Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: NIEoryginalna okta do Elinchrom'a, pytanie

Bywalec Awatar czarny1999
    Miasto
    Leicester

Domyślnie NIEoryginalna okta do Elinchrom'a, pytanie

Mam pytanie apropo softbox’a
    Na potrzeby zlecenia nabyłem dość archaiczny zestaw Elinchrom Prolinca – kierowałem się przede wszystkim niskim czasem ładowania i ceną. Chciałbym prosić o pomoc w doborze zmiękczacza. Do lampy potrzebuje oktę ok. 120/150cm średnicy i chciałem i chciałam zapytać czy cos ktoś z Was miał do czynienia z tego typu/klasy sprzętem :
    http://cgi.ebay.co.uk/120cm-Octagona...item3ca0ee8ed3
    http://cgi.ebay.co.uk/150cm-Octagona...item35a9f720db
    Trochę obawiam się ze 250W lampa ‘ nie uciągnie ‘ 150cm - pomimo ze będzie używana w dość jasnym pomieszczeniu jako światło wypełniające.
    Proszę nie sugerujcie mi oryginalnych softów Elinchroma bo ceny są zabójcze a użyte zostaną do raptem 30-32 zdjęć.
    5d, 5dmkII 580EXII S12-24 f4.5-5.6, C17-40 f4 L, C50 f1.4, C70-200 f4is, C100 f2.0 C300 f4is, C400 f4is DO,
    C28-135is f3.5-5.6, tamrac expredition7, manfrotto 055x proB + 488RC2

Domyślnie

Dowolny softboks plus adapter. Rozejrzyj się, w necie jest tego pełno.

Coś już napisał Awatar stormur

Domyślnie

250Ws "uciagnie" 150-180 cm . Powinno to dac ok f 5.6 f8 dla 3m ISO 100.

Wszystko zalezy od "mocowania". To,ze jakis "Yu Chee" z malej wioski pod Shenzen twierdzi, ze jego mocowanie pasuje bez problemu do glowicy E , oznacza czesto TYLKo to, ze on tak twierdzi...

Jeszce jest westia wagi zestawu : niektore monobloc'i maja limit wagowy ( nie ma dla RX i FX z teg co pamietam, budzetowe Dlite i BRXi maja chyba do 130 cm ? )

Rozsadnym wyjsciem jest Creative Light. Jest w Polsce.

Jeszcze rozsadniejszym Adorama. Ceny softow po transporcie do EU i 23% Vat to ok polowa cen europejskich...

Ostatnio sprowadzilem sobie Varistary 105 po 120euro ( cena sklepowa 290e )...

Najtaniej wyjdzie po prostu panel ...
    Canon Elinchrom

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

stormur, miales namacalny kontakt z produktami Creative Light? czy ich "rozkładalność" nalezy do grupy szybkich modyfikatorow, czy raczej trzeba sie pierniczyc za kazdym razem z wkladaniem drutów?

Domyślnie

Nie mam i nie mialem CL : opieram sie na wiedzy znajomej, ktora uzywa z lampami Elinchroma, Hensela i Broncolor. Dlatego ma nie "systemowe" modyfiktory. Podobno cyt: " nie jest tak zle z rozkladaniem jak sie mowi" .

Mysle, ze roznica w cenie rekompensuje "niedogodnosci" .

Ja po przemysleniu za i przeciw, cen, dostaw i mozliwosci realizacji gwarancji zostaje przy Elinchromie. Wynegocjowalem dobre rabaty u dostawcy i juz.

.... Wlasnie poszla parasolka od Varistara 105.... Q....a .
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Nie jestem pewien, czy ceny "elinchrom'a" sa "zabojcze"... w porownaniu do "chinczykow" - na 100% tak. Tak jak Volvo ma zabojcze ceny w porownaniu do "Tata" i "Daewoo" .

Porownywalem roznych producentow i wyszlo mi,ze najkorzystniej jednak albo oryginalny Elinchrom, albo Creative Light.

Chimera ma niezle ceny na softy ALE ceny gridow do softow i okt "zabijaja" ...

Plus jest taki,ze mozna "dopakowac" soft Chimery 2 i 3 i4... lampa. Minus ( dla mnie ) :

soft "medium" ( 90x120 )Super pro : ok 200usd, grid 60st ok 250 usd...O ceny 30,40 st nawet nie pytajcie... Poza tym nie cierpie i nie znosze mocowania dyfuzora na velcro - wole "nakladke" elinchroma .
    Plus : zaden "system" poza "E" nie ma Deep Octa

Plus dla "Chimery" : barn door's pion i poziom - piekna rzecz. Mozna zmienic mocowanie i nadaja sie do "Profoto", "Hensel" i inne ( praktycznie wszystkie mocowania swiata ).

WIELKI PLUS dla Chimery : Octa 5-7' - rozszerzalna 1,5 metrowa octa do 2,1m dodatkowymi drutami i nakladka plus dyfuzor. NIKT poza nimi tego nie ma ...

Cena tez OK ( jak na ponad 2m octe ) : ok 1200 usd z transportem i VAT ( w FInlandii nie ma cla , tylko VAT 23% na granicy ( i tak "odliczalny" wiec nie ma znaczenia ) ))

ALE : zdaje sobie sprawe z warunkow ekonomicznych : tutaj 1000 usd to niezla tygodniowka brutto ( albo 6 godzin fotografa ) , w PL (statystycznie) trzeba troch dluzej na to pracowac...

No i troche was rozdraznie : u nas benzyna jest tansza jak w PL ( o Diesel'u nie wspomne ) , no i cukier po 3 PLN...

WIELKI PLUS dla CL : cena, cena, cena i dostepnosc w PL , no i cena ! Poza tym sa ladne.

MINUS CL : waga mocowan .

Dla mnie minusem jest tez "obrotowosc" ( chimera i cl ) : fajne jak nowe. Jak luzne bedzie po 3-4 latach ???? Mozna to samo zalatwic bracketem od Manfrotto ( 20 euro).

Takie moje przemyslenia...
    Ostatnio edytowane przez stormur ; 21-04-2011 o 05:47 Powód: Automerged Doublepost
    Canon Elinchrom

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ta Deep Octa jest kuszaca, bo moze tez robic za BD gdy dodac do niej deflektor

Domyślnie

Nie wiem jak w Polsce, ale w Finlandii wszystkie Rotaluxy ( wiec DO tez ) przychodza z deflektorem "translucent" . Uzywam czasem tanich Portalite 66cm ( szczegolnie na wietrze i jak potrzebuje troche ostrzej z hotspot'em ) i dardzo ladnie to rozklada swiatlo. Lepiej niz srebrny czy bialy deflektor. Wielu ludzi zdejmuje zewnetrzny dyfuzor i wlasnie uzywa jako erzac BD ( z deflektorem rzecz jasna ) . Ja jestem kwadratowo-prostokatny ( nie liczac VariStar ) . Ale Deep Octa kusi - tylko nie wiem jaki rozmiar. Z moim zamilowaniem do wielu malych zrodel - chyba 70cm (?)... . Albo oba . Tylko kto to wszystko bedzie wozil i nosil ?????

I moze ktos napisze do elinchroma petycje , ze potrzebujemy beauty dish z GRIDEM. Chociaz z jednym . Moze byc 30st... . Albo niech zrobia "odwrotne" mocowanie do BD od Profoto :
    Canon Elinchrom

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Z tego co czytam na innych forach bardziej uzyteczna jest DO 70cm - po pierwsze latwiej poslugiwac sie w terenie, a po 2gie blizej jej do BD gdy zaczyna go symulowac

Widzialem ze czesc osob korzysta z http://www.kaceyenterprises.com/?page_id=461 i metoda chalupnicza doczepiaja grida

Domyślnie

Kacey'a znam. Maja juz swoje gridy (!)

Jest jeszcze taka mala firma :honeycomb - robia gridy do roznych reflektorow, w tym do E, ale nie do BD (nie ma ramki /chyba?/).

Jest jeszcze przeciez Mola - nie watpie, ze dish dobry , ale nie w tej cenie.... tu nawet Profoto i Bron sie chowaja . To sie ma splacic ! i to najlepiej szybko

E robi ringi, zeby uzywac ich modyfikatorow na lampach Profoto. A ja poprosze odwrotnie moze byc tylko w wersji dla BD . tylko 1 sztuka...Please ?

Albo sie wkurze i przerobie sam. Mocowanie wezme z jakiegos softa, BD z Profoto i... mam znajomych niedaleko Helsinek : wyprawiaja cuda z aluminium : odlewy, kucie, spwanie, nitowanie... generalnie robia dla jachtow - ale moga robic wszystko ( ladnie zrobili nowa alu miske olejowa do starego i nietypowego auta znajomego ... ). I juz ! I chyba tak zrobie.

A propos : jest teraz dobra cena w Adoramie na softy Elinchroma. Pol ceny finskiej
    Canon Elinchrom

Uprawnienia umieszczania postów