nikt mi nie karze.. ale.. w pudełeczku z aparatem jej nie ma.. pozostaje zatem allegro... przykładowo instrukcja PL do 5D kosztuje ok 30zł + koszt wysyłki
nikt mi nie karze.. ale.. w pudełeczku z aparatem jej nie ma.. pozostaje zatem allegro... przykładowo instrukcja PL do 5D kosztuje ok 30zł + koszt wysyłki
pozdrawiam
Metus
W pudełeczku z aparatem kupionym w sklepie, z polskiej dystrybucji, z gwarancją PL itp?? Możesz napisać co to za sklep?Zamieszczone przez Metus
nie sklep... TIP ;] ale w sklepach też tak jest.. np niedawno kupiłem ruter i instrukcji nie było.. a to jeden z wielu przykładów.. takie są realia
pozdrawiam
Metus
No to wracamy do punktu wyjścia... ta instrukcja z formalnego punktu widzenia (Canon PL) Ci się nie należała (zakładając że TIP sprowadza spoza PL, co chyba w 99% jest prawdą).Zamieszczone przez Metus
No to sklep złamał przepisy i kropka. Choćby jakaś nędzna kartka na ksero, dla niepoznaki, ale musi być.Zamieszczone przez Metus
kiedyś zwróciłem uwagę sprzedawcy, że w opakowaniu nie ma instrukcji.. wiesz co mi opowiedział?? najpierw głośny śmiech a pożniej tekst "instrukcja nie jest potrzebna bo każdy potrafi to obsłużyć" choć ja bym tego nie powiedział... mimo, że jestem osobą lubiącą gadżety..
ps to dlaczego często kupując jakiś towar w pudełku znajdujemy instrukcję w języku angielskim, rosyjskim, chińskim, portugalskim, francuskim itp a w jezyku polskim nie ma... jak dostaję w łapy z ww jeżykami a w języku polskim nie ma... dostaję szału... czuje się jak DZIAD!!
pozdrawiam
Metus
J.w. - jeśli jesteś uparty, możesz mu narobić trochę syfu, bo to Ty masz rację.Zamieszczone przez Metus
Bo mówiących tymi językami potencjalnych nabywców jest kilkadziesiąt razy więcej niż Polaków? Czy uważasz, że wszystkie produkty eksportowane z Polski powinny mieć instrukcję w 150 językach, nie wyłączając żadnego z kilkudziesięciu plemion Afryki Środkowej?Zamieszczone przez Metus
Moim skromnym zdaniem z punktu widzenia producenta rozsądne minimum to właśnie: angielski, chiński, rosyjski, francuski, hiszpański, portugalski (kolejność nieprzypadkowa).
masz trochę w tym racji ale... jeśli takiemu "producentowi" nie chce się drukować w "150-ciu językach" instrukcji to wersja elektorniczna na stronie z możliwością wydruku powinna być obowiązkowa... Kiedyś kupiłem aparat - kompakt cyfrowy - fuji i na stronie producenta była instrukcja w j. polskim ale bez możliwości wydruku... moim zdaniem bzdura kompletna!! bo lepiej czyta się "papierek" a pozatym instrukcja też może przydać się "w terenie" zwłaszcza na początku używania sprzętu..
pozdrawiam
Metus
Kiedyś Gawryl mi pokazywał instrukcje ze sklepu komputerowego pt:
"Instrukcja obsługi i instalacji urządzeń na PCI,USB,ISA,AGP,procesorów, pamięci,....itd"
miałą chyba ze 3-4 punkty w stylu: Przed instalacją wyłączyć komputer. Nie wylewać wody na urządzenie itp.
Prawnie wszystko było w porządkuOstatnio jeszcze pojawiły się nalepki z instrukcją
![]()
Raz nawet reklamowałem sprzęt z tego powodu. Kupiłem kontroler USB z dodatkowymi portami, ale bez śledzia. Żadnego opisu w instrukcji pl czy en na temat standardu śledzia. Efekt: z karty poszedł dym
Ale.. dlaczego? Pamiętaj, że firma nie jest po to, żeby "robić klientom dobrze", ale żeby zarabiać $$$. I z tego punktu widzenia nie widzę sensu wystawiania przez Canon PL polskiej instrukcji w PDF po to, żeby klient kupił aparat za granicą i dodrukował sobie rodzimą instrukcję w domu (dając tym samym zarobić innej firmie, np. Canon DE). Co innego języki popularne - tutaj ten efekt jest raczej pomijalny.Zamieszczone przez Metus
Jak w PDF to żaden problem obejść ;-)Zamieszczone przez Metus
Oj, kurde nie strasz.. ja ostatnio podłączając płytę do gniazd w obudowie założyłem że pinout jest jakiś standardowy... :-)Zamieszczone przez Tomasz Golinski
zablokowane przyciski myszy tj przycisk prawy, opcja "drukuj" itp.. zadne kopiuj wklej do worda nie pomoze..Zamieszczone przez muflon
pozdrawiam
Metus