Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
Przede wszystkim musi pozwolić mi wybrać profil icc. Mój profil, na mój papier, tusz itp. Canon oczywiście ma gotowe profile ale tylko na papiery Canona (jedynie słuszne) no i drukuje tylko jpegi. Oczywiście można to zrobić z poziomu Photoshopa ale wówczas drukowanie staje się trochę hmmmm... tego... mało przyjemne. No a jak mam plik w TIFF-ie to wg. Canona najpierw musiałbym go przekonwertować do jpega (czyli utracic trochę jakości) a dopiero potem "print".
Chyba chodzi Tobie o wydrukowanie powiedzmy 100 zdjęć?
Tak jak w minilabie?
Wtedy Qimage się przyda.
Ale jak do 10 szt. to bym nie marudził I tak musisz je obrobić w photoshopie.
Pamiętaj, że drukowanie z profilem trochę zmieni zdjęcie, o ile wcześniej nie obrabiałeś go z użyciem próby kolorów (soft proof).
Ja bym zdecydowanie skopiował zdjęcia przeznaczone do druku do nowego katalogu, otwierał je po kolei i KONWERTOWAŁ do profilu drukarki przyglądając się, jakie zmiany następują dla celu "wizualnego" i "względnego kolorymetrycznego" - należy wybrać bardziej odpowiadający naszym gustom - po czym zapisywał, wsio ryba, czy tiff, czy jpeg.
Zdjęcia po konwersji można jeszcze lekko krzywymi poprawić - ale zaczekaj z tym na lepszy monitor LCD
Cały katalog można wysłać na drukarkę po utworzeniu zadania (zapisując procedurę drukowania pierwszego zdjęcia, łącznie z jego zamknięciem) - w trybie wsadowym.

Tylko koniecznie w oknie drukowania photoshopa musisz zaznaczyć opcję "No colormanagement" - tak samo, jak podczas drukowania testu do profilowania - bo zdjęcia mają już podmienione wartość RGB zgodnie z profilem drukarki.