Stawiam skrzynkę wódki jeśli dasz mi PDFa, który mi w ten sposób "zablokuje" (lekko "poprawionego") gv pod LinuxemZamieszczone przez Metus
![]()
Stawiam skrzynkę wódki jeśli dasz mi PDFa, który mi w ten sposób "zablokuje" (lekko "poprawionego") gv pod LinuxemZamieszczone przez Metus
![]()
Ale w interesie Canona.jp jest, żeby na stronie centralnej były instrukcje we wszystkich językach :>Zamieszczone przez muflon
Dla uspokojenia dodam, że kontroler działa (porty wbudowane), ale śledzi już nie wpinałem. A sklep odrzucił reklamację, bo uszkodzenie jest "mechaniczne"Oj, kurde nie strasz.. ja ostatnio podłączając płytę do gniazd w obudowie założyłem że pinout jest jakiś standardowy... :-)![]()
Jak widać tak nie jestZamieszczone przez Tomasz Golinski
Gdyby było inaczej, to te instrukcje by były - można różne rzeczy mówić o tej firmie, ale nie to, że nie potrafi zarabiać pieniędzy ;-) Lub też potencjalny zysk z takich instrukcji nie usprawiedliwia wydatków.
Jestem przekonany, że bardzo dokładnie wiedzą.Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Taka jest polityka wielu koncernów, które mają roproszoną sieć dystrybucji, a przedstawicielstwa narodowe utrzymują się ze sprzedaży na własnym rynku.
Inaczej nie dałoby się utrzymać tak różnych cen w zależności od rynku. A towar jest tyle wart, ile zapłaci klient. W Polsce burżuje płacą więcej, niż biedni amerykańscy farmerzy. Bo w Polsce jest tylko kilku burżujów, a w Stanach mnóstwo farmerów.
No comments ..., ale taki jest współczesny świat.
Nikt nie obiecywał, że będzie lekko.
Pozdrawiam
UWAGA !!!
=======
Następna moja wypowiedź została przeniesiona bez mojej zgody przez muflona do innego wątku -->http://www.canon-board.info/showthread.php?t=7498
Ostatnio edytowane przez SAM ; 21-12-2005 o 12:56
Czy potrafisz konkretnie podać gdzie i w jakiej cenie można legalnie i zgodnie z prawem nabyć taką instrukcję?Zamieszczone przez SAM
Prowokacja Ci się udała, ale tak mniej serio ;-) to wydaje mi się, że jednak jest jakaś różnica pomiędzy kradzieżą sprzętu, a podaniem linka do instrukcji.
Jeśli komuś ukradniesz sprzet, to ten ktoś go juz nie ma - jest poszkodowany; natomiast otrzymujący linka do instrukcji być może nawet jej nie "ukradnie" (ściągnie), a jedynie otworzy i skorzysta z zawartych w niej informacji i wtedy sytuacja przypomina raczej pożyczenie sprzętu, a nie kradzież.
Mozna. Drogo jak pies (kilkaset zl. zdaje sie), ale mozna manual kupic w Canon PL - cena jest specjalnie ustawiona w zaporowy sposob, zeby "zachecic" do kupowania sprzetu w polskiej dystrybucji, Chyba ktos kiedys pisal o tym na forum.Zamieszczone przez gwozdzt
Oj, wchodzisz na sliski grunt. Na kradziez oprogramowania masz takie same poglady?Zamieszczone przez gwozdzt
Nie wiedziałem. Przeszukałem wcześniej polską strone Canona, ale nic na ten temat nie znalazłem. Dzwonić nie bedę - wierzę na słowo.Zamieszczone przez muflon
Co do gruntu, to zwracam uwagę, że napisałem to trochę z przymrużeniem oka ;-) Oprogramowania nie chciałbym mieszać do tego tematu.Zamieszczone przez muflon
Wracając więc do tych kradzieży instrukcji, to ja bym jednak zdecydowanie bardziej potępił sprzedających ksero na Allegro, bo to jest dla mnie ewidentny przypadek czerpania korzyści (kradzieży) z cudzej własności intelektualnej i ten proceder moim zdaniem narusza prawo zdecydowanie bardziej, niz podanie komuś linka do instrukcji znajdującej się na dodatek na obcym serwerze (choć dopuszczam myśl, że i to moze nie do końca być zgodne z prawem).
Ja bym sie tez za to zabic nie dal ;-) ale cos mi dosc mocno dzwoni w tym temacie.Zamieszczone przez gwozdzt
Tu sie w 100% zgadzam. Tyle ze jest to roznica miedzy "zly" i "gorszy"Zamieszczone przez gwozdzt
![]()
Oczywiście, że można kupić w Canon Polska np. instrukcje do lamp 70 zł, instrukcja do 350D 260 zł. Są i czekają na klientów, normalne drukowane książeczki.Zamieszczone przez gwozdzt
Co do tego, czy się kradnie czy użycza, to najważniejsze jest kto ma prawa własności. A do instrukcji prawa ma Canon Polska.
To jest trochę tak jak z fałszowaniem pieniędzy, też nie musisz ich ukraść, produkujesz nowe i wprowadzasz do obiegu.