Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 75

Wątek: Polskie instrukcje - czy się nam wszystkim należą ?

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

nikt mi nie karze.. ale.. w pudełeczku z aparatem jej nie ma.. pozostaje zatem allegro... przykładowo instrukcja PL do 5D kosztuje ok 30zł + koszt wysyłki
    pozdrawiam
    Metus

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Metus
    nikt mi nie karze.. ale.. w pudełeczku z aparatem jej nie ma..
    W pudełeczku z aparatem kupionym w sklepie, z polskiej dystrybucji, z gwarancją PL itp?? Możesz napisać co to za sklep?

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

nie sklep... TIP ;] ale w sklepach też tak jest.. np niedawno kupiłem ruter i instrukcji nie było.. a to jeden z wielu przykładów.. takie są realia
    pozdrawiam
    Metus

Miasto
    Zürich

Domyślnie

nie sklep... TIP ;]
    No to wracamy do punktu wyjścia... ta instrukcja z formalnego punktu widzenia (Canon PL) Ci się nie należała (zakładając że TIP sprowadza spoza PL, co chyba w 99% jest prawdą).
    ale w sklepach też tak jest.. np niedawno kupiłem ruter i instrukcji nie było.. a to jeden z wielu przykładów.. takie są realia
    No to sklep złamał przepisy i kropka. Choćby jakaś nędzna kartka na ksero, dla niepoznaki, ale musi być.

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

kiedyś zwróciłem uwagę sprzedawcy, że w opakowaniu nie ma instrukcji.. wiesz co mi opowiedział?? najpierw głośny śmiech a pożniej tekst "instrukcja nie jest potrzebna bo każdy potrafi to obsłużyć" choć ja bym tego nie powiedział... mimo, że jestem osobą lubiącą gadżety..

ps to dlaczego często kupując jakiś towar w pudełku znajdujemy instrukcję w języku angielskim, rosyjskim, chińskim, portugalskim, francuskim itp a w jezyku polskim nie ma... jak dostaję w łapy z ww jeżykami a w języku polskim nie ma... dostaję szału... czuje się jak DZIAD!!
    pozdrawiam
    Metus

Miasto
    Zürich

Domyślnie

kiedyś zwróciłem uwagę sprzedawcy, że w opakowaniu nie ma instrukcji.. wiesz co mi opowiedział?? najpierw głośny śmiech a pożniej tekst "instrukcja nie jest potrzebna bo każdy potrafi to obsłużyć"
    J.w. - jeśli jesteś uparty, możesz mu narobić trochę syfu, bo to Ty masz rację.

ps to dlaczego często kupując jakiś towar w pudełku znajdujemy instrukcję w języku angielskim, rosyjskim, chińskim, portugalskim, francuskim itp a w jezyku polskim nie ma...
    Bo mówiących tymi językami potencjalnych nabywców jest kilkadziesiąt razy więcej niż Polaków? Czy uważasz, że wszystkie produkty eksportowane z Polski powinny mieć instrukcję w 150 językach, nie wyłączając żadnego z kilkudziesięciu plemion Afryki Środkowej?

Moim skromnym zdaniem z punktu widzenia producenta rozsądne minimum to właśnie: angielski, chiński, rosyjski, francuski, hiszpański, portugalski (kolejność nieprzypadkowa).

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

masz trochę w tym racji ale... jeśli takiemu "producentowi" nie chce się drukować w "150-ciu językach" instrukcji to wersja elektorniczna na stronie z możliwością wydruku powinna być obowiązkowa... Kiedyś kupiłem aparat - kompakt cyfrowy - fuji i na stronie producenta była instrukcja w j. polskim ale bez możliwości wydruku... moim zdaniem bzdura kompletna!! bo lepiej czyta się "papierek" a pozatym instrukcja też może przydać się "w terenie" zwłaszcza na początku używania sprzętu..
    pozdrawiam
    Metus

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Kiedyś Gawryl mi pokazywał instrukcje ze sklepu komputerowego pt:
    "Instrukcja obsługi i instalacji urządzeń na PCI,USB,ISA,AGP,procesorów, pamięci,....itd"
    miałą chyba ze 3-4 punkty w stylu: Przed instalacją wyłączyć komputer. Nie wylewać wody na urządzenie itp.

Prawnie wszystko było w porządku Ostatnio jeszcze pojawiły się nalepki z instrukcją

Raz nawet reklamowałem sprzęt z tego powodu. Kupiłem kontroler USB z dodatkowymi portami, ale bez śledzia. Żadnego opisu w instrukcji pl czy en na temat standardu śledzia. Efekt: z karty poszedł dym
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Zürich

Domyślnie

masz trochę w tym racji ale... jeśli takiemu "producentowi" nie chce się drukować w "150-ciu językach" instrukcji to wersja elektorniczna na stronie z możliwością wydruku powinna być obowiązkowa...
    Ale.. dlaczego? Pamiętaj, że firma nie jest po to, żeby "robić klientom dobrze", ale żeby zarabiać $$$. I z tego punktu widzenia nie widzę sensu wystawiania przez Canon PL polskiej instrukcji w PDF po to, żeby klient kupił aparat za granicą i dodrukował sobie rodzimą instrukcję w domu (dając tym samym zarobić innej firmie, np. Canon DE). Co innego języki popularne - tutaj ten efekt jest raczej pomijalny.

Kiedyś kupiłem aparat - kompakt cyfrowy - fuji i na stronie producenta była instrukcja w j. polskim ale bez możliwości wydruku...
    Jak w PDF to żaden problem obejść ;-)

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Kupiłem kontroler USB z dodatkowymi portami, ale bez śledzia. Żadnego opisu w instrukcji pl czy en na temat standardu śledzia. Efekt: z karty poszedł dym
    Oj, kurde nie strasz.. ja ostatnio podłączając płytę do gniazd w obudowie założyłem że pinout jest jakiś standardowy... :-)

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    (...)Jak w PDF to żaden problem obejść ;-) (..)
    zablokowane przyciski myszy tj przycisk prawy, opcja "drukuj" itp.. zadne kopiuj wklej do worda nie pomoze..
    pozdrawiam
    Metus

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów