Pokaż wyniki od 1 do 10 z 75

Wątek: Polskie instrukcje - czy się nam wszystkim należą ?

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

to co napisałem - nie jest moją interpretacją prawa lecz interpretacją prawników - (co prawda żaden prawnik nie odpowiada za interpretację ale to już inna para kaloszy) co do kopiowania książek - to jeżeli wykładowca kseruje na folię rysunek czy tekst z książki po to aby pokazać to studentom to tez narusza prawo?? - gdyby tak było to właściwie można by zamknąć uczelnie i to nie tylko u nas. podobnie jest np. z muzyką - jeżeli problemem nie jest to, że puszczana jest z głośników gdzie mogą ją wszyscy usłyszeć tylko to, żę dzieki niej emitujący odnosi pośrednią lub bezpośrednią korzyść materialną. wracając do tematu książkowego to właściwie w myśl tego co napisał kocis to rzucenie cytatem z nowo przeczytanej książki w towarzystwie też było by naruszeniem prawa - doszlibyśmy do absurdu - może właśnie dlatego prawo dopuszcza możliwość kopiowania na własny użytek przecież nagrywając coś z telewizji i oglądając to kiedy indziej nie naruszamy prawa - gdyby tak było własciwie cały sprzęt kopiujący należało by zamknąć albo poddać go wnikliwemu nadzorowi

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mario1275
    t[...] jeżeli wykładowca kseruje na folię rysunek czy tekst z książki po to aby pokazać to studentom to tez narusza prawo?? - gdyby tak było to właściwie można by zamknąć uczelnie i to nie tylko u nas.
    Solidny wykladowca na foli podaje zrodlo, z ktorego zaczerpnal rysunek/tekst.
    Tego rodzaju praktyka jest akceptowana w swiecie nauki.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mario1275
    to co napisałem - nie jest moją interpretacją prawa lecz interpretacją prawników...
    A ja znam prawnika, który był radcą w wielkiej firmie. W czasie akcji strajkowej "S" robił ekspertyzy zapisów porozumienia pracowniczego zarówno dla pracodawcy jak i dla "S" (fucha). Zgadnijcie czym się różniły owe opracowania? Odpowiedź: wszystkim!

Uprawnienia umieszczania postów