Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 75

Wątek: Polskie instrukcje - czy się nam wszystkim należą ?

Początki nałogu Awatar AGO
    Miasto
    Berlin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Po drugie, napisałeś bez zgody autora, a ja napisałem, że jeśli producent udostepnia darmowy download to domyślnie wyraża zgodę na rozpowszechnianie danych treści (w niezmienionej formie of coz)
    Tak jak napisal Muflon ... nic nie ma za darmo ...
    Pozatym jak sciagasz cokolwiek z netu to warto troche sie rozejrzec dookola po stronie czy nie ma jakis informacji o licencji i sposobie/mozliwosci rozpowszechniania (zwykle nie masz ZADNYCH praw, bo to nie twoje ).
    A wracajac do strony download USA canona to jak byk stoi w stopce:

...All right reserved. Duplication in whole or in part without permission is prohibited.

Wszystkie prawa zastrzezone - to chyba mowi samo za siebie. W wersji elektonicznej jest ta sama informacja wiec chyba kolega Kubaman lekko sie z prawda rozmija ...

Jedyny sposob to jaki jaki przedstawil Muflon:
    link do oryginalnej strony i czesc

inne rozwiazania sa niedozwolone.
    Ostatnio edytowane przez AGO ; 16-12-2005 o 12:30
    Canon 350D | Sigma 15-30 3.5-4.5 EX Asp IF | Sigma 75-300 4-5.6 DL Super Macro | Tamron SP AF 28-75 XR Di
    Fotografie: obiektywni.pl gorski.cba.pl

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SAM

Chyba, że zgodzimy się z opinią o polskim rynku jako bardzo mocno egzotycznym, a wtedy stwierdzenie "macie takiego dystrybutora na jakiego zasłużyliście" będzie bardzo adekwatne.

Pozdrawiam
    A nie jest tak?Ja już widziałem np aparaty z tak egzotycznym softem (słowackim np) a ile jest z polskim?Oj...lewaja nas na bank!
    No oni chyba naprawdę wierzą że "wszystko można kupić na Stadionie" i to dużo taniej :-(

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AGO
    Jedyny sposob to jaki jaki przedstawil Muflon:
    link do oryginalnej strony i czesc
    pełna zgoda
    ale przecież funkcjonalność takiego rozwiązania jest dokładnie taka, jakiej potrzebujemy.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    ale przecież funkcjonalność takiego rozwiązania jest dokładnie taka, jakiej potrzebujemy.
    To skąd się biorą skanowane instrukcje? ;-) Funkcjonalność funkcjonalnością, ale jeśli z jakichś względów producent nie ma ochoty udostępniać instrukcji po polsku w Sieci (a nie ma takiego obowiązku, wystarczy że dołączy ją w formie papierowej do sprzętu), to finito, z formalnego punktu widzenia wszelkie udostępnienie jest nielegalne.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

muflon, ja nie zaglądałem nawet do naszego działu z instrukcjami, bo nie były mi potrezbne. Wiadomo, skany polskich bibułek zapodane na serwer to kwestia dyskusyjna. Z mojego punktu widzenia linki sa dostatecznie OK
    Ostatnio edytowane przez Kubaman ; 16-12-2005 o 23:12

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Ja i tak w tej dyskusji jestem jakby "z boku", bo patrząc na skanowaną instrukcję PL do 1D, którą z ciekawości ściągnąłem, to powiedziałbym, że momentami muszę się podpierać wersją angielską, żeby zrozumieć "co tłumacz myślał że autor myślał" Ale z punktu widzenia "tego co się nam należy i co nam wolno", to sprawa jest IMHO prosta...

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    muszę się podpierać wersją angielską, żeby zrozumieć "co tłumacz myślał że autor myślał"
    też tak mam dlatego zdecydowanie bardziej wolę wersję ang ściągniętą z oficjalnej strony Canona w USA, gdzie oczywiście jest, w przeciwieństwie do polskiej strony

Początki nałogu Awatar AGO
    Miasto
    Berlin

Domyślnie

Super, ze doszlismy ! do porozumienia co do prawnych aspektow instrukcji.
    Osobiscie, uwzam ze instrukcje wydrukowane w ojczystym jezyku powinny byc dolaczane do kazdego produktu, a ich forma elektr. powinna byc dostepna w sieci.

Taki przyklad z zycia wziety: chcialem kupic aparat, lecz predzej poczytac troche o nim - takze instrukcje obslugi. Oba egemplarze byly bardzo porownywalne jakosciowo. Do jednego byla dostepna forma elektroniczna do drugiego nie - zgadnij ktory kupilem ?

Muflon: kwestia tlumaczen to temat rzeka i czasami sa one nienajlepsze- szczegolnie jesli chodzi o literature fachowo-techniczna. Po prostu tlumacze od lit. pieknej uczestnicza w tym procesie/precederze

Prawda jest jednak niestety taka, ze jezyki obce dla niektorych sa po prostu obce i dla takich osob jepszy rydz nic nic!
    Canon 350D | Sigma 15-30 3.5-4.5 EX Asp IF | Sigma 75-300 4-5.6 DL Super Macro | Tamron SP AF 28-75 XR Di
    Fotografie: obiektywni.pl gorski.cba.pl

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

no wlaśnie.. jezyki obce.. nie każdy zna język w obcy w takim stopniu aby zrozumieć język specjalistyczny w instrukcji. Dla mnie instrukcja w języku ojczysztym jest obowiązkowa.. niestety jednak za instrukcję do aparatu za każdym razem muszę płacić mimo, że prawo mówi o obowiązkowej instrukcji w języku "urzędowym" .... :/
    pozdrawiam
    Metus

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Metus
    niestety jednak za instrukcję do aparatu za każdym razem muszę płacić mimo, że prawo mówi o obowiązkowej instrukcji w języku "urzędowym" .... :/
    ?? Ktoś Ci każe dodatkowo dopłacać za polską instrukcję do aparatu kupionego w sklepie, w "normalnej", oficjalnej, polskiej dystrybucji? No to do UOKiK go! - bo to jest rzeczywiście "be"

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów