Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Wątek: Canon czy Nikon odwieczne pytanie

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez N00bek Zobacz posta
    Chwiejne i nie podbite argumentami uświadamianie innych, że nikon jest lepszy.
    Bo ja nie mam co robić tylko przekonywać kogoś jaki aparat ma kupować
    Canon też nie ma idealnych kolorów, leci w magente co dosyć łatwo zauważyć.
    Ja się zgodzę, że nikon z "automatu" daje taki sobie czerwony + w specyficznych warunkach żółty zafarb, ale da się to ogarnąć..
    Nie chce mi się tu udowadniać, że nikon jest lepszy. W pewnych warunkach na pewno, ale nie zawsze..

Nawiązując do ferrari, mam pokazać zdjęcia z exifami + daty? Chyba nie o to chodzi..

Bust, ja wybrałem Canona bo dla mnie 5dm2 jest lepsze niż d700.
    I już nie będę prowokować , ale Olympus naprawdę daje ładne jpgi

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Stoks486 Zobacz posta
    Pytanie brzmi: Chciałbym kupić dobry aparat na wiele lat, tóry nie znudzi się po dwuch latach. Wiem, że w 90% będę robił zdjęcia portretowe głównie mojej córeczce oraz w pomieszczeniach. Pozostałe 10% to zdjęcia ala portretowe na dworze + czasami jakieś widoczki wakacyjne.
    Lustro, obiektywy, lampy.... Niezła inwestycja w portretowanie córki Ja bym raczej doradził jakiegoś bezlusterkowca mikro4/3 albo aps-c, do tego jedna jasna stałka i jakiś zoom.

Jak już szał opadnie, to nie wiem czy będzie Ci się chciało na każdy wyjazd czy wyjście zabierać torbę z gratami i mieć dylematy typu: a może jeszcze ten obiektyw, może jeszcze statyw, a nuż się przyda... To naprawdę trochę waży

A tak będziesz mieć sprzęt lekki, niewielkich rozmiarów - zmieścisz do kieszeni, postawisz na półce, żeby był zawsze w zasięgu ręki jak córa zrobi coś fajnego i będziesz chciał to uwiecznić.

Z doświadczenia wiem, że zastawianie się sprzętem wcale nie pomaga w robieniu zdjęć i często potrafi odebrać całą radość z fotografowania.

"Keep it simple" - to moja rada.

Coś już napisał Awatar Hubolsky
    Miasto
    Ełk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Teo Zobacz posta
    Jak już szał opadnie, to nie wiem czy będzie Ci się chciało na każdy wyjazd czy wyjście zabierać torbę z gratami i mieć dylematy typu: a może jeszcze ten obiektyw, może jeszcze statyw, a nuż się przyda... To naprawdę trochę waży
    Dobrze gada, mój plecak waży z 10kg, a to tylko sprzęt ;-)
    Jak dołożę statyw to już się z tego robi kosmos.
    EOS 5DII// X100 // C 70-200 IS II // C 135/2 // S 50/1.4 // C 24/1.4 // 580EX II // 430EX II// SLIK 500DX// CDN...

Miasto
    Radom

Domyślnie

Dobrze miec rozne systemy - kazdy na inna okazje. Moze to drogo, ale daje pelnie mozliwosci.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Stoks486 Zobacz posta
    Witam, jestem nowy na tym forum wiem, że było wiele takich tematów ale po przeczytaniu setek z nich nadal jestem niezdecydowany. Pytanie brzmi: Chciałbym kupić dobry aparat na wiele lat, tóry nie znudzi się po dwuch latach. Wiem, że w 90% będę robił zdjęcia portretowe głównie mojej córeczce oraz w pomieszczeniach. Pozostałe 10% to zdjęcia ala portretowe na dworze + czasami jakieś widoczki wakacyjne. Na chwilę obecną jestem zdecydowany na obiektyw stałkę 50/1.4 czy to nikona czy canona. Wiem, że powinien spełnić moje oczekiwania. Jednak zastanawiam się nad puszką do niego. Wybór jest pomiędzy NIKON D300s, Canon D60, w ostateczności zdroworozsądkowe podejście co do ceny canon 500D. Wiem, że to duża rozpiętość cenowa od 2-4 tys ale może pomożeciewybrać czy warto dołożyć i potem dokupić jakiś dobry zum, lampę statyw do dobrej klasy puszki czy coś taniego i wystarczy. Przyznaję że jestem amatorem w tym temacie ale bardzo chciałbym ciągle powiększać swoją wiedzę wiec chcę mieć sprzęt na długi czas, który dami takie możliwości.
    dwóch nie dwuch,
    kupić cokolwiek i focić ,
    koncentrować się trzeba na zdjęciach a nie sprzęcie i wykresach, tabelkach i onanizmie sprzętowym,
    pozdrawiam

Dopiero zaczyna Awatar poulain
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wiesz, myślę, że na początku powinieneś się zastanowić czego w ogóle oczekujesz od aparatu. Każdy z wymienionych przez Ciebie modeli potrafi co innego, każdy jest z innej półki. Nie mogę zrozumieć tego, że rozważasz kupno zarówno d300s (naprawdę świetnego aparatu, używanego przez profesjonalistów), jak i 500d (amatorskiej lustrzanki raczej na początek). Gdyby cena nie grała roli, to z tych trzech wymienionych przez Ciebie aparatów wybrałabym d300s, bo jest po prostu najlepszy. 60d jest niestety kiepskie, moim zdaniem zdecydowanie lepiej byłoby się zainteresować 50d albo 7d. Cena d300s i 7d jest bardzo zbliżona - około 5000zł za nówkę. 50d używane dostaniesz za około 3000zł, z nowym raczej może być problem, ale nie wiem czy jest to dla Ciebie istotne. ;]

A co do samego pytania "Canon czy Nikon?": Myślę, że powinieneś sobie obmacać różne aparaty, zobaczyć co Ci lepiej leży w ręce, porównać zdjęcia (kolorystyka), popatrzeć na parametry... ;]
    50d, 450D + C10-22, C50/1.4, T28-75, C55-250, kit + 580ex

jacekp
    Guest

Domyślnie Canon czy nikon?

Co może przyciągnąć mnie do Canona. Planuje kupić Nikona D7000. Jednocześnie zauważyłem że większość reporterów posiada Canony. Musi coś w tym być. Jakim odpowiednikiem tego Nikona jest tej samej klasy Canon?
    Ostatnio edytowane przez jacekp ; 16-07-2011 o 16:22

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Ja zawsze powtarzam ludzia chcacym kupic aparat i zastanawiajacym sie czy to ma byc Nikon czy Canon jedna rzecz.
    Jak masz znajomych ktorzy uzywaja Canona kup Canona. Jak masz znajomych krorzy maja Nikona, kup Nikona.

Roznica zadna, zdjecia robi fotograf a nie aparat, ergonomia, ulozenie przyciskow czy zafarby na rozne sposoby to kwestia przyzwyczajenia i umiejetnego radzenia sobie z tym. A majac ten sam system co znajomi, zawsze latwiej pozyczyc jakies szklo, lampe etc...

ps. Osobiscie wole Canona bo nikon jest fuj. Mam nawet galerie "ustrzelonych Nikoniarzy"
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Pełne uzależnienie

Domyślnie

przelicz obiektywy które masz zamiar zakupić to daje odpowiedź ile tak naprawdę kosztuje system, sprawdź czy w systemie są obiektywy których masz zamiar używać, kity nikona (nie wiem czy nikon to tak nazywa) są chyba lepsze i lepiej wykonane niż kity canona, z drugiej strony optyka wysokiej jakości w nikonie może okazać sie droższa, szumy (no dobra niech będzie że jestem szumofobem) canona są ochydne, reszta to ergonomia idzie przywyknąć do każdej. cokolwiek byś nie kupił będziesz zadowolony, gniota daje się ustrzelić każdym aparatem każdego producenta.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maver Zobacz posta
    Ja zawsze powtarzam ludzia chcacym kupic aparat i zastanawiajacym sie czy to ma byc Nikon czy Canon jedna rzecz.
    Jak masz znajomych ktorzy uzywaja Canona kup Canona. Jak masz znajomych krorzy maja Nikona, kup Nikona.

Roznica zadna, zdjecia robi fotograf a nie aparat, ergonomia, ulozenie przyciskow czy zafarby na rozne sposoby to kwestia przyzwyczajenia i umiejetnego radzenia sobie z tym. A majac ten sam system co znajomi, zawsze latwiej pozyczyc jakies szklo, lampe etc...
    Dokładnie takie miałem kryterium.
    Znajomi mieli Canona (350D, 30D i 5D) więc wybór padł na Canona i kupiłem pierwsze lustro 450D.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów