Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 42 z 42

Wątek: Canon czy Nikon odwieczne pytanie

Bywalec

Domyślnie

Moje pierwsze cyfrowe lustro to był Nikod D70s. Nie byłem zadowolony. Kupiłem Canona 400d, i do dziś jestem w tym systemie. Powód? Głównie kolorki! Nikon robi kolorowe fotografie, jakby dzieciak pokolorował czarno-białą książeczkę, a fotografie z Canona od razu są kolorowe. We wrześniu ub.r. byłem z synami na kolejnej włóczędze po górach. Licząc się z ciężarem, każdy z nas wziął kompakta - ja Fuji C2000HD żony, młodszy syn Nikona, a starszy "pożałował" posiadanego Sony HX1 i wziął podarowanego 5-letniej córce Canona A710IS z zarysowanym obiektywem. Razem wędrowaliśmy, robiliśmy niemal identyczne zdjęcia z tych samych miejsc, w jednakowych warunkach oświetleniowych. Po powrocie okazało się, że najładniejsze zdjęcia są z Canona! To one stanowiły większość w prezentacji, a inne były użyte sporadycznie głównie do pokazania osób nieobecnych na innych fotkach. Nie analizowaliśmy zdjęć "pod względem" ziarna, ostrości, dystorsji ani innych "zmierzalnych" parametrów, na podstawie których "fotograficzne autorytety-redaktorzyny" wydają werdykty - Nikon lepszy!, a wyłącznie na podstawie niezmierzalnego parametru "ładności" obrazka. Potwierdziła się kolejny raz stara prawda, że Nikon robi lepsze korpusy, a Canon - zdjęcia!
    Pamiętam, że "u zarania dziejów" mojego spotkania z fotografią cyfrową, kiedy zbierałem różne opinie - jeden "rzemieślnik" fotograficzny, pracujący w labie Fuji stwierdził, że z całego mnóstwa z różnych aparatów fotografii, które wywoływał najładniejsze są Canona! I coś w tym jest!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

W tytule wątku zawarte jest b.ogólne pytanie na które nie ma odpowiedzi.Niemniej próby jej udzielenia wciąż trwają.Uważam że autor watku otrzymał dużo mozliwych do udzielenia odpowiedzi ,wyczerpujących temat i wątek zamykam.Ci co nie zdazyli zabrać głosu niewatpliwie jeszcze będą mieli okazję.Pozdrawiam

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów