusza prawo zdecydowanie bardziej, niz podanie komuś linka do instrukcji znajdującej się na dodatek na obcym serwerze (choć dopuszczam myśl, że i to moze nie do końca być zgodne z prawem).
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Nie wiedziałem. Przeszukałem wcześniej polską strone Canona, ale nic na ten temat nie znalazłem. Dzwonić nie bedę - wierzę na słowo.
    Ja bym sie tez za to zabic nie dal ;-) ale cos mi dosc mocno dzwoni w tym temacie.

Wracając więc do tych kradzieży instrukcji, to ja bym jednak zdecydowanie bardziej potępił sprzedających ksero na Allegro, bo to jest dla mnie ewidentny przypadek czerpania korzyści (kradzieży) z cudzej własności intelektualnej i ten proceder moim zdaniem narusza prawo zdecydowanie bardziej, niz podanie komuś linka do instrukcji
    Tu sie w 100% zgadzam. Tyle ze jest to roznica miedzy "zly" i "gorszy"

Bywalec Awatar SAM
    Miasto
    Kamionek

Domyślnie

Prowokacja Ci się udała, ale tak mniej serio ;-) to wydaje mi się, że jednak jest jakaś różnica pomiędzy kradzieżą sprzętu, a podaniem linka do instrukcji.
    Jeśli komuś ukradniesz sprzet, to ten ktoś go juz nie ma - jest poszkodowany; natomiast otrzymujący linka do instrukcji być może nawet jej nie "ukradnie" (ściągnie), a jedynie otworzy i skorzysta z zawartych w niej informacji i wtedy sytuacja przypomina raczej pożyczenie sprzętu, a nie kradzież.
    Oczywiście, że można kupić w Canon Polska np. instrukcje do lamp 70 zł, instrukcja do 350D 260 zł. Są i czekają na klientów, normalne drukowane książeczki.
    Co do tego, czy się kradnie czy użycza, to najważniejsze jest kto ma prawa własności. A do instrukcji prawa ma Canon Polska.
    To jest trochę tak jak z fałszowaniem pieniędzy, też nie musisz ich ukraść, produkujesz nowe i wprowadzasz do obiegu.

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów