Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 75

Wątek: Polskie instrukcje - czy się nam wszystkim należą ?

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mario1275
    to co napisałem - nie jest moją interpretacją prawa lecz interpretacją prawników...
    A ja znam prawnika, który był radcą w wielkiej firmie. W czasie akcji strajkowej "S" robił ekspertyzy zapisów porozumienia pracowniczego zarówno dla pracodawcy jak i dla "S" (fucha). Zgadnijcie czym się różniły owe opracowania? Odpowiedź: wszystkim!

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

no to też napisałem, że niestety prawnicy ni są odpowiedzialni za interpretacje - ale pokażcie mi choć jeden przykład nałożenia kary, lub ścgania z powodu skopiowania na własny domowy użytek jakiego kolwiek materiału z prawami zastrzeżonymi, gdziekolwiek może być poza granicami naszego "złodziejskiego" kraju

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Nie znam takiego przypadku.
    Nieuprawnione kopiowanie i rozprowadzanie instrukcji obsługi (bo o tym jest temat) wbrew pozorom działa na korzyść Canona. Więc jest mało prawdopodobne, aby Canon zgłosił roszczenia. Przecież sprzęt został już kupiony. A o to właśnie chodzi Canonowi. Oni produkują sprzęt, a nie są firmą wydawniczą. Inna sprawa to prawa Dystrybutora, który przygotował instrukcje za kasę własną. Ale i tu można się dopatrzyć wzrostu obrotów w funkcji dostępności literatury.
    Jednak istnieje jeszcze rynek muzyczny, oprogramowanie komputerowe, podręczniki i inne księgi itd... Szkoda gadać !

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

ale pokażcie mi choć jeden przykład nałożenia kary, lub ścgania z powodu skopiowania na własny domowy użytek jakiego kolwiek materiału z prawami zastrzeżonymi, gdziekolwiek może być poza granicami naszego "złodziejskiego" kraju
    Mnóstwo - w USA. Czasem zaglądam na www.doom9.org i są różne doniesienia, np. to http://www.betanews.com/article/Woma...IAA/1134402326
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

ale Tomku to o sieciach peer-to-peer a jeśli czytałeś wcześniejsze moje posty to pisałem że wg ustawy jest to nie ograniczone grono - czyli jeśli w sieci przesyłasz pliki z kolegą to nikt cię za to nie złapie (pod warunkiem że jeden z was ma kupiony orginał) ale jeśli do tej wymiany będzie miał dostęp ktoś postronny i ściągnie sobie od ciebie ten plik to możesz mieć problem. Widzę że muszę zacytować dokładnie wam ustawę jak tylko znajdę to napiszę.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

ale Tomku to o sieciach peer-to-peer a jeśli czytałeś wcześniejsze moje posty to pisałem że wg ustawy jest to nie ograniczone grono - czyli jeśli w sieci przesyłasz pliki z kolegą to nikt cię za to nie złapie (pod warunkiem że jeden z was ma kupiony orginał) ale jeśli do tej wymiany będzie miał dostęp ktoś postronny i ściągnie sobie od ciebie ten plik to możesz mieć problem. Widzę że muszę zacytować dokładnie wam ustawę jak tylko znajdę to napiszę.
    Użytkownicy sieci p2p to też ograniczone grono Ok, pewnie masz rację, że może być to w prawie rozróżnione. Jakkolwiek wydaje mi się, że słyszałem i o takich przypadkach. A np. filmowanie w kinie na własną potrzebę nie powinno podpadać? Przegranie windowsa na własny użytek?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

troszkę inaczej - płyta np z muzyką nie ma licencji do odtwarzania na jednym kompakcie - windows daje licencje na jeden (określoną ilość) komp. A przecież możesz pożyczać do woli swój komputer z oprogramowaniem jakie na nim jest. W prawie niestety jest bardzo dużo niejasności, czy raczej niedokładnosci, które pozwalają na interpretację w jedną czy drugą stronę i ma tu znaczenie szkodliwość czynu - bo czy firmie opłacało by się ścigać przypadki przegrania sobie płyty od kolegi który posiada orginał - bo zaznaczam że tylko to jest legalne ?? oczywiście gdybym miał w domu 1000 płyt przegranych od różnych kolegów i wpadła by do mnie policja bo ktoś by im powiedział że tym handluję to ja musiałbym udowadniać swoją niewinność

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Z tą legalnością kopii przegranej od kolegi to jest jakiś straszny wybieg. W takim razie umiem sobie wyobrazić sytuacje, w której jeden oryginał zaspokaja potrzeby wszystkich (przykład) studentów w Warszawie.
    Różnica w moim pojmowaniu legalności polega na tym, że ja idę do sklepu i kupuję płytę, książkę lub program. I mam świadomość, że nie stać mnie na wszystko. Wybieram więc to (i tyle) na co mnie stać.
    Dobrym testem w tej sytuacji była by sonda z pytaniem: "Czy masz legalnego PS". Dopiero wynik (wiarygodny?) takiej sondy mógły być podstawą do dyskusji w temacie.
    Mam znajomych, którzy posiadają po kilka tysięcy płyt CD z muzyką (kopie od kolegów). Jeden z nich (pracował w radio) zrobił kopie ponad miliona utworów (mp3). Na większości znanych mi komputerów zainstalowane jest oprogramowanie warte kilka razy więce niż maszyny i to w dodatku z darmo (10zł z płytę). Każdy musi mieć fulwypas. To jest prawdziwa skala problemu pojmowania legalności w naszym, jak to napisał mario1275, "złodziejskim" kraju.

Bywalec Awatar SAM
    Miasto
    Kamionek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kocis
    Dobrym testem w tej sytuacji była by sonda z pytaniem: "Czy masz legalnego PS". Dopiero wynik (wiarygodny?) takiej sondy mógły być podstawą do dyskusji w temacie.
    Po próbach rozmydlenia tematu, bałbym się takiej sondy w tym gronie. Bo gdyby np. okazało się, że 50% ma "pożyczonego" PS, to z kim tu dyskutować.
    (Uwaga !!! To nie jest prowokacja, tyko moje zdanie - wyjaśnienie dla tych z innej piaskownicy).

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Prawa nie można naruszyć "trochę", tak jak nie można być "trochę w ciąży".
    A ciaza urojona?
    ...

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów