Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Wątek: Canon czy Nikon odwieczne pytanie

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

A nie lepiej 550D + lepsze obiektywy + np. lampa?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gonzo44 Zobacz posta
    A nie lepiej 550D + lepsze obiektywy + np. lampa?
    Niestety ceny 550 są dość wysokie, różnica wynosi ok 500zł, widziałem na żywo oba i muszę przyznać że 60D kolosalnie różni się jeśli chodzi o jakość wykonania. Obiektyw liczę jako osobny zakup i myślę o stałce między 28-50 z dobrym światłem 1,4 do 1,8. Chyba 60D przemawia za zakupem, szukałem używanej 50D ale niestety ceny ok 2400-2700 za body a 60D nowe z gwarancją mam za 3200zł chyba nie bardzo się opłaca?

Dopiero zaczyna Awatar oszy
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Zrób tak jak Ci radzą na nikoniarzach - kup używane 5d I i do tego 50f1.4 canona albo zaryzykuj sigmę (AF).
    40D + C17-85 + C50/1.4 + C70-300 + 430EX II
    Amatora pstryczki

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Stoks486 Zobacz posta
    Obiektyw liczę jako osobny zakup i myślę o stałce między 28-50 z dobrym światłem 1,4 do 1,8.
    Jeżeli więc na tą stałkę nie przeznaczasz wielokrotności ceny aparatu, proponuję jednak Nikona - zarówno ze względu na 35/1.8DX jak i współpracę z Sigmą 30/1.4.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez oszy Zobacz posta
    Zrób tak jak Ci radzą na nikoniarzach - kup używane 5d I i do tego 50f1.4 canona albo zaryzykuj sigmę (AF).
    To też dobra rada.
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 14-02-2011 o 12:53 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Bywalec Awatar vinietu
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Stoks486 Zobacz posta
    Wybór jest pomiędzy NIKON D300s, Canon D60, w ostateczności zdroworozsądkowe podejście co do ceny canon 500D.
    Zdrowy rozsądek to imho zapoznanie się dość dobrze z systemami w tym przypadku, zbiór porad które tu sie pojawią sprawi ,że będziesz miał jeszcze większy dylemat niż przed założeniem tego tematu.
    5D, 30D, C 50/1.4 , 85/1.8 , 300/4L , 17-40/4L , 70-200/4L , z16/2.8 , N Di866

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ::ART:: Zobacz posta
    Według mnie D300 + nikonowska pięćdżiesiątka to będzie lepszy wybór niż Canon 60D i jego tandetna 50 f 1.4.
    To chociaż powiedz, która 50/1.4? Bo są dwie w nikonie. Jakby nie patrzeć, to jakoś bardziej mi podeszła 50/1.4 w canonie niżeli te obie w nikonie.

Gdybym stał przed wyborem systemu zaczął bym od plusów i minusów obu. Następnie wybrał te parametry, które będą najważniejsze. Co jak, co ale w oby systemach masz te same szkła i w dodatku do oby systemów (jak i nie większości dostępnych na rynku) masz psiaki. Także wybór zaczyna się od korpusu, a nie od szkła w tym przypadku.

Rozumiem, że ma to być aparat na lata, czyli 500D jak i nikony serii Dxxxx odpadają.

Zastanów się nad tym, co sugerują koledzy używana 5d mk1 to nie byłby głupi pomysł - tym bardziej, że wejdziesz w pełną klatkę z której naprawdę będziesz zadowolony

Drugą opcją jest d300, z którego także będziesz w stanie wycisnąć ostatnie poty Szkoda tylko, że jest to crop

Przejrzyj wątki na nikonie i te tutaj na Canonie. Posprawdzaj, co i jak Ci pasuje w systemie.
    W tym wątku jak i tych założonych na innych forach wyciągniesz sporo głupich i nie do przemyślenia wniosków, które sprawią, że zostaniesz bez aparatu lub kupisz coś i będziesz sobie pluł w brodę przy odsprzedaży ;-)

Bywalec Awatar rycerz
    Miasto
    W.

Domyślnie

ja sie tylko zastanawiam co będzie jak założycielowi wątku tutaj poradzą nikona a na nikoniarzach, gdzie ma taki sam temat ;-) zaproponują canona ;-)
    nx100

Domyślnie

Jest jeszcze nowy Pentax K-5 ...

Zbiera bardzo dobre opinie, poczytaj ...

J.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Kupi pentaxa ?
    O właśnie kolega wyżej był szybszy .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna Awatar Bust

Domyślnie

do tego co piszesz, nie potrzebujesz napewno d300, myślę że wystarczy canon 500D,
    brat ma takowego z kitem + 50 1.8 i naprawde sympatyczne zdjęcia mu wychodzą nawet w trybie auto pozatym tez masz filmy, dobre iso i dość wytrzymałą konstrukcje za dobre pieniądze.
    jesli nikon to polecam D90 miałem swego czasu i poza kolorkami (kwestia gustu) to naprawde dobra puszka.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów